Hatalmas egyéni hibák után az Európa-ligában folytatja az FTC

Dibusz.Qarabag

A Ferencváros hazai pályán kapott ki 1:3-ra az azeri bajnok Qarabagtól a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában, így búcsúzott a sorozattól. A magyar bajnok az EL-selejtezőben folytatja.

Bár az idegenbeli 1:1-es döntetlen bizakodásra adott okot, a Ferencvárosra nem várt könnyű mérkőzés kedd este. A Qarabag az elmúlt kilenc évben nyolcszor lett bajnok hazájában, a nemzetközi porond pedig sorozatban nyolcszor szerepelt valamelyik európai kupasorozat csoportkörében. Egyszer a Bajnokok Ligája, hatszor pedig az Európa-liga főtáblájára jutottak be, míg tavaly az Európa-konferencialigában szerepeltek, ahol tovább is jutottak az egyenes kieséses szakaszban.

Hibát hibára

A vendégek kezdőcsapatába visszatért többek között az első mérkőzésen eltiltása miatt nem játszó játékmester Kady is. A brazil játékos teljesítménye pedig az első perctől feltűnő volt, csak úgy, mint a hazai belső védők bizonytalansága. Thelander már a 3. másodpercben elpasszolt egy labdát, Majd Wadji őt és Kovacevicet is elfektette az első perc végén. Bár az akcióból nem lett gól, és tévesen, les miatt le is fújták azt, aggasztóan indult az FTC számára a mérkőzés. Kovacevic ráadásul egy nagy helyezkedési hibát is vétett a hatodik percben, amit ugyan egy jó becsúszással javított, de néhány másodperccel később odapasszolta a labát Wadjinak, aki Kadyhoz passzolt, ő indította Zoubirt, a francia pedig belőtte az azeriek vezető gólját. A rövidsarokra érkező lövés ugyan erős volt, de kissé Dibusz Dénes is benne lehetett a találatban.

A hazai szurkolók ez után rátettek egy lapáttal és kedvenceik majdnem egyenlítettek is, de a 9. percben Boli megpattanó lövését remek reflexmozdulattal védte Mahammadalijev. Nem sokkal később Zachariassen fejjel veszélyeztetett, de ekkor is a kapus nyerte a párharcot. A Ferencvárosnak szemmel láthatóan nem ízlett a vendégek letámadása. A Qarabag játékosai rengeteg alkalommal tudták becsapdázni a labdát kihozni igyekvő hazaiakat, ráadásul szembeötlő volt, hogy egy lecsorgó, vagy lepattanó labda is a legtöbbször a vendégeknél kötött ki. Ennek ellenére volt lehetősége egyenlíteni a zöld-fehéreknek, de Tokmac ziccerét védte a kapus. A félidő végén újra az azeriek voltak veszélyesebbek, Dibusz Dénesnek 2-3 helyzetben is volt mit csinálnia, hogy ne legyen nagyobb a különbség.

Kései cserék

A szünetben a hírek szerint Sztanyiszlav Csercseszov felemelte a hangját az öltözőben, de ez nem segített a rengeteg hibával játszó Kovacevicen. A bosnyák védő a második félidő elején két labdát is eladott, a második után pedig a Fradi edzője azonnal intett a sérüléséből felépülő Knoesternek, hogy beáll. Ezen kívül még egyet változtattak a hazaiak, Esiti helyett Vécsei érkezett. Bár kezdett aktívabbá válni a Ferencváros, a gólt a Qarabag lőtte. A frissen beállt Knoester hibáját Wadji használta ki.

A vendégek egy szöglet után a kapufát is eltalálták, és bár próbálkozott a magyar bajnok, a hosszabb kihagyása után visszatért a pályára Ryan Mmaee is, és akadtak is helyzeteik, de nem tudták komoly nyomás alá helyezni ellenfelüket. A vendégek egy szép támadás végén a 77. percben megszerezték harmadik góljukat is. Wadji duplája eldöntötte a továbbjutást. A ferencvárosi szurkolók közül néhányan ez után hazaindultak, amit a B-közép nem fogadott túl jól és nem túl kedvesen búcsúztak csalódott társaiktól. A kapu mögötti szektor azonban ez után sem adta fel és tovább biztatta csapatát. Csercseszov csupán ez után cserélt ismét, Marquinhos és Pászka érkezett Tokmac és Civic helyére. Ennek azonnal meg is lett az eredménye, a brazil támadó passza után Traoré szépített a 86. percben.

A fradisták igyekeztek belehajtani csapatukat az egyenlítésbe, de erre komoly esélyük már nem volt. Az utolsó percekben azonban úgy hajtottak a hazai játékosok, ahogyan az elvárható volt, míg a vendégek csak úgy, mint a vezető góljuk után végig, az időhúzással foglalkoztak leginkább. Segíthetett volna, ha a hazai szakmai stáb hamarább cserél és a bizonytalankodó védelem mellett a csatársorba is friss embereket küldött volna.

A Qarabag összesítésben 4:2-es eredménnyel, megérdemelten jutott tovább a BL-selejtezők rájátszásába, ahol a cseh Viktoria Plzeň lesz az ellenfelük a csoportkörbe jutásért.

A jobb győzött

„Olyan érzésem volt, mint három éve a Dinamo Zágreb ellen, amikor 1:1 után kaptunk itthon egy négyest. Vagy a Ludogorec ellen az EL-ben a 0:3-nál, amikor szintén az elején gólt kaptunk. Voltak lehetőségeink az első félidőben, de nem tudtunk betalálni, pedig fontos lett volna, hogy tudjunk egyenlíteni. Akkor más lett volna a mérkőzés képe. Mindkét fél- időt borzasztóan kezdtük gondolkodásban, gyorsaságban, dinamikában, aggresszivitásban, taktikailag… Gyakorlatilag el kell ismerni, hogy mindenben fölénk kerekedett a Qarabag. A két meccs alapján ki kell mondani, hogy a jobb csapat jutott tovább. Ez a mérkőzés megmutatta, hogy nem állunk készen a BL-csoportkörre” – nyilatkozott roppant kritikusan és őszintén Dibusz Dénes.

„Elméletben készen álltunk mindenre, amit a Qarabagtól vártunk, de sajnos ez gyakorlatban nem így volt. A mai meccs alapján nem szedhetjük szét a csapatot védekezés, támadás vagy a középpálya alapján, hiszen sehol nem nyújtottunk jó teljesítményt. Sok felesleges labdavesztést követtünk el, ami teret és lehetőséget teremtett az ellenfél támadóinak. Nekem mint edzőnek érzelmek nélkül kell kielemeznem ezt a mérkőzést. Sok feladatunk lesz. Jogos a kritika felém és a csapat felé az újságírók részéről is. Ez az ő dolguk, viszont az én dolgom az, hogy kielemezzük a hibákat, nem pedig az, hogy kritizáljam a játékosokat. Magam szempontjából is meg kell vizsgálnom, hogy mi nem volt elég a mérkőzésen és fel kell készítenem a csapatot a következő megmérettetésre. Ez utóbbi a könnyebb feladat” – mondta a vesztes BL-selejtező utáni sajtótájékoztatón Sztanyiszlav Csercseszov, aki többször is kiemelte, hogy csapatként vesztettek, nem csak a védők vagy a támadók kaptak ki az ellenféltől.

A hazai szurkolók hangos „Mindent bele!” kiálltással búcsúztak Vécsei Bálintéktól, akik a jövő héten már az Európa-liga rájátszásában lépnek pályára. Csütörtökön 18.30-tól az ír bajnok Shamrock Rovers lép pályára a Groupama Arénában. A visszavágót egy héttel később rendezik. A párharc győztese az EL-csoportkörbe kerül, a vesztes az EKL-főtáblán folytathatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?