Fúzió a kassai Basket Steel Slovakiával, Karnay a kispadon

<p>Idén már nem kellett kivételt kérniük, jövő héten felavatják a város új sportcsarnokát, így lesz hol fogadniuk ellenfeleiket az extraligás rozsnyói női kosarasoknak.</p>

De nem ez az egyedüli változás a negyedik élvonalbeli évadjára készülő klubban: a rozsnyóiak nyáron fuzionáltak a kassai BSS-szel (Basket Steel Slovakia), Ištok edző nem vállalta a folytatást, így helyét a neves szakember, Vladimír Karnay foglalta el, és alaposan megváltozott a játékoskeret is, hiszen a tavalyiból mindössze négy kosaras maradt. Légiós egyelőre nincs köztük. A nyári hónapok történéseiről és a várható fejleményekről Laczo Árpád klubmenedzser nyilatkozott lapunknak.

Hónapokig beszédtéma volt a fúzió. Nehéz volt tető alá hozni a kassai Basket Steel Slovakiával (BSS) kötött megállapodást?
Nem. Amikor a BSS eldöntötte, hogy nem indul a következő bajnokságban, máris kapcsolatba léptünk velük. Februárban vetődött fel először a fúzió gondolata, amely a bajnokság után is tovább élt. Csupán az késleltette a megállapodást, hogy mindkét fél klubmenedzsmentje időhiányban szenvedett. Elvi kérdésekben nem volt gond az egyesüléssel.

Végül miben állapodtak meg?
Júliusban létrehoztuk az MBK Region Rožňava nevű közös klubot, amely egyesülésünk után keletkezett. Utána az edzőkérdést kellett megoldanunk, mivel a korábbi szakvezetőnk nem vállalta az újabb szezont. Egy plusz egy évre megegyeztünk a tapasztalt Vladimír Karnayval, aki legutóbb a BSS-t irányította, és korábban a női válogatottban is volt szövetségi kapitány.

Miért kellett fuzionálniuk a kassaiakkal?
Hogy összevonhassuk erőforrásainkat. Külön-külön se a mi anyagi fedezetünk, se a kassaiaké nem volt elég, de együttvéve már összehozható belőle egy extraligás klub költségvetése. Külön nehéz lett volna húzni a szekeret, ezért összefogtunk, amit az MBK Region név is kifejez. A költségvetés felének már megvan a fedezete, és van remény arra, hogy a második fele is összejön. Régiónkban a legnehezebb a szponzorok megszerzése. Egyelőre főtámogatót sem találtunk, ha akadna, felvennénk a nevét.

Augusztus elejétől készülnek az új bajnokságra. Kik maradtak a tavalyi játékoskeretből?
Mindössze négyen: Diana Beňušková, Burdiga Beáta, Repazsky Mónika és Radka Deckerová. Hozzájuk csatlakozott két volt BSS-kosaras; László Kornélia és Štefánia Kandráčová. Leigazoltuk a Cassoviából Katarína Timkovát, Nyitráról pedig Anna Hnídzikovát és Viera Libičovát. Vendégjátékosnak jöttek a Cassoviából Janka Žingorová, Petra Vojteková és Barbora Valicová. Ehhez még annyit tennék hozzá: a korábbi években ritkán fordult elő, hogy már augusztus közepére összeállt volna a keretünk. Valójában már csak egy magas bedobóra lenne szükségünk.

Miért nincs légiós a csapatban?
Játékosigazolási filozófiát váltottunk, amit anyagi lehetőségeink is befolyásoltak. Ezentúl legfeljebb csak az EU országaiból veszünk külföldi kosarast.

Hogyan zajlott eddig a felkészülés?
Otthon kezdtünk, majd egy hét egri edzőtábor következett, aztán újra itthon készült a csapat. A múlt hétvégén már indultunk egy tornán is: Budapesten mindhárom NB II-es ellenfelünket legyőztük, így túl vagyunk az első erőpróbán is.

Mi következik a folytatásban?
Jövő héten csütörtökön 13.30-kor avatjuk az új városi sportcsarnokot, amely egyben a gimnázium tornaterme lesz. Ugyanott 15.30-kor a patinás BSE-vel találkozunk. Szeptember 18-án és 19-én pedig nemzetközi tornát rendezünk a Diósd, a Ružomberok B, a Prešov és csapatunk részvételével.

Eddig három évadot töltöttek az élvonalban. Egy nyolcadik, egy kilencedik, majd egy hetedik hely után mit várnak az új csapattól?
Ha minden jól alakul – elkerülnek a sérülések és anyagi gondok sem lesznek – , akkor újra megpályáznánk a felsőházat, vagyis a legjobb hatba kerülést.

Tavaly is ez volt a cél, mégsem sikerült…
Az alapszakasz közepén, amikor harcba szálltunk az előkelőbb helyekért, elúszott egykét mérkőzés, és ez döntött. Utána az első hatba kerülésre már nem maradt esély, ugyanakkor biztos bennmaradók voltunk, és nem fenyegetett a kiesés veszélye. Ritkán fordul elő ilyen helyzet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?