Finnország a hokivilágbajnok, Anttila a hős

hoki-vb 2019

Pozsony egyre inkább a finnek kedvenc európai városává válik, jégkorong-válogatottjuk ismét világbajnoki címet ünnepelhetett a szlovák fővárosban, miután 3:1-re legyőzte Kanadát.

A finnek csupa jó előjellel vágtak neki a döntőnek. A csoportban egyszer már legyőzték Kanadát 3:1-re a nyitómeccsen, nyolc éve Pozsonyban világbajnokok lettek az Ondrej Nepela-stadionban, és akkor is Jukka Jalonen volt a szövetségi kapitányuk. A kanadaiak pedig? Nos, ők csak egyszerűen a kanadaiak, akikkel minden körülmények között számolni kell.

A kezdeti tapogatózás után felpörögtek az események: kanadai emberelőny, alatta meglóduló finn hokis, fault, kimaradt finn büntető, újabb meglóduló finn, akit azonban beértek. Paradox módon a kanadaiak inkább azonos létszámban voltak veszélyesebbek, de Lankinen hozta az oroszok elleni elődöntős formáját - egészen a 11. percig, amikor már ő is tehetlen volt Theodore közeli lövésével szemben, amelyhez egy elcsent korong vezetett.

Az első találat felpaprikázta a hangulatot, a hokisok minden apró alkalmat kihasználtak a lökdösődésre. Helyzetek ritkán adódtak, Myers kapufája szólt a legnagyobbat.

A második harmad elején rögtön robbant a jégcsarnok, Anttila, az oroszok elleni elődöntő hőse, néhány másodperc elteltével kihasználta az emberelőnyt - 1:1. Öt perccel később már a vezetést is megszerezhette volna a finnek csapatkapitánya, de kiszorított helyzetből kapufát ütött. Az északiak lendületben maradtak, de Murray kapus minden szituációban a helyén volt. A kanadaiak időnkénti támadásai viszont szintén gólveszélyesek voltak.

A harmadik harmad elején előbb a finnek kibekkelték hátrányuk maradék részét, aztán elkezdtek kevergetni Murray kapuja mögött - addig, mígnem Savinainen be nem passzolta Anttilának a korongot, aki ezúttal a rövid felsőt valasztotta - 2:1. 

Kanada a gól után sokszor hosszabb időre a harmadukba kényszerítette a finneket, Lankinen eszén azonban nem és nem tudtak túljárni, a finn kapus elképesztően magabiztosan védett. 

Amikor pedig a már igen ritka finn ellentámadások egyike végén Murray egy könnyedebb Pesonen-lövést beengedett, a csarnok "véleménye" szerint eldőlt a meccs - 3:1.

A nép akarata pedig szent, 2011 után ismét Finnország nyerte a szlovákiai jégkorong-vb-t.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?