„Hipp, Hipp, hurrá” – zúgott a lelátó

Haladás

A Haladás a 17 éves Kiss Tamás hajrában lőtt góljával 1:0-ra legyőzte a Mezőkövesdet a bentmaradás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzésen a labdarúgó NB I 33., utolsó fordulójában. Michal Hipp vezetőedzőt és segítőjét, Pinte Attilát, valamint a játékosokat hosszasan ünnepelték a szombathelyi szurkolók, de a vendégek is örülhettek, mert ők is elkerülték a kiesést.

Kulcsemberek nélkül

A meccs előtt tiszta volt a kép, a hazaiaknak három pontra, a mezőkövesdieknek egyre volt szükségük a biztos bennmaradáshoz. Mindkét csapat edzőtáborba vonult pénteken, érdekes, hogy azonos helyszínt, Bükfürdőt választották, de míg az egyik együttes az északi, a másik a déli részen volt elszállásolva. Másfél órával a találkozó előtt érkeztek meg a játékosok a gyönyörű stadionba. Nagyon feszültek voltak az edzők és a játékosok is. „Nem csoda, hogy idegesek vagyunk, hiszen nyakunkon a kés” – mondta Pinte Attila, a Haladás másodedzője. Mindkét oldalon akadtak fontos hiányzók, a vendéglátóknál Mészáros, Halmosi, Rabušic, Schimmer, Williams, a tolnaiaknál Katanec, Iszlai, Tóth, Gohér és Pillár nem volt bevethető.

Óvatosan kezdődött a találkozó, aztán egyre veszélyesebbé vált a Haladás, de szervezetten védekeztek a tolnaiak. Az első helyzet a hazai Ramos előtt adódott, ám Dombó hárított. A félidő közepén Ramos fejesét a menteni akaró Mlinar a kapufára fejelte. „Győzni fogunk, bennmaradunk!” – harsogott a lelátóról.

Az első félidő közepétől aktívabbak lettek a vendégek, a játékmester Bognár sokat mozgott, és jó labdákkal szöktette társait. Nagy helyzetbe hozta Vadnait, ám a felfutó balhátvéd az üres kapu mellé lőtt. Király Gábor sem unatkozott, a 42 éves kapus Cseri lövését bravúrosan szögletre öklözte. Az első játékrész hajrájában füttykoncerttel reagáltak a hazai drukkerek a kövesdiek fölényére, és mobiljukon idegesen figyelték, miként alakulnak az eredmények Diósgyőrben, Balmazújvárosban és a Bozsik-stadionban, ahol a Vasas játszott.

A kispestieket éltették

Nem sokkal a szünet után a drukkerek váratlanul elkezdték a kispestieket éltetni, kiderült, hogy a Honvéd vezetést szerzett a Vasas ellen. Fölényben futballozott a Haladás, de komoly helyzetet nem tudott kidolgozni, a 60. percben Michal Hipp – magyarul dirigálta védenceit, ám később elárulta, csak a konyhanyelvet ismeri, és nem boldogul a ragozással – behozta a fiatal Kiss Tamást, aki az őszi stadionavatón parádés bombagóllal eldöntötte a Fradi elleni derbit. A túloldalon Drazsics egyedül tört kapura, ám Király ismét igazolta klasszisát.

Három szlovákiai futballista is szerepet kapott, mindkét középhátvéd, Kristián Kolčák, valamint a túloldalon Hudák Dávid is kitett magáért, a szombathelyiek jobb oldali középpályása, Pinte Patrik is hasznosan játszott. „Szerdán tudtam meg, hogy helyet kapok a kezdőcsapatban. Nagy volt a nyomás, nagyon boldog vagyok, hogy kiharcoltuk a bennmaradást” – jelentette ki Pinte Patrik.

Kiss volt a nyerőember

Egyre türelmetlenebbek lettek a hazai drukkerek, akik győzelmet akartak. Felharsant a „Harcoljatok, harcoljatok!” rigmus. Már úgy tűnt, hogy gól nélkül zárul a derbi, amikor Szalai nagy hibáját kihasználva Kiss Tamás a hálóba lőtt – 1:0. „Németh Máriótól remek labdát kaptam, szerencsére számoltam azzal, hogy az ellenfél védője hibázik, ezután már nem volt nehéz dolgom, csak arra ügyeltem, hogy az alsó sarokba lőjek” – mondta boldogan a meccs után Kiss Tamás. Kérdésünkre, hogy ezt vagy a Fradi ellen lőtt pazar találatát tartja-e fontosabbnak, így válaszolt: „Ez sokkal fontosabb volt, hiszen ezzel a góllal vívtuk ki a bennmaradást. Persze a Fradinak lőtt gólom sokkal szebb volt.”

„Azzal küldtem pályára, hogy döntse el a meccset” – szögezte le Michal Hipp vezetőedző az Új Szónak, hozzátéve, hogy ha Williams pénteken nem sérül le, lehet, hogy Kiss Tomi nem is kapott volna lehetőséget.”

Ezután a hazai hívek már nem nézték a mobiljukat, a vendégek viszont annál inkább. Végül a tolnaiak is örülhettek, Michal Hipp és Kuttor Attila teljesítette a vezetőség elvárását: mindkét tréner szezon közben kezdett munkához, és mindketten az élvonalban tartották klubjukat.

A lefújás után hatalmas ünneplés kezdődött a stadionban, a 6700 szurkoló fantasztikus hangulatot varázsolt, sokáig zúgott a „Hipp, Hipp, hurrá”.

„Nagy kő esett le a szívünkről. Köszönöm a játékosoknak, nagyon sokat tettek azért, hogy most örülhessünk. Az utolsó edzésünkön még Williams is megsérült, öt helyen kellett változtatnunk a tervhez képest, így nem volt könnyű dolgunk, de mindenki maximálisan odatette magát – értékelte a mérkőzést a felsőkirályi származású Michal Hipp. – Nagyon jól szereplő, erős ellenfelünk volt a mai napon. Előre felhívtam a játékosok figyelmét, hogy ez a meccs a koncentrációról és a türelemről fog szólni, és a szünetben is elmondtam nekik mindezt, tudtam, hogy egy gól fog dönteni. A bennmaradásunk bebiztosítása azért húzódott idáig, mert a Puskás Akadémia legyőzése után már félig elhitték a játékosok, hogy nem eshetünk ki.”

Meglepték a kövesdiek

A Haladás vezetőedzője arra a kérdésre, hogy változtatott-e a játékon, amikor a hajrában, 0:0-nál felharsant a füttyszó, így felelt: „Én a füttyszót nem is regisztráltam, mással voltam elfoglalva. Véletlenül sem akartam döntetlenre játszani, az utolsó percekben kockáztattunk, és bejött. A héten az edzésprogramot is átszerveztük, a korábbiakkal ellentétben az előző bajnokinkat nem is elemeztük, hanem a mezőkövesdi 2:1-es vereséget néztük meg újra. Ezenkívül Bükfürdőről jövet az autóbuszban egy tízperces motivációs videót is bemutattunk a játékosoknak, amelyben a legszebb pillanatainkat tekinthették meg.”

Hipp még hozzátette, hogy letámadásos taktikával készültek a kövesdiek ellen, akik azonban a korábbi idegenbeli meccseiktől eltérően ezúttal meglepetésre mélységi paszszokkal játszották át a középpályát. „Egyébként a meccs hajrájában Farkas Dánieltől, a mezőkövesdiek jobbhátvédjétől tudtam meg, miként állnak a riválisaink” – mondta Hipp.

Pinte elégedett

„Nagy volt a feszültség, hiszen az utolsó lépés megtétele a legnehezebb. Nehéz pillanatokat éltünk át a kispadon, de ha a vége jó, akkor minden jó. Örülök, hogy teljesítettük az elvárásokat, így a következő idényt is az NB I-ben töltjük. Kevés szlovákiai edző dolgozik Magyarországon, bebizonyítottuk, hogy megálljuk a helyünket az NB I-ben. Mišo mellett sok hasznos tapasztalatot szereztem, remélem, a következő szezonban is sikeresek leszünk” – mondta az Új Szónak Pinte Attila.

A mezőkövesdiek szakvezetője is elégedett volt a meccs után. „Teljesen más egy ilyen vereség után nyilatkozni, mint bármilyen más esetben. Érdekes, de most ennek is tudunk örülni, nincs bennünk csalódottság. A végén azért is kaphattuk a gólt, mert tudat alatt kiengedhettünk már kicsit, hiszen bár mi nem mondtuk meg az eredményeket a játékosoknak, biztos értesültek róla az ellenféltől vagy a szurkolóktól – szögezte le Tóth László, a mezőkövesdiek vezetőedzője (Kuttor Attila nem rendelkezik megfelelő képesítéssel). – A tabella nem hazudik, teljesen megérdemelten maradtunk benn. Ezzel évekre stabilizálhatjuk a helyünket az NB I-ben, kiesés esetén nagyon nehéz szezonok elé néztünk volna. Nem szerencsével maradtunk bent, hanem a teljesítményünknek köszönhetően.”

„Buta gólt kaptunk”

A pozsonyi származású Hudák Dávid, aki összesen 12 sárga lapot kapott, sajnálja, hogy kikaptak a szezon utolsó meccsén: „Nem érdemeltünk vereséget, ilyen buta gólt csak mi kaphatunk. A mérkőzés első szakaszát kivéve lényegében az történt a pályán, amit mi akartunk. Nekem is voltak lehetőségeim, kár, hogy nem sikerült a hálóba találnom. Ami a csapat szereplését illeti, az őszi edzőváltást követően feltámadtunk, remek tavaszi sorozatunk volt, ha jobban odafigyelünk, akkor a 9. helynél előbb végeztünk volna. Ami engem illet, elismerem, sok felesleges sárgát gyűjtöttem be…”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?