Hamilton nagy csatában győzött

A brit Lewis Hamilton győzel-mével zárult a Forma–1-es Spanyol Nagydíj. Második-ként Sebastian Vettel zárt, a dobogó harmadik fokára Daniel Ricciardo állhatott fel.Pénteken nagy fölényben voltak a Mercedesek, azonban az előnyük a szombati napra jelentősen csökkent.

A brit Lewis Hamilton győzel-mével zárult a Forma–1-es Spanyol Nagydíj. Második-ként Sebastian Vettel zárt, a dobogó harmadik fokára Daniel Ricciardo állhatott fel.

Pénteken nagy fölényben voltak a Mercedesek, azonban az előnyük a szombati napra jelentősen csökkent. A kvalifikáción Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, aki mindössze öt századmásodperccel autózott gyorsabb kört, mint Sebastian Vettel. A Mercedes brit pilótája idén harmadik alkalommal, pályafutása során hatvannegyedszer várhatta pole pozícióból a futamot. Az örökranglistán már csak egy rajtelsőségre van Ayrton Sennától, s elérhető közelségben van Michael Schumacher rekordja is (68). A harmadik legjobb időt Valtteri Bottas érte el, akinek hátránya két tizedmásodperces volt csapattársához viszonyítva. A Red Bull a fejlesztéseinek köszönhetően felére csökkentette a lemaradását az időmérő edzésen. A hazai közönség előtt versenyző Fernando Alonso kihozta a maximumot a McLaren-Hondából, s a hetedik rajtpozícióból várhatta a versenyt, pedig pénteken teljesen kilátástalan volt a helyzete. Csapattársa, Vandoorne nem volt ilyen szerencsés, hisz autójában motort kellett cserélni, ezért tíz rajthelyes büntetést kapott.

Csetepaté a rajtnál

Vettel óriásit rajtolt, s megelőzte Hamiltont. Bottas talán még a Ferrari németjénél is jobban kapta el a rajtot, de nem volt elég hely számára, emiatt el kellett vennie a gázt. Bottas az első kanyarban ütközött honfitársával, Räikkönennel, emiatt a Ferrari finn pilótája rácsúszott Verstappenre. Mindkét versenyzőnek fel kellett adnia a futamot. Vettel az élen leszakította volna magáról a két Mercedest, ám Hamilton három másodpercen belül tartotta a különbséget.

Magnussen és Sainz egyszerre érkeztek kerékcserére, a Toro Rosso gyorsabban dolgozott, mint a Haas. Sainz megpróbálta még a bokszutca kijáratán megelőzni Magnussent, de kiszorult a fűre. Az élmezőnyből először Vettel állt ki friss gumikért, a két Mercedes kint maradt, de Hamilton a használt abroncsokon már lassabb volt, s hét körrel később közepes gumikra váltott, míg Vettel korábban lágyakat kapott. Bottas azonban nem állt ki, Vettel utolérte, s a német jelentős időt vesztett mögötte, Hamilton pedig rohamosan közelített. A Ferrari négyszeres világbajnoka a célegyenes végén szép manőverrel, kissé a fűre leszorulva előzte meg Bottast.

Csata az elsőségért

Hamilton kezdte a második kerékcseréket, lágy gumikat kapott. A Mercedes virtuális biztonsági-autós fázis alatt hívta ki versenyzőjét, a Ferrari egy körrel később reagált rá. Vettel a bokszutcából kifelé még előrébb volt, mint Hamilton, aki lendületből jött, az első féktávon egymás mellé kerültek, össze is értek, Vettel az élen maradt, ám ez a csata a következő körökben is folytatódott. (Bottas a harmadik helyről motorhiba miatt kénytelen volt kiállni.) A 43. kör végén nagyon közel került a brit világbajnok a némethez, Vettelnek esélye sem volt védekezni.

Óriási taktikai csata folyt a Mercedes és a Ferrari között, melyből a német csapat jött ki győztesen. Hamilton a lágy gumikkal jól takarékoskodott, s meg tudta nyerni a futamot. A háromszoros brit világbajnok idei második, pályafutása 55. futamgyőzelmét aratta. Vettel hiába állt élre a rajtot követően, az eltérő gumitaktikában alulmaradt. A dobogó harmadik fokára Daniel Ricciardo állhatott fel, aki több mint egy percet kapott a győztestől. Nagyon jó futamot zárt a Force India, Pérez negyedik, Ocon pedig ötödik lett. Hasonlóan jó eredményt produkált Wehrlein, akit a Sauberrel a hetedik helyen intettek le, de öt másodperces büntetése miatt a nyolcadik pozícióban zárt.

„Hihetetlen munkát végzett a csapat egész hétvégén, ma remekül taktikáztunk. Vettel nagyon közel volt és rendkívül gyors is volt, ma igazi versenyzés volt köztünk. Remek csatáim voltak, még több ilyen futamot és csatákat szeretnék” – értékelt a győztes Hamilton az eredményhirdetést követően.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?