Hatan pályáznak az elsőségre

Finnországban szombaton rajtol a 67. jégkorong-világbajnokság. Az északi ország immár hatodik alkalommal látja vendégül a világ legjobb hokisait. Érdekesség, hogy az idei vb küzdelmeire is három városban, Helsinkiben, Turkuban és Tamperében kerül sor.

A göteborgi vb-főpróbán a házigazda svédek 3:2 arányban legyőzték a címvédő szlovákokat.TASR/EPA-felvételA lebonyolítási forma most sem változott, tizenhat együttes vesz részt a május 11-ig tartó seregszemlén. A négy négyes csoportból a három-három legjobb csapat kerül a két hatos középdöntő csoportba. Innen a négy-négy legeredményesebb gárda jut a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc

özött, majd az elődöntőben és a fináléban is egyenes kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek.

A szlovák válogatott szenzációs teljesítményt nyújtott a tavalyi, svédországi viadalon, hiszen óriási meglepetésre aranyérmes lett. Pedig a két hónappal korábban rendezett téli olimpián már a selejtezőben elbukott. Éppen ezért senki sem várt érmet Ján Filc vezetőedző legénységétől, a negyeddöntőbe jutás volt a cél. Šatanék azonban fokozatosan belelendültek és sorra aratták a bravúros győzelmeket. A döntőben, drámai csatában, Bondra 59. percben ütött góljával 4:3 arányban legyőzték az oroszokat. Ezután országszerte szűnni nem akaró ünnepléssorozat kezdődött, s nemzeti hősként emlegették a világbajnok hokisokat.

Nem sokkal a göteborgi diadalt követően váratlanul lemondott Ján Filc vezetőedző, aki azonban továbbra is a szövetség elnökségének tagja maradt. Az illetékesek végül úgy döntöttek, hogy a továbbiakban František Hossa irányítja majd a világbajnok együttest. Az új tréner több tucat játékost is kipróbált a világbajnoki felkészülés során, ám ennek ellenére a vb-re csak három extraligás hokist (Rybár, Cíger, Kapuš) nevezett. Ez is bizonyítja az Extraliga alacsony színvonalát. A tavalyihoz hasonlóan (és ez érthető) most is az NHL-ben hokizók alkotják a csapat gerincét. Ha hozzák formájukat, Helsinkiben is sikeres lehet a szlovák gárda. A játékosok igencsak derűlátóak, bíznak a címvédésben.

Könnyű csoportba került a Hossa-legénység, minden különösebb gond nélkül kellene kiharcolnia a középdöntőbe jutást. A csehek (a szlovákok előtt zsinórban háromszor nyertek vb-t) sem panaszkodhatnak, hiszen csak a finnek ellen lesz nehéz dolguk az alapszakaszban.

Apropó, finnek! Hazai jégen még nem sikerült világbajnokságot nyerniük, éppen ezért nagyon készülnek és fogadkoznak. Suomi válogatottja csupán egyszer végzett az élen, mégpedig az 1995-ös stockholmi világbajnokságon.

Az említett három együttesen kívül még az oroszok, a svédek és a kanadaiak tartoznak az esélyesek közé. Igaza volt René Faselnak, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség elnökének, amikor azt mondta, fél tucat együttes pályázik az aranyéremre...

ÉREMHALMOZÓK

Szovjetunió/Oroszország 23 8 5

Kanada 21 10 9

Csehszlovákia/Csehország 10 12 19

Svédország 7 16 14

Egyesült Államok 2 9 4

Finnország 1 5 1

Nagy-Britannia 1 2 2

Szlovákia 1 1 0

Németország 0 2 2

Svájc 0 1 8

Ausztria 0 0 2

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?