Gyurta Gergely és Dániel is aranyérmet nyert

<p>Herning. A magyar úszóválogatott öt arannyal, három ezüsttel és két bronzzal zárta a dániai rövidpályás Európa-bajnokságot.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A kontinensviadal két utolsó versenynapján a Gyurta testvéreken kívül Hosszú Katinka és Kozma Dominik is felállhatott a dobogóra.

A kis Gyurta még nem fogta fel

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel 22 éves öccse, Gergely, aki a 2010-es dubaji rövidpályás világbajnokságon harmadikként végzett, élete eddigi legnagyobb sikerét aratta mostani győzelmével, amelyet rendkívül okos versenyzéssel szerzett meg 1500 gyorson. A táv nagyjából kétharmadánál vette át a vezetést, s egyre növelve előnyét végül mintegy négy testhossznyi különbséggel ért elsőként a célba 14:30,26 perces egyéni csúcscsal. Kis Gergő, aki ezen a távon 2007-ben Eb-ezüstérmes volt, Herningben negyedikként csapott a célba.

„Ezt még alig merem felfogni... Tudtuk, hogy régóta bennem van, csak eddig nem jött ki ez az eredmény – idézte a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala a győztest. – Sokat számított, hogy elmentem a Világkupákra, az ott szerzett versenyrutin most nagyon jól jött. Van három fantasztikus edzőm, Széles Sándor egy zseni, Kovácshegyi Feri és Virth Balázs nemkülönben.”

Hosszú Katinka kicsit elszúrta

Hosszú Katinka 200 vegyesen aratott csütörtöki győzelme után féltávon ezüstérmet nyert. Az újabb elsőség begyűjtésében a litván Ruta Meilutyte gátolta meg, aki kihasználta magyar riválisa gyengébb fordulóit. A Vasas élversenyzője pillangón és mellen teljesített önmagához képest rosszabbul, s a befejező szakaszon, gyorson a hatalmas hajrá az ezüsthöz volt elegendő.

Hosszú tavaly a rövidpályás világ- és Európa-bajnoki titulust is begyűjtötte ebben a számban. Ezúttal – világcsúcsától jócskán elmaradva – 57,96-tal ért célba. Ugyanennek a számnak a döntőjében Verrasztó Evelyn hatodik lett.

„Ezt jól elszúrtam. Nem is az elejét, inkább a mellet – értékelte produkcióját Hosszú Katinka. – És amikor láttam, hogy Ruta jön mellettem, akkor talán tudat alatt kicsit megijedtem, a fordulóm és a gyors ettől teljesen szétesett... Maradjunk annyiban, nem vagyok boldog... ”

Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy 50 háton csak utolsóként érkezett be a célba a tízes mezőnyből.

Vasárnap aztán kicsit javított a hangulatán Hosszú: 400 vegyesen második lett, 200 háton pedig harmadik. „Valamit elszúrtunk a formába hozással, de azt gondolom, ebből is tanulni lehet és kell is. Úgy gondolom, még mindig jobb, hogy itt történt ez, mint mondjuk a világbajnokságon. Szerintem tudjuk, hogy min kell változtatni, és ez jó” – mondta a 24 éves úszó.

Gyurta Dani: világcsúcs majd legközelebb

Gyurtáék boldogságát Dániel tette teljessé vasárnap: a korábbi 100 méteres sikere mellett 200 mellen sem talált legyőzőre. Igaz, féltávnál még Michael Jamieson vezetett, de Gyurta az utolsó előtti hosszt nagyon megnyomta, amivel el is dőlt az első hely kérdése.

„Jamieson ugyan elindult a harmadik ötvenen, de az első száz tempója után sejtettem, hogy ezt a sebességet nem fogja tudni tartani. Az én utolsó ötvenemet pedig senki nem bírta. És nagyon őszintén mondom: nem bánom, hogy nem jött össze a világcsúcs. Majd legközelebb” – mondta Gyurta, aki mindössze öt századra maradt el saját, 2009-ben úszott 2:00,67-es világrekordjától. A szlovák Tomáš Klobučník a 6., Verrasztó Dávid a 10. helyen ért célba.

Cseh megint lemaradt

a dobogóról

Érmet szerzett Kozma Dominik is, aki 200 gyorson az olasz Filippo Magninivel holtversenyben harmadikként csapott célba. „Az edzőmnek, Turi Gyuri bácsinak megígértem, hogy ha kell, eltöröm az ujjamat a benyúlásnál, de kőkeményen meghajtom a végét, mert így kell befejezni egy versenyt. Nahát majdnem sikerült eltörni... Egyébként anyukám most duplán boldog lehet, mert Filippo Magnini a kedvenc úszója. Már rajtam kívül... ” – jelentette ki Kozma.

Nem jött viszont össze a dobogó Cseh Lászlónak 200 pillangón, abban a számban, amelyen volt már rövidpályás vb-ezüstje, -bronza és három Eb-aranya. Most azonban csak negyedik lett. „Ez olyan volt, mint az egész Eb-m: semmilyen. Mentem, ahogy tudtam, de nem éreztem azt a lendületet, amit korábban” – nyilatkozta Cseh. (MTI, index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?