Gera történelmi gólt lőtt, megtámadták a bírót, bilincsben az alelnök

Mi történt a futballvilágban? Az elmúlt hét eseményei, napi lebontásban.
Hétfő, február 4.
Az angol szövetség (FA) sportszerűtlen játék miatt 25 ezer font bírságot rótt ki a Manchester Unitedre, mivel játékosai a Tottenham elleni hétvégi bajnokin 7 sárga lapot gyűjtöttek be.

Mi történt a futballvilágban? Az elmúlt hét eseményei, napi lebontásban.

Hétfő, február 4.

Az angol szövetség (FA) sportszerűtlen játék miatt 25 ezer font bírságot rótt ki a Manchester Unitedre, mivel játékosai a Tottenham elleni hétvégi bajnokin 7 sárga lapot gyűjtöttek be. Ha a szezon további részében a ManUtd hatnál több sárgát kap valamelyik meccsen, a büntetése már 50 ezer font lesz.

Véget ért a szezon Gareth Bale számára: a Tottenham tehetséges walesi balhátvédje még decemberben, a Birmingham elleni bajnokin sérült meg, de az orvosok csak most nyilatkoztak úgy, hogy Bale leghamarabb augusztusban térhet vissza

Edzőváltás Spanyolországban: távozott a Recreativo Huelva éléről Victor Mun~oz. Az 50 éves Mun~oz utóda a tartalékcsapat trénere, Manolo Zambrano lett. A Huelva hét meccse nyeretlen a bajnokságban, s a Primera Liga utolsó előtti helyén áll.

Izomsérülés miatt három hétig nem léphet pályára a Bayern München francia középpályása, Franck Ribéry.

A német szövetség (DFB) nyilvánosságra hozta az Európa-bajnokság alatti premizálási rendszerét: a csoportból való továbbjutás fejenként 50 ezer eurót ér. Ez az összeg a negyeddöntőből való továbbjutás esetén 100 ezer euróra nő, a vesztes döntő után pedig fejenként 150 ezer eurót kapnának a Nationalelf játékosai. Az Eb-győzelemért fejenként 250 ezer euró jár.

Afrika Kupa, negyeddöntők: Egyiptom–Angola 2–1, Tunézia– Kamerun 2–3 (hosszabbítás után).

Kedd, február 5.

Két meccsre szóló eltiltást kapott Patrick Vieira, az Internazionale 31 éves középpályása, aki az Empoli elleni bajnokin állítottak ki.

Korrupció és átigazolási csalások vádjával letartóztatták a szerb szövetség alelnökét, Dragan Dzsajicsot.

A nyári Európa-bajnokság után Ottmar Hitzfeld veszi át a svájci válogatott irányítását. A hírt az 59 éves Hitzfeld is megerősítette a Bayern München weboldalán. Hitzfeld utódja a Bayern kispadján Jürgen Klinsmann lesz.

A Manchester City 3.87 millió fontért megszerezte a Portsmouth idei házi gólkirályát, Benjani Mwaruwarit. Az átigazolási összeg 7 millió fontra nőhet, ha a zimbabwei csatár legalább 75-ször pályára lép új klubjában.

Szerda, február 6.

Világszerte megemlékeztek a Manchester United 50 évvel ezelőtti tragédiájáról: 1958. február 6-án a Manchester United csapatát szállító repülőgép a müncheni reptéren balesetet szenvedett, melynek következtében nyolc manchesteri futballista meghalt.

Megérkezett Angliába a brazil Afonso Alves, akiért 12 millió eurót fizetett a Middlesbrough a holland Heerenveennek. A tavalyi európai ezüstcipős csatár, akit kevesebb mint egy órával az átigazolási időszak lejárta előtt szerződtetett a Boro, megkapta az angol hatóságoktól a munkavállalási engedélyt.

Nem léphet pályára az UEFA-kupa idei kiírásában a Tottenham új szerzeménye, Alan Hutton. A skót középhátvéd a Glasgow Rangers csapatával ebben a szezonban a Bajnokok Ligájában szerepelt, s a Rangers tavasszal szintén az UEFA-kupában folytatja a küzdelmeket. A Tottenham ellenfele február 14-én Prágában a Slavia lesz.

Megkezdődtek a 2010-es világbajnokság ázsiai selejtezőinek csoportmeccsei.

1. csoport: Ausztrália–Katar 3–0, Irak–Kína 1–1

2. csoport: Japán–Thaiföld 4–1, Omán–Bahrain 0–1

3. csoport: Dél-Korea–Türkmenisztán 4–0, Jordánia–KNDK 0–1

4. csoport: Libanon–Üzbegisztán 0–1, Szaúd-Arábia–Szingapúr 2–0

5. csoport: Irán–Szíria 0–0, Egy. Arab Emírségek–Kuvait 2–0

Gera Zoltán megszerezte Magyarország első gólját Szlovákia ellen. Előkészületi mérkőzésen Cipruson: Magyarország–Szlovákia 1–1, gólszerzők: Gera, illetve Šesták.

Barátságos mérkőzések, érdekesebb eredmények:

Ausztria–Németország 0–3

Gól: Hitzlsperger, Klose, Gomez

Bécs, 48 500 néző

Anglia–Svájc 2–1

Gól: Jenas, Wright-Phillips, ill. Derdiyok

London, 86 857 néző

Horvátország–Hollandia 0–3

Gól: Heitinga, Huntelaar, Vennegor of Hesselink

Split, 28 000 néző

Lengyelország–Csehország 2–0

Gól: Lobodzinski, Lewandowski

Ciprus, 2000 néző

ĺrország–Brazília 0–1

Gól.: Robinho

Dublin, 30 000 néző

Spanyolország–Franciaország 1–0

Gól: Capdevila

Malaga, 28 000 néző

Olaszország–Portugália 3–1

Gól: Toni, Cannavaro, Quagliarella, ill. Quaresma

Zürich, 30 000 néző

Csütörtök, február 7.

Romario lemondott a játékos-edzői posztról a Vasco da Gama csapatánál. A 42 éves brazil csatár azzal indokolta döntését, hogy a klubelnök bele akart szólni az öszszeállításba.

Zé Roberto, a Bayern München 84-szeres brazil válogatott középpályása úgy döntött, nem hosszabbítja meg az idény végén lejáró szerződését a bajor klubbal, mivel több ajánlata is van az amerikai MLS-ből.

Távozott posztjáról Henri Michel, a marokkói válogatott szövetségi kapitánya, miután csapata nem jutott tovább a csoportból az Afrikai Nemzetek Kupáján.

Andrés D’Alessandro, a Zaragoza 26 éves argentin középpályása az argentin élvonalban szereplő San Lorenzo csapatában folytatja pályafutását.

Afrika Kupa, elődöntő: Ghána–Kamerun 0–1 (0–0), Egyiptom–Elefántcsontpart 4–1 (1–0)

Péntek, február 8.

Megverték a játékvezetőt a thaiföldi harmadosztályban: a második ligáért vívott osztályozó mérkőzésen a Kasem Bundit 4–1-re verte a Kuiburi csapatát, s a vesztes fél – amelynek három játékosa piros lapot kapott a meccsen – rátörte az öltözőajtót a játékvezetőre. Az ütlegelésnek a rendőrök vetettek véget, akik figyelmeztető lövéseket adtak le. A bíró sebeit 50 öltéssel kellett összevarrni, és eltört az egyik ujja is.

Két bajnoki meccs, négy gól – ez a Frankfurt 20 esztendős cseh csatárának, Martin Feninnek a mérlege a Bundesligában. A Bundesliga 19. fordulójának pénteki meccsén: Eintracht–Bielefeld 2–1.

Szerződést hosszabbított a Manchester Cityvel a csapat 19 éves védője, Micah Richards. A 11-szeres válogatott játékos 2013-ig marad az Égszínkékeknél.

Torghelle Sándort, a Carl-Zeiss Jena magyar csatárát 17 perc után kiállították a St. Pauli – CZ Jena (2–2) német második ligás mérkőzésen.

Szombat, február 9

Sztrájkkal fenyegetőznek a spanyol élvonalbeli UD Levante futballistái: a Primera Liga utolsó helyén álló Levante játékosai a tavalyi fizetéseik 60 %-át, az idei bérüknek pedig a 80 %-át nem kapták meg.

A német második ligás Kaiserslautern a pénteki, 1860 München elleni hazai vereség (1–2) után menesztette a csapat norvég vezetőedzőjét, Kjetil Rekdalt. A Lautern jelenleg a kiesést jelentő 16. helyen áll a 18 fős Bundesliga II-ben.

A brazil Palmeiras szerződtette a 33 éves Denilsont, aki 2002-ben világbajnoki címet szerzett a selecaóval, s akiért 1998-ban 36 millió dollárt fizetett a Betis Sevilla az FC Sao Paulónak. Denilson legutóbb az amerikai Major League Soccerben játszó FC Dallasban szerepelt.

A török bajnokságban: Galatasaray–Manisaspor 6–3, Hakan Sükür három gólt lőtt.

Gólpasszt adott az eindhoveni Dzsudzsák Balázs. A holland bajnokság 24. fordulójában: Eindhoven–Heerenveen 1–1.

Magyar gól a Bundesligában, a Hannover–Karlsruhe (2–2) mérkőzésen a vendégek második gólját Hajnal Tamás szerezte.

Magyar gól az angol másodosztályban, a Leicester–Plymouth (0–1) találkozó egyetlen gólját Halmosi Péter lőtte.

Vasárnap, február 10.

Az Alkmaar, amely tavaly az utolsó fordulóban maradt le a bajnoki aranyról Hollandiában, vasárnap 5–2-re kikapott a Nijmegentől, januári mérlege ezzel 8 meccsből 1–1–6, 8–25-ös gólarány.

34 év után nyert az Old Traffordon a Manchester City. A Premier League 26. fordulójának rangadóján: Manchester United–Manchester City 1–2.

Rekordgyőzelem a spanyol Primera Divisón 23. fordulójában: Real Madrid–Valladolid 7–0.

Afrikai Nemzetek Kupája, döntő: Egyiptom–Kamerun 1–0.

MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 1–1 (0–0)

2008. február 6., Ciprus, 200 néző, vezette: Leontiosz TrattuGólszerző: 54. Gera, ill. 64. Šesták

Magyar cserék: 46. Hajnal/Dzsudzsák, 56. Huszti/Halmosi, 75. Buzsáky/Priskin, 83. Vass/Tőzsér

Szlovák cserék: 46. Senecký/Mucha és Čišovský/Krajčík, 58. Štrba/Borbély és Hamšík/Sapara, 67. Ďurica/Vaščák, 77. Hološko/Halenár

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?