Sport

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Pozsony | A kanadai válogatott jutott a döntőbe a szlovákiai jégkorong-világbajnokságon, miután a második elődöntőben 5:1-re legyőzte Csehországot.
Bőd Titanilla

2019. május 25. 21:39

- TASR-felvétel

A lelátókon óriási volt a csehek fölénye, de a jégen eleinte kiegyenlített játék zajlott, a kanadaiak azonban a 6. percben a kapu előtt egyedül hagyott Stone révén vezetést szereztek – 1:0. A csehek emberelőnyből egyenlíthettek volna, de a lövéseik elakadtak a kapusban. A játéknak ebben a fázisában a csehek támadtak masszívabban, a kanadaiak viszont képesek voltak két-három másodperc alatt gólhelyzetet kialakítani, így Bartošák sem lazsálhatott a cseh kapuban.

A kanadaiak a második emberhátrányukat is kivédekezték, de harmad utolsó öt percében is a csehek domináltak, de ezt a fölényt nem tudták gólra váltani.

A második játékrész elején azonban elaludtak a csehek: a kanadaiak megnyerték a bedobást, és tíz másodperc múlva már örülhettek: Nurse talált a hálóba – 2:0. A nagy kivetítőn megjelenő statisztikák alapján a csehek 60%-ban birtokolták a korongot, de ezzel nem sokra mentek, mert a 26. percben Dubois révén a rendkívül hatékony kanadaiak újra gólt ütöttek – 3:0.A cseh kapuban Bartošákot Francouz váltotta.

A csehek számára mintha el lett volna átkozva a kanadai kapu, a legnagyobb helyzetek is kimaradtak. A félidő közepén Jaškin került ziccerbe, a harmad utolsó percében pedig valóságos pergőtűz alá került Murray kapuja, de Tomáš Zohorna és Řepík sem tudta bepasszírozni a korongot a kapuba.

Bár a helyi műsorközlő a szünetben azzal vigasztalta az Ondrej Nepela Aréna nagyrészt csehekből álló közönségét, hogy a hokiban bármi megtörténhet, az utolsó harmad sem hozta el a cseh csodát. A kanadaiak pedig még növelték is az előnyüket, a 47. percben Turris volt eredményes – 4:0. A csehek a lelátón már kezdték feladni, egy lelkes szurkoló üvöltve nehezményezte, hogy rajta kívül csak négyen szurkolnak, pedig a csapatnak most lenne igazán szüksége a biztatásra.

A lendületben lévő kanadaiakat azonban most még egy cseh katlan sem tudta volna megállítani, még Chabot is feliratkozott a góllövőlistára hét perccel a vége előtt – 5:0. Egy percen elül jött a cseh szépítés, Tomáš Zohorna végül csak túljárt Murray eszén – 5:1.

Az utolsó öt percben már elszabadultak az indulatok, két kisebb verekedés is kialakult a pályán.

A lényegen azonban ez már nem változtatott: a döntőben Kanada és Finnország találkozik, a bronzmérkőzésen Csehország és Oroszország csap össze.

Kanada–Csehország 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)

Gólütők: Stone (6.), Nurse (21.), Dubois (26.), Turris (47.), Chabot (53.), ill. Tomáš Zohorna (54.).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

10 százalékra csökken egyes élelmiszerek áfája

Előzés közben szenvedett súlyos balesetet a motoros

Különleges jelek a somorjai utakon

Saját templomából lopott műkincseket egy pap

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban

Lépésekben bölcsességtől bölcsességig

Legfrissebb galériák
Olvasta már?