Hamilton diadala Szuzukában

A brit Lewis Hamilton győzel-mével zárult a Forma–1-es Japán Nagydíj. Második pozícióban csapattársa, Nico Rosberg zárt. A dobogó har-madik fokára a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel állhatott fel.A tizennegyedik versenyhétvége pénteki napja nem igazán kedvezett a csapatoknak.

A brit Lewis Hamilton győzel-mével zárult a Forma–1-es Japán Nagydíj. Második pozícióban csapattársa, Nico Rosberg zárt. A dobogó har-madik fokára a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel állhatott fel.

A tizennegyedik versenyhétvége pénteki napja nem igazán kedvezett a csapatoknak. Mindkét szabadedzésen esős körülmények uralkodtak, a versenyzőknek sem volt sok lehetőségük mért körök teljesítésére, valamint az autó megfelelő beállítására.

Piros zászló

A szombati napon a harmadik szabadedzés után nyilvánvalóvá vált, hogy a szingapúri kisiklás után visszatért az élre a Mercedes. Az időmérő edzés is róluk szólt. Nico Rosberg idén második alkalommal verte meg csapattársát, Lewis Hamiltont a kvalifikáción, ám ehhez némi szerencse is kellett. Az edzés utolsó percében Kvjat bukott egy óriásit, megakadályozva ezzel, hogy bárki is javítson mért körén. Az időmérőt piros zászlóval intették le, szerencsére a Red Bull orosz pilótájának a nagy esés ellenére nem esett baja. A harmadik rajtkockát Valtteri Bottas szerezte meg. Nico Hülkenberg hiába autózta a 11. leggyorsabb időt, Szingapúrban okozott balesete miatt a Nemzetközi Automobil-szövetség három hellyel hátrébb sorolta. Max Verstappen pedig azért kapott három rajthelyes büntetést, mert az időmérő edzésen veszélyes helyen parkolta le autóját. A Manor-Marussia versenyzője, Alexander Rossi nem fért bele a 107 százalékos limitbe, de rajthoz állhatott. A Red Bull szerelőinek sikerült újjáépíteni Kvjat Red Bullját, így ő is nekivághatott az 53 körös futamnak, igaz, csak a boxutcából.

Hondás szamurájok

A rajt előtti pillanatokban az egy évvel ezelőtt súlyos balesetet szenvedő Jules Bianchira emlékeztek, aki fejsérülései következtében idén júliusban hunyt el.

A rajtnál Hamilton az élre került, lerajtolva csapattársát, Rosberget. A német három pozíciót is vesztett rajthelyéhez képest. Az első kanyarban Ricciardo és Massa ütköztek, mindkettőjük autója defektet kapott, ezzel el is úszott az esélyük a pontszerzésre. A Mercedes brit pilótája a negyedik kör végére két és fél másodperces előnyt autózott ki Vettellel szemben. Az első kerékcserék után Rosberg megelőzte Bottast, amivel már a harmadik helyen haladt, majd a második boxkiállásoknál egy körrel Vettel előtt érkezett új abroncsokért. Ez pont elég volt arra, hogy a Ferrari németje elé kerüljön. Alonso a Honda hazai versenyén, miután többen is simán megelőzték, az erőforrásra panaszkodott, egyszerűen GP2-es motorhoz hasonlította az autóját hajtó motort, és a futamot követően is nehezen viselte el a történteket. „Fernandóval szamurájok vagyunk kard nélkül” – jellemezte az istálló pilótáinak helyzetét a brit csapattárs, Jenson Button.

A hétvégén egyébként felröppentek a hírek, miszerint a 35 éves Button bejelenti visszavonulását, azonban Ron Dennis, a McLaren elnöke kijelentette, hogy Button kitölti 2016 végéig szóló szerződését a csapatnál.

Senna szintjén

Az 53 körös Japán Nagydíj Lewis Hamilton győzelmével ért véget, aki Forma–1-es karrierje 41. futamelsőségét aratta, amivel beérte az örökranglistán Ayrton Sennát, s csupán egy győzelemre áll Vettel mögött. A brit pilóta idén nyolcadik alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára, elsőségével 48 pontra növelte előnyét a világbajnoki összetettben. A második pozíciót Nico Rosberg szerezte meg, aki taktikájának köszönhetően felzárkózott csapattársa mögé. A dobogó harmadik fokára Sebastian Vettel állhatott fel. Pontszerzőként ért célba még: Räikkönen, Bottas, Hülkenberg, Grosjean, Maldonado, Verstappen és Sainz.

„Először is szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak, akik kilátogattak ide. Nagyon boldog vagyok most, és a csapatom egészen kiváló munkát végzett a hétvégén. Nagyszerű érzés újra itt lenni. A rajtom is jól sikerült, de az egész verseny ideje alatt rettentően erős volt az autó, hibátlanul működtek a dolgok. Szingapúr után vissza akartunk vágni, és válaszolni az ottani teljesítményünkre. Akkor a Ferrari nagyon versenyképes volt, szóval jó újra itt lenni az élen, kettős győzelmet szerezve” – nyilatkozta a futamot követően a győztes Hamilton.

A száguldó cirkusz következő állomása az oroszországi Szocsi lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?