Iker Casillas, a tizenegyesölő

Spanyolország csapatának ifjú kapusa megfogott három tizenegyest – egyet a 62. percben, Ian Harte-ét, kettőt a továbbjutásról döntő párbajban –, egyet pedig, Hollandét a szemével a felső lécre „tolta”.

Mendieta, aki berúgta az utolsó tizenegyest és Casillas, aki hármat kivédettTASR/EPA-felvéte A világbajnokság legfiatalabb hálóőrét (1981. május 20-án született Madridban) most Hispánia hőseként ünneplik az ĺrország fe-lett aratott nyolcaddöntőbeli győ-zelem után, pedig nem is olyan régen Hierróval, válogatottbeli csapatkapitányával az élen sokan elárulták az átmenetileg a kispadra kényszerített fiatalembert.

Casillas már a 16 éven aluliak válogatottjában is sikerrel képviselte hazáját, amikor pedig 1999-ben Spanyolország Nigériában megnyerte a 20 éven aluliak világbajnokságát – Iker még be sem töltötte a 18-at –, a csapat legjobbjának bizonyult, s mivel annyi gólhelyzetben hárított és annyi tizenegyest fogott, azaz „nyelt le”, a hispániai sportsajtó elnevezte „Kadunai Kajmánnak”. (Kaduna városában játszotta mérkőzéseit a spanyol juniorválogatott.)

Casillas még ugyanabban az évben Bodo Illgner tartalékaként szerepet vállalt a Real Bajnokok Ligája diadalában, 2000-ben pedig a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. Azóta kirobbanthatatlannak tűnt a világ legjobb klubcsapatának kezdő tizenegyéből a gyerekarcú tizenegyesölő, mígnem idén tavasszal egyszer csak keringeni kezdett a szóbeszéd, miszerint nem szereti a magas labdákat, a beadásokra rosszul jön ki. A „dumára” vevő volt Vicente Del Bosque, a Madrid edzője, és ki is hagyta Casillast a március 6-án, a csapat centenáriumán a Santiago Bernabéu stadionban játszott Copa del Rey-döntőről. Amelyet el is veszített a Madrid a Deportivo ellen, Césarral a kapuban.

Iker attól kezdve a tartalékok keserű kenyerét majszolta, s ha César nem sérül meg a május 15-i, glasgow-i Bajnokok Ligája-döntő befejezése előtt fél órával, hősünk nyilvánvalóan pályára sem kerül a Hampden Parkban. De megsérült, Casillas beállt, és parádés védéseivel megakadályozta, hogy a Bayer Leverkusen kiegyenlítsen a hajrában.

Eközben a válogatottban is csak kispadosnak tűnt Casillas, mivel a bajnok Valencia kapusa, Canizares kirobbanthatatlannak tűnt a csapatból. Ám két héttel a világbajnokság kezdete előtt a szőkített hajú portás a lábára ejtett egy kölnisüveget, s olyan súlyosan megsérült, hogy másfél hónapra kidőlt a sorból.

Aki a március eleje óta eltelt három hónapban egyetlenegyszer sem nyilatkozott keserveiről, arról, hogy tulajdonképpen Fernando Hierro vezérletével túrták ki társai a Madrid kapujából, annak a Fernando Hierrónak a vezérletével, aki vasárnap az írek elleni vb-nyolcaddöntő utolsó előtti percében ostoba és értelmetlen szabálytalanságával – amikor két kézzel markolta a fejeléshez készülődő Niall Quinn grabancát – veszélybe sodorta a továbbjutást. S amikor Mendieta berúgta az utolsó tizenegyest, amely garantálta Spanyolország helyét a világ legjobb nyolc futballválogatottja között, Hierro volt az első, aki önfeledten Casillas nyakába borult az emberhalomban.

Március 6-a óta Casillas édesanyja leghűségesebb szurkolója – nem járt futballmeccsekre, annyira szívére vette Iker mellőzését. Most újra elkezdheti a meccslátogatást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?