Iliász kiszökött és mulatozott

<p>A magyar férfi kardcsapat csak a csalódást jelentő 7. helyen végzett a budapesti vívó-világbajnokságon, s utóbb kiderült, az egyik tag, Iliász Nikolász még az egyéni verseny után kiszökött a szállásról, s hajnalig italozott. A férfi párbajtőrözők viszont tegnap bejutottak a döntőbe, az ukránok elleni fináléra lapzárta után került sor.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Gáll Csaba összeállítású férfi kardcsapat a nyolc között a románokkal találkozott, s úgy szenvedett 45:44-es vereséget, hogy a befejező emberként vívó Szilágyi Áron már 44:40-re vezetett.

Szilágyi összeomlott

Elég lett volna egy tust bevinnie, ehelyett ő kapott ötöt, ezzel a románok léphettek tovább az elődöntőbe.

„Csalódott vagyok, nyilván le kell vonni a negyeddöntőből a tanulságokat, de még nem tudom, melyek azok. Rémálom volt, amelyből még most sem ébredek. Jól vívtam, minden adva volt, hogy megnyerjem a döntő asszót Badea ellen. A román jó tusokat adott, én tanácstalanná váltam, és segítséget sem kaptam. Nem akarom a zsűrire fogni a vereséget. A helyosztókon már nehezen jött a motiváció. Legjobb tudásomat kellett összeszednem, hogy az amerikaiak ellen beadjam az utolsó tust” – nyilatkozta Szilágyi, miután a magyarok a 7. helyért vívott meccsen 45:44-re legyőzték az USA-t.

„Rosszul hangzik ez a hetedik hely. Ha reggel ezt mondják nekem, föl se kelek” – mondta Somlai Béla, az együttes csapatvezetője, akit egyébként többen bíráltak amiatt, hogy Szatmári Andrást nem válogatta be a csapatba.

Iliász italozott

Egy nappal a férfi kardozók versenye után az is kiderült, hogy Iliász Nikolász a vb alatt súlyos fegyelmi vétséget követett el: a számára balul sikerült egyéni versenyt követően nem jelent meg az edzésen, mert előző éjjel mulatott.

„Iliász Nikolásznak sajnos nem sikerült az egyéni verseny, már a selejtezőben elbukott. Fontos feladatomnak tartottam, hogy a korai kiesés után segítsem őt a lehető legsikeresebb felkészülésben a csapatversenyre – fogalmazott Szabó Bence, Iliász edzője egy közleményben. – Ehhez képest Nikolász nem jelent meg az egyéni vereségét követő napon az edzésen, mert az állapota, saját bevallása szerint, ezt nem tette lehetővé. Kiderült, előző este kiszökött a válogatott szálláshelyéről és hajnalig szórakozott, italozott.”

Szabó Bence azonnal tájékoztatta a szövetség illetékeseit, az elnököt és a vezetőedzőt a történtekről. „Hagytam magam meggyőzni, hogy a csapatversenyig káros lenne az ügy nyilvánosságra hozása. Ezzel együtt már akkor azon a véleményen voltam, hogy tekintettel a történtek súlyára haladéktalanul tisztázni kell a példátlan fegyelmezetlenséget, amivel becsapta edzőit és veszélyeztette csapattársai sikerét. Ráadásul kézenfekvő lett volna, hogy az egyéniben kiválóan teljesített, kirobbanó formában vívó Szatmári András szerepeljen Iliász helyén a csapatban – tette hozzá Szabó, aki a jövőben nem kíván együtt dolgozni a renitens vívóval. – Mindig sportolópárti voltam, de a vagányságnak, a csibészségnek is van határa. A történteket értékelve a magam döntését meghoztam, Iliász Nikolásszal a közös munkát befejezettnek tekintem.”

A nőknek sem sikerült

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin összeállítású női tőrcsapat a 10. helyen végzett a vb-n, míg a Szász Emese, Révész Julianna, Budai Dorina, Antal Edina összeállítású női párbajtőrcsapat a 9. lett.

A női tőrözők a legjobb 16 között a lengyelekkel találkoztak, de 44:35-re kikaptak. Kreiss Gábor szakágvezető az összecsapás után azzal kezdte értékelését, hogy nem szokott a bírókra hivatkozni, de ezúttal a zsűri nem állt a helyzet magaslatán: „Az elején feszültek voltak a lányok, de aztán Aida visszahozta a mérkőzést. Ezután azonban Edinánál legalább négy-öt tust fordítva ítéltek meg, és ez a végén végzetes lett.”

Boczkóék meneteltek

A férfi párbajtőrözők Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András összeállítású csapata tegnap a döntőig menetelt. A 32 között Ausztráliát, a nyolcaddöntőben Kazahsztánt, a negyeddöntőben Venezuelát, az elődöntőben pedig Lengyelországot győzték le. Utóbbi meccsen úgy diadalmaskodtak, hogy Boczkó sérülten, combizomszakadással vívott… „Húzódás már volt a combizmomban, de most beszakadt. Elég fájdalmas, de asszó közben az adrenalin miatt nem figyeltem rá. – mondta Boczkó, magyarázatként hozzáfűzve, azért nem cserélték le az utolsó asszóra, mert Zawrotniak ellen általában tud vívni. – A lengyelektől még sosem kaptunk ki, de furcsa módon éppen ezért volt nehéz ez a mérkőzés.”

Az ukránok elleni döntőre lapzárta után került sor. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?