Gelle rögtön látta, hogy Botekben van potenciál

Gelle Péter és Botek Ádám a tavalyi, račicei kajak-kenu világbajnokság legkellemesebb meglepetését szerezte azzal, hogy ezüstérmes lett K2 1000 méteren. A siker az Év sportolója-ankéton 9.

Gelle Péter és Botek Ádám a tavalyi, račicei kajak-kenu világbajnokság legkellemesebb meglepetését szerezte azzal, hogy ezüstérmes lett K2 1000 méteren. A siker az Év sportolója-ankéton 9. helyet ért a kettősnek.

Gelle Péter számára nem ismeretlen a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház közege, a sportújságírók hagyományos ankétján járt már más egységek tagjaként is. „Mindig jólesik itt lenni a gálán, mert érem nélkül ebbe a társaságba nem lehet bekerülni. Ha minden év így zárulna, nagyon elégedett lennék” – mondta mosolyogva lapunknak a 33 éves, párkányi származású kajakos.

Társa, a 20 éves komáromi Botek Ádám számára azonban új volt a környezet. „Nagyon örülök, hogy bejutottunk a top 10-be, nem gondoltam volna, hogy ez sikerül” – vallotta be a fiatal versenyző.

Fej fej mellett

Egy éve még azt sem gondolta volna, hogy vb-érmes lesz. A páros története a belgrádi Világkupán kezdődött, ahol Gelle és Botek egyesben egymás mellett lapátolt.

„Első pillanatban megláttam Ádámban a lehetőséget, a potenciált. Nagyon örülök, hogy ez be is jött – mondta lelkesen Gelle. – Belgrádban fej fej mellett eveztünk, és láttam, mennyi erő van még benne, mennyi mindent ki lehet még belőle hozni. Ez már meg is mutatkozott, de szerintem még ennél is több van benne!”

Botek a verseny közben nem is sejtette, hogy felhívta magára tapasztaltabb ellenfele figyelmét.

„Én csak mentem a saját tempómat, ahogy tudtam. Szerettem volna megelőzni Petit, de ez sajnos nem jött össze. Amikor a hazaúton az autóban Peti elmondta, mit talált ki, nagyon meg voltam lepődve – emlékezett vissza a sorsfordító pillanatra Botek. – Azonnal rávágtam, persze, vágjunk bele. Az eleje nem volt olyan jó, nem úgy ment a hajó, ahogy szerettük volna, de minél többször összeültünk, annál jobb kezdett lenni a dolog.”A račicei ezüstérem után a páros útjai különváltak, mindenki a maga tempójában, a számára jól bevált helyszíneken készül a következő szezonra, hiszen ebben az időszakban még úgyis az egyesben leevezett kilométerek számítanak.

Újdonság: Mexikó

Botek immár harmadszor Amerikában edzőtáborozott Vlček Erikkel és Tarr Györggyel Likér Péter vezetése alatt, ahol 400 km-t eveztek le, és a technikát is tökéletesítették. Január 8-ától Ausztriában sífutással folytatódik a felkészülés, majd február végén újra az Egyesült Államok következik.

Az alapozás nem éppen Botek kedvence, de tisztában van vele, hogy ezt nem lehet megkerülni. „Nem nagyon kedvelem a felkészülésnek ezt a szakaszát, főleg az úszást. A futás nem olyan rossz. De ki lehet bírni. Ez egy nagyon fontos időszak, hogy kondiba kerüljünk, és nyáron ebből tudjunk élni” – hangsúlyozta a komáromi kajakos.

Gelle is sífutással kezdi az évet, de ő az olaszországi Livignóba utazik, aztán Sevilla következik, ami Gelle számára már hazai pályának számít. „Lesz egy újdonság is, márciusban kiutazunk Mexikóvárosba, és kipróbáljuk az ottani pályát” – árulta el a kétszeres olimpikon kajakos. A tokiói olimpiára készülve ugyanis ez az utolsó lehetőség a kísérletezésre, a 2019-es kvalifikációs, majd a 2020-as olimpiai szezonban már csak jól kipróbált helyszíneken akarnak készülni. „London után kezdtük beiktatni az edzések közé a magashegyi edzőtáborokat, mert nekem főleg az állóképességemen kell dolgoznom, és erre nagyon jó a magashegyi tartózkodás, ezért is fejlődtem olyan sokat 1000 méteren. Mexikó már korábban is megfordult a fejünkben az edzőmmel, de sok negatívumot hallottunk róla. Most azonban új emberek működtetik a pályát, és több más versenyzőtől azt hallottam, nagyon jól lehet ott edzőtáborozni. A portugál Pimenta és a spanyol Javier Hernán már járt ott, velük tárgyaltunk a lehetőségekről” – avatott be a részletekbe Gelle Péter.

Szeles vb-helyszín

Botek a felnőtt világversenyek mellett az U23-as kategóriában is szeretné kipróbálni magát. „A válogatón szeretném kiharcolni a részvételi jogot, szívesen eveznék az U23-as Eb-n és vb-n is. Az lenne a legjobb, ha egyesben sikerülne kijutnom, szívesen vinném az ezer és az ötszáz métert is, és akkor nem kellene más hajókkal, kettessel vagy négyessel kombinálnom az egyest” – magyarázta Botek, de hozzátette, a Gelle Péterrel alkotott páros a fő prioritás számára. Ha sikerülne a terve, az a felkészülést is egyszerűbbé tenné, hiszen Gellével együtt az egyesre is készülhetne, nem kellene senki máshoz alkalmazkodni.

A kettős mind a két idei Világkupán, Szegeden és Duisburgban is rajthoz akar állni, majd következik a szezon két csúcspontja, a belgrádi Eb és a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendezett vb. „A vb helyszínéért nem vagyok oda, mert nagyon szeles pálya. Kemény lesz, de mindent megteszünk a sikerért” – jelentette ki Gelle. Tisztában van vele, hogy a tavalyi ezüstérmük után az ellenfelek is jobban oda fognak figyelni rájuk, de emiatt nem aggódik: „Azt szeretném, ha mindenki számítana velünk, és hogy a többieknek nagyon kelljen lapátolniuk, ha le akarnak minket szorítani a dobogóról!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?