Interjú Bottlik Lászlóval, a szlovák pólósok szövetségi kapitányával

Pozsony |

<p>Mától szövetségi kapitányként ismét Bottlik László irányítja a szlovák vízilabdasportot. A 67 éves kassai szakembert visszahívták, mert nagy bajban van a honi póló, amely a közelmúltban váratlan kudarcsorozatokat könyvelhetett el. Mint mindig, ezúttal is készségesen válaszolt kérdéseinkre.</p>

Évekkel ezelőtt azt mondta, nyugdíjba vonul, mert nincs, ami motiválja. Aztán 2007-ben a ČH Košice edzőjeként mégis visszatért régi sikereinek színhelyére. A válogatottról akkor még hallani sem akart...
Igen, mert ami 2001-ben történt, az mély nyomokat hagyott bennem. Bravúros teljesítményt nyújtottunk a budapesti Európa-bajnokságon, legyőztük a sztárokkal telitűzdelt horvátokat, s az előkelő nyolcadik helyen végeztünk, s kijutottunk a fukuokai világbajnokságra. Korábban az olimpiai részvételt is kiharcoltuk. Egyes játékosoknak nem tetszett a kemény munka, ezért fellázadtak ellenem, a szövetség akkori vezérkara nekik adott igazat. Figyelmezettem őket: ez a hibás döntés sokba fog kerülni...

Emelt fővel távozott, hiszen a sikerek önmagukért beszéltek. Majd minden úgy alakult, ahogy megjósolta: elindult a válogatott lefelé azon a bizonyos lejtőn. Milyen érzés volt távolból szemlélni a csapat vergődését?
Szörnyű. De nemcsak ez bosszantott, hanem az is, hogy kassai csapat másfél évtizedig nem tudott bajnokságot nyerni. 2007-ben, amikor a ČH vezetői felkerestek, és arra kértek, legyek ismét az együttes edzője, nem tudtam nemet mondani. Annál is inkább, mert a cél az elsőség volt.

És utcahosszal bajnok is lett a ČH! Csak idő kérdése volt, mikor keresik fel a szövetség illetékesei. Pár hónappal az új elnök, a szintén kassai Kula György hivatalba lépése után jött is az ajánlat. Meglepődött?
Nem is, mert a medence partján egyre többet beszéltek erről. Mivel nagyon nagy bajban van a szlovák vízilabdasport, ezért igent mondtam. Össze kell magunkat szedni, és meg kell állni a szakadék szélén. Sok mindennel nem értek egyet, remélem, az új vezérkarral azért sikerül közös nevezőre jutni. Egy dolog nálam továbbra is változatlan maradt: nem engedem, hogy beleszóljanak a szakmai ügyekbe. Elvégre ezért én leszek a felelős. A múltban túl sok volt az ún. szakember, olyanok is dirigáltak, akik vajmi keveset értenek a pólóhoz.

Valóban olyan tragikus a helyzet?
Nagyon mélyre süllyedtünk, amit az is bizonyít, hogy a legutóbbi Európa-bajnokságon mind a férfi, mind a junior válogatott utolsó lett. Ilyen fiaskót még sosem könyvelhettünk el! De olyan sem volt még, hogy a Szlovák Kupáért csak négy (köztük három kassai – a szerk. megj.) csapat küzdjön. Idén, sajnos, ez is megtörtént. Pedig az A csapatot a világhírű Ante Mile Nakic irányította, aki ezért nem kevés pénzt vágott zsebre. Ki is fizette valójában a horvát sztáredzőt? Ezt én nem tudom, csak annyi szivárgott ki, hogy állítólag volt egy szponzor...

Egy biztos, nem lesz könnyű dolga az új elnöknek, az egykori kitűnő kapusnak, Kula Györgynek és a most kinevezett szövetségi kapitánynak, Bottlik Lászlónak, hiszen a korábbi vezérkar nem kis adósságot halmozott fel, a csapat(ok) pedig romokban hever(nek).

Ezzel én is tisztában vagyok. Remélem, Kula Gyurival könnyű lesz együttműködni, ugyanis nagyon jól ismerem őt. Annak idején éveken át edzettem, mind a ČH-ban, mind pedig a válogatottban a csapat egyik legmegbízhatóbb játékosa volt.

Október 15-től hivatalosan is Bottlik László a szövetségi kapitány. De ki mindenki segíti a munkáját?
Még nem döntöttem el, kik lesznek a felnőtt válogatott és az egyes (korosztályos) csapatok edzői. Szerencsére nem sürget az idő.

A szebb napokat látott felnőtt csapat kispadján Ante Mile Nakic helyett ismét a korábbi sikeredző, Bottlik László ül?
Hát...? Gondolkodom, keresem a megfelelő szakembert. Minden elképzelhető...

Tehát akkor mégis elvállalja?
Egyelőre csak szövetségi kapitány vagyok... Nem akarom lebecsülni a hazai szakembereket, de egyelőre nincs megfelelő jelölt. Ha Stoffan Rudi barátom élne, nem lennék gondterhelt. Vele érdemben órákat, napokat lehetett vitatkozni a pólóról. Sokszor össze is vesztünk, de ez csak jót tett a szakmának.

***

NÉVJEGY

NÉV: Bottlik László SZÜLETETT: 1942. március 31. SPORTÁG: vízilabda JÁTÉKOS-PÁLYAFUTÁSA: ČH Košice (13 bajnoki cím), sokszoros csehszlovák válogatott EDZŐI PÁLYAFUTÁSA: ČH Košice (12 bajnoki cím), Nováky (5 bajnoki cím), Mladost Zagreb, (Jugoszláv Kupagyőzelem), Herceg Novi, szlovák válogatott (olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki részvétel), máltai válogatott





Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?