Hingis és Szeles az elődöntőben

Melbourne. A legjobb négy közé jutás volt a tét Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A nőknél Martina Hingis és Szeles Mónika került az elődöntőbe, ahol egymás ellen játszanak. A férfiaknál mind a cseh Novák, mind a svéd Johansson életében először került a Grand Slam-torna csillagai közé.

Szeles Mónika (balról) Venus Williams kiverésével jutott az elődöntőbeTASR/AP-felvételMartina Hingis 1 óra 13 perc alatt nyert az olasz Adriana Serra-Zanetti ellen. Az egykori világelső svájci játékos sorozatban hatodik alkalommal került a legjobb négy közé az év első Grand Slam-tornáján: háromszor (1997, 1998, 1999) győzött, a legutóbbi két alkalommal pedig finalista volt. Martina Hingis: – A vártnál nehezebben győztem. Ennek egyik oka, hogy Adriana Serra-Zanetti nem tartozik az ismert teniszezők közé. ĺgy nem is tudtam, hogy milyen játékra képes. Jó mérkőzés volt, s örülök, hogy gyors ellenféllel találkoztam.

Szeles Mónika pályafutása során először, 1 óra 56 perc alatt legyőzte a június vége óta veretlen, de az első játszma hajrájától sérülten játszó Venus Williamst, s 1999 után ismét bejutott a legjobb négy közé. A találkozó elején mindkét játékos egyszer elveszítette adogatását, majd 4:4-ig nem történt rendkívüli esemény. Ekkor azonban egy szerva után Venus Williams lesétált a pályáról, s ápolást kért. Már a torna kezdete óta fájós térddel játszott, de ezúttal combsérülés miatt volt szüksége a kényszerpihenőre. Néhány perc múlva visszatért, arcán azonban látszott, hogy óriási fájdalmakkal küszködik. Szeles a szett hajrájában képtelen volt kihasználni azt a lehetőséget, hogy riválisa sérült, sokat rontva került lépéshátrányba. A második játszmától kezdve azonban Venus Williams a kelleténél több kockázatot (49 önhiba) vállalt, igaz, nem is igen tehetett mást, így riválisa viszonylag könnyen fordított. Szeles a 3. szettben 4:3-nál három breaklabdát hárított, ezzel végleg eldöntötte a negyeddöntő sorsát. Szeles csütörtökön a svájci Martina Hingis ellen játszik a fináléba kerülésért. Szeles Mónika: – Nagyon nehéz mérkőzésen jutottam tovább. Volt egy kis lázam, de szerencsére ettől függetleníteni tudtam magam. Venus igen jó játékos, ezért a végén egy-két labdamenetnél szerencse is kellett a győzelemhez. Most csak annyi a feladatom, hogy jól kipihenjem magam. Martina Hingis ellen teljesen másképp kell játszani. Venus Williams: – Nem is igazán tudom, hogyan sérültem meg. Az biztos, hogy ezen a tornán nem lettem egészségesebb. Ma néhány labdát jól elértem, másokat viszont nem tudtam úgy befutni, mint egyébként. Ezzel együtt ellenfelem jól játszott, és kihasználta lehetőségeit.

A férfiaknál Thomas Johansson nyerte a svéd házirangadót Jonas Björkmannal szemben. A 16. helyen kiemelt teniszező 2 óra 35 perc alatt múlta felül ellenfelét, s először elődöntős GS-versenyen. Korábban a 2000-es és az 1998-as US Openen a legjobb nyolc között volt. Thomas Johansson: – Életemben nem játszottam olyan jól, mint a 6:0-ás első játszmában. Nagyon örülök annak, hogy elődöntőbe jutottam. Nagyszerű érzés, mert korábban kétszer is a legjobb nyolc között búcsúztam a US Openen. A 26. helyen kiemelt cseh Jiří Novák nagyon simán, 1 óra 23 perc alatt nyert az osztrák Stefan Koubekkel szemben a negyeddöntőben, s pénteken a svéd Thomas Johansson (16.) ellen lép pályára. A 26 éves cseh teniszező életében először jutott elődöntőbe Grand Slam-tornán. Korábbi legjobb eredményét 1999-ben érte el: a legjobb 16 között esett ki a US Openen. Melbourne-ben három évvel ezelőtt a 3. körig jutott, kétszer a 2., egyszer az 1. fordulóban búcsúzott.

A mai műsor, negyeddöntő női egyes: Capriati (amerikai, 1.)–Mauresmo (francia, 7.), Clijsters (belga, 4.)–Henin (belga, 6.); férfi egyes: Haas (német, 7.)–Rios (chilei), Szafin (orosz, 9.)–Ferreira (dél-afrikai).

EREDMÉNYEK

Negyeddöntő, női egyes: Hingis (svájci, 3.)–Ad. Serra-Zanetti (olasz) 6:2, 6:3; Szeles (amerikai, 8.)–V. Williams (amerikai, 2.) 6:7, 6:2, 6:3; férfi egyes: Johansson (svéd, 16.)–Björkman (svéd) 6:0, 2:6, 6:3, 6:4; Novák (cseh, 26.)–Koubek (osztrák) 6:2, 6:3, 6:2.

Vegyes páros, 2. forduló: Vizner, Husárová (cseh, szlovák)–Bryan, Raymond (amerikai) 2:6, 7:5, 7:6; nyolcaddöntő: Bryan, Srebotnik (amerikai, szlovén)–Damm, Nagyová (cseh, szlovák) 6:0, 7:6; Ullyett. Hantuchová (zimbabwei, szlovák)–Ellwood, Dominikovic (ausztrálok) 6:2, 7:6. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?