Hanju győzelme és a négyfordulatosok forradalma

<p>Az ötödik helyről ugrott az élre a japán Juzuru Hanju a helsinki műkorcsolya-világbajnokságon. A top hat versenyző összesen 24 négyfordulatossal próbálkozott, az amerikai Nathan Chen egymaga hatot kísérelt meg.</p>

Vadul lobognak a japán zászlók, Micimackók százai zuhognak a jégre. Juzuru Hanju éppen befejezte a kűrjét a Hartwall Arénában.

Ufó-üzemmód

Egy kűr az űrből – írtuk 2015 őszén, amikor a japán korcsolyázó elképesztő világcsúcsot állított fel. A helsinki szabadprogram azonban minden korábbit felülmúlt. Tökéletes technika, megfoghatatlan könnyedség. Minden ugrás tűpontos, minden mozdulat a helyén. Ufó-üzemmód – az emberi teljesítőképesség határán még éppen csak innen.

Összesen négy négyfordulatos, ebből egy kombinációban, s az összes kombináció a kűr második felében, mert az ott végrehajtott ugrásoknak alapból 1,1-gyel szorzódik az alapértéke.

„Matekoztam egy kicsit” – magyarázza büszkén Brian Orser, Hanju edzője. Ha a japán korcsolyázó az 5. helyről nyerni akart, minden lehetőséget ki kellett használnia, hogy maximalizálja a megszerezhető pontjainak a számát.

223,20 – ez a kűrpontszám új világcsúcs. Összesítésben csak azért nincs rekord, mert a rövidprogramban nem értékelték Hanju kombinációját, mivel az első ugrásból sután, féltérdre érkezett le.

S a japán korcsolyázó maximalizmusára jellemző, hogy világbajnokként adott első interjújában, a lihegőben arról beszél, még többet kell edzenie, hogy legközelebb a rövidben se hibázzon.

6x4

Helsinkiben beköszöntött a négyfordulatosok korszaka. A három dobogós, a győztes Juzuru Hanju, a második helyezett Soma Uno és a bronzérmes Bojang Tyin egyaránt négy-négy kvadot ugrott.

Az amerikai Nathan Chen összesen hattal próbálkozott – már ezzel is történelmet írt. Kétszer azonban elesett, s mivel a rövidprogramban is hibázott, összesítésben 6. lett. De Chen még csak 17 éves, s edzéseken úgy ugorja a négyfordulatosokat, mint más a triplákat. Akár már a jövő szezonban megfuthatja a hatkvados, hibátlan kűrt.

„Ő tehet az egészről” – mutat Juzuru Hanju a balján ülő Bojang Tyinre a kűr utáni sajtótájékoztatón. A kínai korcsolyázó volt az első, aki négy négyfordulatost ugrott egy programban, és tiszta programot futott egy kvad lutzcal. Hanju szerint ez döbbentette rá a többieket, hogy ez is lehetséges.

Egy év alatt is drasztikusan megugrott a kvadok száma: Helsinkiben a top hat versenyző összesen 24 négyfordulatossal próbálkozott – egy éve Bostonban 14 volt ez a szám.

Árt az egészségnek

„Azt hallottam, a fizika törvényei szerint az ötfordulatos ugrás is lehetséges – magyarázza Hanju. „De a nemzetközi szövetség még nem határozta meg ennek az alapértékét” – teszi hozzá nevetve.

A kvad axelnek (ami gyakorlatilag négy és fél fordulatot jelent) viszont már van alapértéke: 15 pont. Jelen pillanatban ez az egyetlen négyfordulatos, amilyet még senki mutatott be. „Szeretnék egyszer négyfordulatos axelt ugrani. Talán nem versenyen, de szeretnék” – bizonygatja Hanju.

Pedig a négyfordulatosoknak ára van. Nathan Chen 17 évesen már túl van egy súlyos csípőműtéten, a tavalyi szezon felét ki kellett hagynia.

A fizikusok szerint egy négyfordulatos során az emberi testre saját tömegének nyolc-tízszerese nehezedik, a földet érés pillanatában pedig a csontokban mikrorepedések alakulhatnak ki.

„Szerintem mindannyiunknak komoly maradandó károsodásokkal kell számolnia” – jegyzi meg a cseh Michal Březina, aki nap mint nap Nathan Chen oldalán edz Rafael Arutunjannál a kaliforniai Lakewoodban.

„Egy új ugrás mindig a sérülés kockázatával is jár. Igyekszem odafigyelni, hogy ne sérüljek meg” – hangsúlyozza a pályafutása első vb-érmét szerző Soma Uno. Bojang Tyin pedig naponta csak másfél órát tölt a jégén, a mennyiség helyett a minőségre koncentrál, hogy ne terhelje túl a szervezetét.

A címvédő hibái

Javier Fernándezt a komoly sérülések eddig elkerülték, de ki kellett hagynia néhány napot, amikor az Európa-bajnokságon a harmadik négyfordulatosából, egy toeloopból csúnyán elesett. Óriási fölénnyel nyerte az Eb-t, de a hét hátralévő részében sántított, a gálán sem korcsolyázott.

A spanyol korcsolyázó környezetében élők szerint azonban a sérülés hamar rendbe jött, az esés inkább mentálisan viselte meg a versenyzőt.

Helsinkiben az élről várhatta a kűrt, és a harmadik négyfordulatosig (ezúttal egy salchowot sorolt a program második felébe) minden rendben is ment. Akkor azonban ismét elesett, s a kűr hátralévő részében is gyűltek az apróbb hibák.

Két vb-cím után a dobogóra sem fért fel, negyedik lett.

Négyesek nélkül

S miközben mindenki a négyes szorzótáblát mantrázza, Juzuru Hanju rámutat: „Nem minden a négyfordulatos. Jason Brown bizonyította, hogy kvad nélküli rövidprogrammal is ott lehet lenni az élmezőnyben.” Az amerikai Brown végül hetedikként zárt, a kűrben elesett egyetlen négyfordulatos-kísérletéből.

Az üzbég Misa Ge nem is próbálkozott kvaddal: a közönség mégis állva tapsolt már az utolsó forgása alatt. Lehet, hogy ez volt pályafutása utolsó versenyprogramja – elképesztő élmény, mint Florent Amodio káprázatos búcsúfutása a pozsonyi Eb-n.

Az egyedi stílusáról, sokszínűségéről és rendkívüli átéléssel előadott programjairól ismert Ge óriási közönségsikere is bizonyítja: az emberfeletti ugrások mellett a nézők felfokozott érzelmekre is vágynak. Hogy a műkorcsolya ne csak ugróverseny, hanem tényleg művészi korcsolyázás legyen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?