Indulnának az extraligában

Négy sikeres röplabdaidény után 2017-ben úgy döntött a komáromi férfiröplabdaklub vezetősége, hogy forráshiány következtében nem indít csapatot az extraligában. A sportág rajongói azonban így sem maradtak minőségi játék nélkül, mert a hazai fiatal játékosokból összeállított I.

Négy sikeres röplabdaidény után 2017-ben úgy döntött a komáromi férfiröplabdaklub vezetősége, hogy forráshiány következtében nem indít csapatot az extraligában. A sportág rajongói azonban így sem maradtak minőségi játék nélkül, mert a hazai fiatal játékosokból összeállított I. ligás csapat a most végző-dött idényben ezüstéremmel örvendeztette meg őket.

Az i-re a pont is felkerült, mert a VK Spartak UJS egyetemi röplabdacsapata májusban megnyerte a feljutási osztályozót is, ami azt jelenti, hogy a 2018/19-es idényben ismét extraligás meccseket láthatunk a Duna-parti városban. Az aktuális örömökről és az élvonalbeli indulás feladatairól, gondjairól Ferencz László klubelnökkel beszélgettünk.

Minek köszönhető az a siker, amelyet a javarészt hazai nevelésű játékosokból összeállított csapat elért az I. ligában?

Minden siker mögött elsősorban az elvégzett munka áll. Fontos a csapatszellem, a belső erő, a motiváltság és nem utolsósorban a jó edző-játékos kapcsolat. Az eredményeink azt tükrözik, hogy mindezt sikerült megvalósítani. A 14-es keretből 11 játékos hazai nevelésű fiatal, ez különösen értékes tény, mely nem mondható el sok sportágról városunkban. Sikerült jól ötvözni a tapasztaltabb és a fiatalabb játékosok közti együttműködést is, mely nagymértékben az edző, Robin Pělucha munkáját dicséri.

Kiharcolták az élvonalbeli szereplés jogát, de be is neveznek a 2018/19-es idényben az extraligába?

Sajnos azt kell mondanom, minden az anyagiakon fog múlni. Most folynak a tárgyalások a potenciális szponzorokkal és az esetleges támogatókkal. Legfontosabb támogatóink Komárom városa és a Selye János Egyetem, de az induláshoz további támogatókra lenne szükségünk. Ha június 20-ig sikerül stabil anyagi hátteret biztosítani az induláshoz, úgy, hogy a továbbra is fő célunk, az utánpótlás-nevelés és az edzőképzés ne szenvedjen hiányt, akkor mindenképpen szeretnénk elindulni az extraligában.

Ha sikerül megteremteni az indulás feltételeit, milyen szakmai hátteret szeretnének biztosítani?

Örömünkre szolgál, hogy Robin Pělucha immár ötödik évét kezdi meg vezetőedzői minősítésben, akinek a feladatai közé tartozik az edzések irányítása mellett az edzők folyamatos képzésének a bebiztosítása, valamint aktívan részt venni a klub koncepciójának tervezésében és megvalósításában.

A játékosok említették, hogy az élvonalban erősítésre lesz szükség, nyílik erre lehetőség?

Az extraligában eltöltött 4 évad tapasztalataiból kiindulva valóban erősítésre lesz szükség ahhoz, hogy minőségi játékot tudjunk produkálni az élvonalbeli csapatokkal szemben is. Elképzeléseink szerint csapatunk gerincét továbbra is a hazai komáromi játékosok alkotnák kiegészítve tapasztaltabb röplabdázókkal, akik már belekóstoltak az extraligába.

A fiúk szerint az ösztönző csapatszellem fontos eleme volt az I. ligás gárda dobogós helyezéseinek az utolsó két idényben. Ön ezt hogy látja?

Igen, mi is azt gondoljuk, hogy a játékosok között kialakult pozitív kapcsolatnak jelentős szerepe van elért eredményeinkben. A jövőben minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy ez ne változzon, és továbbra is mentálisan stabil, összetartó csapat képviselje klubunkat, a Selye János Egyetemet és városunkat, Komáromot.

Az első liga fináléjára és a feljutási osztályozóra bővült a szurkolók tábora, és nőtt a nézőtér hangereje is. Visszatér az extraligás hangulat Komáromba?

A bajnokság egészét az egyetemi sportcsarnokban játszottuk szerény látogatottság mellett, mely bizony a fiúknak sem esett jól. Kitartó munkával a feljutási osztályozóban viszszatértünk mérkőzéseinkkel a városi sportcsarnokba. Számunkra is kellemes meglepetésként hatott a nézői érdeklődés, mely bizonyítéka annak, hogy Komáromban igenis van igény a minőségi röplabdázásra. Számunkra ez fontos visszajelzés és jelentős motiváció a további munkánkhoz.

Az I. ligás bajnok zsolnai együttest az osztályozóban idegenben és hazai pályán is legyőzte a Spartak, a csapat sokat fejlődött technikalag, taktikailag, sőt, mentálisan is. Mi várható az élvonalban?

Az extraliga nagyban különbözik az I. ligától, ezért ha sikerülne elindulni, akkor a reális célok kitűzése a fontos. Ha a feltételek adottak lesznek és ismert lesz a játékoskeret is, azután fog következni a céljaink pontosítása. Prioritás a fiatal játékosaink folyamatos fejlődése, valamint a tapasztalatszerzés. Nem akarnánk a fiúkra túl nagy terhet rakni, ezért az eredmény talán most másodlagos lenne. Fontos, hogy élvezzék a játékot és tanuljanak. Csapatunk átlagéletkora 20 év, és ez a jövőre nézve nagyon biztató.

A most véget ért idényben egy fontos utánpótlással kapcsolatos projektet valósított meg a klub. A Mini Open for Kids (MOK) megmozdította a város és a régió legfiatalabb korosztályát, és megismertette velük a röplabdát. Lesz ennek a projektnek folytatása a jövőben?

Ez egy egyedülálló projekt a kisiskolások számára térségünkben. A mottónk: „Globálisan gondolkodunk, de regionálisan cselekszünk.” A bajnokság, melyben 16 csapat vett részt 11 alapiskola részvételével, sikeres volt, ezért szeretnénk folytatni, és hagyományt teremteni az utánpótlás-nevelésben. Ahhoz, hogy utánpótlást építsünk, nekünk kell tennünk elsősorban. Ez sok munkával jár, de enélkül nem lehet stabil klubot építeni. Már most elkezdtük a jövő évi bajnokságot szervezni, melyen reményeink szerint még több iskola fog részt venni.

Mit üzen a röplabdarajongóknak az extraliga komáromi viszszatérése előtt?

Szorítsanak nekünk, és aki tud, segítsen abban, hogy a fiúk álma, amiért keményen megdolgoztak, azaz az extraligában való indulás, beteljesüljön. Köszönjük a szurkolói támogatást az I. ligában, remek hangulatot teremtettek a mérkőzéseinken, a feljutási osztályozóban is. Ha ez a felfogás folytatódni fog az extraligában, sok szép közös élmény elébe nézünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?