Gisin és Maze együtt állhatott fel a dobogó legfelső fokára

<p>A svájci Dominique Gisin és a szlovén Tina Maze hajszálra ugyanolyan időt ért el női lesiklásban a szocsi téli olimpián, így az alpesi sízés ötkarikás történetében először két versenyző osztozott az aranyon. A harmadik a svájci Lara Gut lett, Miklós Edit a szenzációs 7. helyen végzett.</p>

KIKÜLDÖTT

MUNKATÁRSUNKTÓL

A Roza Hutor Alpesiközpontban Gisin és Maze is pontosan 1:41,57 alatt teljesítette a 2713 méter hosszú pályát. Két győztes a dobogó tetején – sokak szerint ez sokkal igazságosabb, mint ha valamelyikük egy század másodperccel kikapott volna. „A századok most velem voltak” – jegyezte meg Gisin még teljesen a történtek hatása alatt. Még az sem volt biztos, hogy elindulhat Szocsiban lesiklásban, az edzéseken kellett kvalifikálnia a versenyre (a svájciak ezek során döntötték el, ki indulhat a csapatban negyedikként). „Jó, hogy így történt. Ez a helyzet kiragadott a komfortzónámból, pont erre volt szükségem” – nyilatkozta Gisin, aki a 8-as rajtszámmal indult, és sokáig megközelíteni sem tudta senki. Honfitársnője, Lara Gut a cél előtti utolsó részidőnél még vezetett, de a pálya alsó szakaszán Gisin remekelt, így Gut sem tudott bejönni elé. A nagy nevek, Julia Mancuso, Maria Höfl-Riesch, Elizabeth Görgl és Nicole Hosp is jócskán elmaradt a kiváló svájcitól.

Aztán jött Tina Maze, és rácáfolt mindenkire, aki azt állította, a ragyogó napsütésben és tavaszias melegben csak alacsony rajtszámmal lehet jó időt futni – az utolsó részidőnél még majdnem három tizedmásodperccel vezetett, de végül pontosan ugyanolyan idővel ért célba, mint Gisin. „Nem látok abban problémát, hogy egy verseny után két lány is boldog legyen. Szívesen megosztozom az aranyon. Nagyon örülök Dominique-nak is. Egy generációt képviselünk, hasonlóan gondolkodunk a dolgokról” – nyilatkozta Maze, aki Szlovénia történetének első téli olimpiai aranyát szerezte.

Alpesi síben korábban még sosem született megosztott aranyérem az olimpián.

Nagyszerűen szerepelt a csíkszeredai születésű, immár magyar színekben versenyző Miklós Edit, aki a parádés 7. helyet szerezte meg. Bár a pálya felső szakaszán rontott, végül alig maradt el eredeti (sokak által túlzásnak tartott) célkitűzésétől, a hatodik helytől. Amikor célba ért, pontszerző helyen állt, a közvetlenül utána rajtoló norvég Lotte Smiseth Sejersted azonban még bejött elé. Miklós a magyar alpesi sízés legjobb eredményét érte el. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?