Sport

Hosszú Katinka verhetetlen, keretbe foglalta a vb-t

Bőd Titanilla

2017. július 30. 22:32

Budapest | Hosszú Katinka megvédte címét női 400 méteres vegyesúszásban, Verrasztó Dávid pedig a férfiak ugyanilyen számában ezüstérmet szerzett a budapesti vizes-világbajnokság utolsó versenynapján.
Világcsúccsal indultak a vasárnapi úszóversenyek, női 50 m mellen az amerikai Lilly King 29,40 másodperces idővel nyert, nyolc századdal javította meg Ruta Meilutyte négy évvel ezelőtti rekordját. King a harmadik aranyát szerezte Budapesten, százon és a 4x100-as mix vegyesváltóval is győzött. 
Férfi 400 m vegyesen Verrasztó Dávid a harmadik idővel került be a fináléba. Itt a pillangó után az ötödik helyen állt, a hátúszás után már harmadik volt, és a mellúszás első ötvene után már a második helyen haladt. Ezt a pozíciót sikerült is végig megőriznie, 4:08,38-as idővel ezüstérmesként csapott célba. 
 
A számot az amerikai Chase Kalisz nyerte, 4:05,90-es új világbajnoki csúccsal. A szlovák Richard Nagy nyolcadik lett.
 
„Mondhatjuk, hogy ez volt életem úszása. Reggel jól úsztam, most jól úsztam. Boldog vagyok” – mondta az M4-nek Verrasztó, és hozzátette, sokat köszönhet azoknak, akik egész évben mellette voltak, nem úgy, mint egyesek.
 
A női 400 vegyes Hosszú Katinka győzelmét ígérte – a magyar Iron Lady már háromszor diadalmaskodott ebben a számban vb-ken (2009-ben, 2013-ban és 2015-ben), és a tavalyi olimpián világcsúccsal nyerte meg. Hazai közönség előtt a legjobb idővel jutott be a fináléba, de az előfutamban két japán ellenfele felúszott rá az utolsó százon.
 
Hosszú azonban a döntőben egy fikarcnyi esélyt sem adott senki másnak. A pillangó után már fél testhossz volt az előnye, a hátúszás után már egy testhosszal vezetett, és fokozatosan növelte előnyét. Végül 4:29,33-as új világbajnoki csúccsal csapott a célba. A Duna Arénát felrobbantotta az ováció, Katinka ráült a kötélre, és a vízbe csapott – az egész hét minden feszültségét kiadta magából. A közönség hosszú percekig ünnepelte az Iron Ladyt.
 
A magyar úszóklasszis két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal zárta a hazai rendezésű vb-t, és a két vegyesszámban aratott sikerével keretbe foglalta a világbajnokságot. 
 
A 4x100 méteres férfi vegyesváltó döntőjébe a magyar Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik alkotta egység is kvalifikált. 
 
Bohus háton a mezőnnyel haladt, hatodikként váltott. Gyurta Dániel ismét kicentizte a váltást (0,08-as reakcióidővel ugrott a vízbe), de sajnos a vízben nem volt képes jó tempóra. Ő volt a mezőny egyedüli versenyzője, aki egy percen kívül úszta a maga számát, vissza is esett a magyar váltó az utolsó helyre. Milák Kristóf pillangón nagyot úszott, a második leggyorsabb volt a mezőnyben, és bár ő is nyolcadik helyen adta át a váltót, sokat ledolgozott a hátrányból. Kozma Dominik pedig ismét nagy időt repesztett, övé volt a második legjobb idő gyorson, és a magyar váltó végül 3:32,13-es idővel hetedikként csapott célba. A számot az amerikaiak nyerték.
 
Önnek ajánljuk