Hoki-vb: Oroszország a bajnok, Szlovákia ezüstérmes

Helsinki |

<p>A szlovák jégkorong-válogatott 6:2-re kikapott Oroszországtól a jégkorong-világbajnokság döntőjében, így végül ezüstéremmel tér haza Helsinkiből. Az eredmény a szlovákok számára kegyetlen, de a második hely is fantasztikus siker.</p>

Történetük harmadik vb-döntőjét álomszerűen kezdték a szlovákok: Zdeno Chára révén már a 2. percben vezetést szereztek. Az oroszok, akik még pontot sem vesztettek a világbajnokságon, azonban szemmel láthatólag gyorsabban, dinamikusabban korcsolyáztak, letámadták ellenfelüket, aki ezzel nem tudott mit kezdeni. Szjomin a 10. percben egyenlített, de az első harmadban már nem esett több gól, mert Laco ezúttal is hozta a formáját. A lövések aránya az első húsz percben 13:10 volt az oroszok javára, de a játék képe alapján ennél jóval nagyobb fölényben hokizott a szbornaja.

A második harmadban mindez az eredményben is megmutatkozott: a 27. percben Perezsogin megszerezte az oroszok vezető gólját, s a mérkőzés egyre inkább kezdett hasonlítani a finnek elleni elődöntőre – márpedig ott az oroszok könyörtelenül szétszedték ellenfelüket. A szlovákok küzdöttek, de az oroszok minden hibát azonnal büntettek: a 34. percben Terescsenko, két perccel később újra Szjomin talált be, s a szbornaja már 4:1-re vezetett.

Bár a harmadik harmadokban mindig jól teljesített a szlovák válogatott ezen a világbajnokságon, s egyetlenegyszer sem vesztette el ezt a játékrészt (gólaránya 10:2 volt), a döntőben nem jött a fordulat. Jött viszont az újabb orosz gól – Hudáček korongvesztését Dacjuk büntette. Vladimír Vůjtek, a szlovákok cseh nemzetiségű szövetségi kapitánya kapust cserélt: Laco helyett Hamerlíket küldte kapuba. Tíz és fél perccel a meccs vége előtt Zdeno Chára emberelőnyből szépített, s a szlovákok megérezték a halvány lehetőséget. Nagyobb fokozatra kapcsoltak, de újabb gólt már nem szereztek, Malkin ellenben az 59. percben betalált.

A végeredmény 6:2 lett, az oroszok ezzel visszavágtak a 2002-es világbajnoki döntőért, amelyben a szlovák válogatott 4:3-ra győzött, s története eddigi egyetlen vb-címét szerezte.

A szlovákok csalódottak voltak a meccs után, de eredményük így is minden elismerést megérdemel. A vb előtt nagyon kevesen bíztak ebben a válogatottban, amelyben ezúttal a szokottnál kevesebb volt az NHL-es sztár, Chára és Handzuš viszont szívét-lelkét kitette a jégen. Remek formában játszott a veterán Miroslav Šatan, nagyszerű teljesítményt nyújtottak a fiatalok, a kapus Ján Laco pedig a torna egyik legnagyobb felfedezettje volt.

A szlovák válogatottól az előzetes elvárás a negyeddöntős részvétel kiharcolása volt (az elmúlt négy évben még ez sem sikerült), ezen felül minden ráadásnak tekinthető. Vladimír Vůjtek együttese zsinórban hét meccset nyert meg a tornán, csak az első két csoportmeccsét (Kanada, illetve Finnország ellen), valamint a döntőt veszítette el.

Az oroszok megérdemelten lettek világbajnokok, a szlovákok pedig talán már hétfőn délután, a pozsonyi Szlovák nemzeti felkelés terén rendezett ünnepségen örülni tudnak a második helynek. Számukra ez az ezüst arannyal ér fel.

Oroszország–Szlovákia 6:2 (1:1, 3:0, 2:1)

Góllövők: Szjomin (10., 36.), Perezsogin (27.), Terescsenko (34.), Dacjuk (44.), Malkin (59.) ill. Chára (2., 50.).

Játékvezető: Reiber (svájci), Jeřábek (cseh), 13 242 néző.

Kiállítások: 1:2.

Emberelőnyök: 0:1, emberhátrányok: 0:0.

OROSZORSZÁG: Varlamov–Birjukov, Nyikulin, Jemelin, Rjaszenszkij, Medvegyev, Gyeniszov, Nyikitin–Perezsogin, Malkin, Popov–Szjomin, Dacjuk, Ovecskin–Zsergyev, Terescsenko, Sirokov–Kokarov, Szvitov, Kuljomin.

SZLOVÁKIA: Laco (45. Hamerlík)–Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený–Radivojevič, Handzuš, Kopecký–Šatan, Surový, L. Hudáček–Miklík, Mikúš, Tatar–Hovorka, Bližňák, Bartovič–Haščák.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?