Haborák maradt a szlovák mentőöv

Birmingham mától vasárnapig az atlétavilág fókuszába kerül. A sportok királynőjének kilencedik tető alatti világbajnoksága a sportág idei két csúcseseményének – a nyári párizsi szabad téri seregszemle mellett – első állomása lesz.

Birmingham mától vasárnapig az atlétavilág fókuszába kerül. A sportok királynőjének kilencedik tető alatti világbajnoksága a sportág idei két csúcseseményének – a nyári párizsi szabad téri seregszemle mellett – első állomása lesz. Angliában két szlovák és hét magyar szereplő lép színre, világsztárok, címvédők és nagy visszatérők indulnak, de jócskán akadnak távolmaradók is, ugyancsak a legfényesebben ragyogó csillagok közül. Nem tűnik fel Birmingham versenypályáin Marion Jones, Tim Montgomery, Gabriela Szabo, Hicham el Guerrouj, Ivan Pedroso, Maurice Greene és a csehek nagy bánatára Pavla Hamáčková sem. A női rúdugrás címvédője kihagyta ugyan a pozsonyi cseh bajnokságot, de bokafájdalmai nem szűntek, így a további pihenés mellett döntött. Távollétében is nagy csata várható a vb-elsőségért a világcsúcstartó (478 cm) amerikai Dragila és legelszántabb ellenlábasa, az orosz Feofanova között. Párharcukból akár újabb világcsúcs is születhet. Női 800 méteren a mozambiki Mutola ötödik vb-elsőségére tör, de ebbe lesz beleszólása a világcsúcstartó szlovén Ceplaknak és az újra formába lendült osztrák Grafnak is. Nem akármilyen összecsapás lesz a férfi gátfutók 60 méteres versenye, a brit veterán Jackson, a kubai Garcia és két amerikai, Johnson és Trammel főszereplésével. Két éve Lisszabonban nem született világcsúcs, Birminghamben könnyen megdőlhetnek a korábbi rekordok.

Szlovákia lisszaboni hírmondójában, a tapaszt Milan Haborákban reménykedhet. Ismét ő lesz a kéttagú csapat mentőöve. Birminghamben is esélyes a döntőbe jutásra, a hetedik hely (20,05) megismétlésére, ám a Dukla Banská Bystrica kiváló súlylökője idén ennél jobb formában van, és kísérletei is biztatóak. Négy viadalon állt dobókörbe, és háromszor győzött, eredményei: 19,64; 20,13; 20,39; 20,35 méter. Derűlátó, s megpróbálja 20,43 méteres egyéni csúcsát is túlszárnyalni. Azzal pedig már a dobogót is elcsípheti. Nem lesz egyedül a szlovák címeres mezben, mert Lucia Ivanová is rajthoz áll. A kétéves kihagyás után visszatért vágtázónő valamennyi idei versenyén szlovák csúcsot javított (200 méteren 23,57 másodpercig jutott), s ez a szárnyalása Birminghamben is folytatódhat. Kérdés, mire lesz elég a mai előfutamban.

Magyarország hét fővel képviselteti magát, és két-három döntősre számít. Több indulót tervezett a szakvezetés, de Zsivoczky Attila és Kürtösi Zsolt nem kapott meghívást a hétpróbára, a vágtázó Gyulai Miklós és a középtávfutó Papp Krisztina a szabadtéri idényre készül, Tusai Brigitta (3000 m) pedig megsérült. Könnyen újabb éremmel szaporodhat a három magyar fedett pályás vb-bronz, mégpedig a tavalyi bécsi fedett Eb-második Győrffy Dóra jóvoltából. Idén egyre magasabbra ugrik, s legutóbb már átvitte a 196 centit is. Vaszi Tünde (távol) tavalyi müncheni Eb-bronza mellé szerezhet egy újabb értékes helyezést, s 1500 méteren Varga Judit, rúdugrásban Molnár Krisztina és a férfi 60 méteren Dobos Gábor is a fináléban végezhet. Kívülük még Tóth Lívia (1500 és 3000 m) és Vári Edit (60 m gát) rajtol, jóval kisebb eséllyel.

MAI DÖNTŐK – 18.00: férfi 60 m; 18.10: női 60 m; 19.00: férfi súlylökés;19.05: ötpróba (800 m – záró szám).

A szlovén Ottey

Merlene Ottey jamaicai sztárként tündökölt hosszú évekig az atlétika egén. Negyvenkét évesen szlovén útlevéllel áll rajthoz Birminghamben – új hazája színeiben először. Nem álmodozik éremről, már azt is sikernek tartaná, ha döntős lehetne a női 60 méteres vágtaszámban. Talán belenyugodott, hogy a világversenyeken szerzett csodálatos, 35 darabból álló éremgyűjteménye megváltoztathatatlan. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?