Hanju és Aszada hazai pályán nyerhet

<p>Két olimpiai bajnok és három címvédő nem lesz ott a ma kezdődő műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon. A japán Szaitamában rendezett vb – ahogy az olimpia utáni világbajnokságok általában – a feltörekvő generáció számára az első nagy lehetőség lesz, másoknak pedig ez az utolsó nagy esélyük.</p>

BŐD TITANILLA

Szocsi 12 egyéni érmese közül csak öt lesz ott Szaitamában.

Nagy hiányzók

Nem indul a vb-n a párosban olimpiai bajnok Tatjana Voloszozsar, Makszim Trankov kettős és a női versenyben győztes Adelina Szotnyikova sem, akinek olimpiai diadalát azóta is vitatják – többek szerint a dél-koreai Juna Kimnek kellett volna nyernie.

A koreai szövetség hivatalos kérvényt akar benyújtani a nemzetközi szövetséghez, hogy vizsgálják ki a női verseny pontozását, s ha valamely bíróról kiderül, hogy csalt, azt büntessék meg. A koreaiak ugyanakkor hangsúlyozzák, nem akarják megtámadni az olimpiai eredményt, csak szeretnék elejét venni az elfogult pontozásnak.

A világbajnoki címvédő és 2010-ben Vancouverben olimpiai bajnok Juna Kim a szocsi játékok után befejezte pályafutását, így ő sem lesz ott Szaitamában.

Nem vesz részt a vb-n a jégtáncosok mezőnyének két meghatározó párja, az olimpiai bajnok és vb-címvédő amerikai Meryl Davis és Charlie White, valamint a mögöttük ezüstérmes kanadai Tessa Virtue és Scott Moir sem, akik valószínűleg szintén befejezik a szezon végén.

Kihagyja a világbajnokságot a háromszoros vb-győztes, de az olimpián csak második kanadai Patrick Chan, és a vb-ezüstérmes, olimpiai harmadik helyezett kazah Gyenyisz Ten is.

Az utolsó esély

Ott lesz viszont Szaitamában a német Aljona Savchenko, Robin Szolkowy páros, akiknek minden vágyuk volt egy olimpiai arany, ám Szocsiban csak a bronz jutott nekik. Eredetileg úgy tervezték, a játékok után visszavonulnak, de a sikertelen olimpia folytatásra bírta őket. Aljona Savchenko ráadásul kijelentette, ő akár még egy olimpiai ciklust is végigcsinálna (most 30 éves), de 34 éves partnere számára biztosan ez az utolsó idény.

A szezon végén visszavonul a francia Nathalie Pechalat, Fabian Bourzat jégtánckettős is. A duó érmes reményekkel utazott az olimpiára, de ott lemaradt a dobogóról – csalódásuk óriási volt, hiszen nem hibáztak, a trendek alapján azonban a bírók egyértelműen az új (orosz) generációt preferálják… Pechalat-ék eddigi legjobb vb-eredménye egy bronzérem Nizzából, pályafutásuk végén azonban akár világbajnokok is lehetnek.

A szaitamai vb lesz az utolsó versenye a cseh Tomáš Vernernek is. A 2008-as Európa-bajnok sokáig úgy gondolta, az olimpián lép utoljára versenyzőként jégre, azonban engedett a rábeszélésnek, s elindul a vb-n is. Verner Szocsi után Jevgenyij Pljuscsenkóval turnézott volna, de az orosz klasszis sérülése és újabb műtétje miatt a több mint negyvenállomásos rendezvénysorozatot el kellett halasztani, így Vernernek megszaporodott a szabadideje… S mivel Csehországnak nincs Michal Březina mellett másik versenyzője, aki kihasználhatta volna a második cseh kvótát, ráadásul a japán közönség imádja Vernert, kézenfekvő volt a megoldás, hogy a 27 éves korcsolyázó húzzon még rá egy hónapot.

Hazai esélyek

Az egyetlen friss olimpiai bajnok, aki ott lesz Szaitamában, a hazai Juzuru Hanju. A 19 éves versenyző a férfiverseny legnagyobb favoritja. Számára különös jelentőségű lehet a szaitamai vb – Japán eredetileg már 2011-ben házigazda lett volna, ám az országot megrázó, rengeteg halálos áldozatot követelő földrengés és cunami miatt elhalasztották és később Moszkvában rendezték meg a világbajnokságot. A katasztrófában az a jégcsarnok is megrongálódott, ahol Hanju rendszeresen edzett, idősebb korcsolyázótársai segítettek neki, hogy ne kelljen befejezni a pályafutását. Hanju már „törlesztette adósságát” az olimpiai bajnoki címmel, de minden vágya, hogy hazai közönség előtt is felállhasson a dobogó legmagasabb fokára – abban a csarnokban, amely a katasztrófát követően több száz embernek menedékül szolgált…

A női versenyben a hazai Mao Aszada az egyik fő esélyes. Aszada az olimpián nagyon gyenge rövidprogramot futott, a kűrben azonban fantasztikus volt, s a harmadik legjobb szabadprogrammal feljött a 16.-ról a hatodik helyre. Szocsi után már nincs rajta nyomás, ami Szaitamában történik, az már csak ráadás.

Egyik kihívója az olasz Carolina Kostner lesz, aki ugyan „csak” bronzérmes lett az olimpián, két programjára (Ave Maria és Bolero) azonban még akkor is emlékezni fognak a rajongók, amikor a Szotnyikova–Juna Kim vita már rég a feledés homályába vész. De számolni kell az oroszok csodagyerekével, az újdonsült Európa-bajnok Julija Lipnyickajával is, aki az olimpián csak a csapatversenyben tudta hozni formáját, s a szocsi megingások után most újra bizonyítani akar.

A cél a döntőbe jutás

Magyarországot a Turóczi Dóra, Major Balázs jégtánckettős képviseli Szaitamában, akik a budapesti Eb-n csak egy hajszállal maradtak le a kűrről. A vb-n sem lesz egyszerű bekerülniük a legjobbak közé, de az olimpia utáni átrendeződött mezőnyben talán összejöhet nekik.

Egyértelműen a döntőbe jutás a célja a szlovák színekben induló Federica Testa, Lukáš Csölley jégtáncospárnak, illetve Nicole Rajičovának is. A szövetség eredeti döntése szerint a világbajnokságon Monika Simančíková képviselte volna Szlovákiát a női versenyben, azonban az olimpiai nevezés körüli hercehurca (először Rajičovát nevezték, aztán Simančíkovát, aztán mégis Rajičová mehetett) annyira megviselte a 18 éves versenyzőt, hogy lemondott a vb-részvételről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?