Futballakadémia az iskolán

Kevesen tudják, hogy Rimaszombat futballéletét nemcsak a II. ligás klub és annak különféle ifjúsági csapatai alkotják. A dél-szlovákiai városban a lányok is rúgják a bőrt. Az 1.

Kevesen tudják, hogy Rimaszombat futballéletét nemcsak a II. ligás klub és annak különféle ifjúsági csapatai alkotják. A dél-szlovákiai városban a lányok is rúgják a bőrt. Az 1. DFC az első ligában szerepel, míg iskolai szinten a Rimaszombati Kereskedelmi Akadémia csapata hétszeres országos bajnoki címmel büszkélkedhet. Galamb Róbert, az iskola testnevelő tanára, az intézmény mellett működő iskolai sportközpont vezetője joggal büszke tanítványaira. – Eredetileg fiúkkal foglalkoztam, de a lányok erősködtek, hogy ők is szeretnének focizni. ĺgy jött létre 1992-ben a TJ Ekonóm, amely ma 1. DFC név alatt szerepel a legfelsőbb osztályban. Az elsőligás klub számára azonban elengedhetetlen az utánpótlás. ĺgy hamarosan iskolai szinten is versenyezni kezdtünk.

Nyolc évvel ezelőtt a Družstevná Utcai Alapiskolában megnyílt az első, női focira szakosodott sportosztály. Ez négy éven át működött, az itt folytatott munka meghozta az első jelentősebb eredményeket, s megalapozta a későbbi középiskolai gárda sikereit is. A lányok nagy része ugyanis éppen a kereskedelmi akadémián folytatta tanulmányait, így Galamb Róbert továbbra is foglalkozhatott velük. Bár az iskola akkori vezetősége nem lelkesedett a futballért, s így különösen az alapiskolákban folyt a fiatal focista lányok nevelése, éppen a Rimaszombati Kereskedelmi Akadémia volt az, amely először képviselhette Szlovákiát nemzetközi tornán.

Azóta megfordult a helyzet. Bár az alapiskolákban már nem fordítanak akkora figyelmet erre a sportágra, a tehetséges focistapalánták a Relax szabadidőközpontban amatőr szinten elsajátíthatják a játék alapjait. Ezután a három évvel ezelőtt alakult iskolai sportközpontban folytathatják, amely a női labdarúgásban – Galamb Róbert szavai szerint – a Vengloš-féle futballakadémiával vetekszik. Különösen a téli felkészülés folyik kiváló körülmények között, hiszen a lányok rendelkezésére áll az iskola tornaterme, uszodája, sőt az elméleti munkát audiovizuális tanterem is segíti. A kereskedelmi akadémia igazgatónője, Katarína Mattyašovská tanúbizonyságot tett sportszeretetéről, hiszen mindenben igyekszik támogatni az „aranylábú lányokat”, akik közül Eva Juhászová és Miroslava Šťavinová már junior válogatott.

A sportközpontnak jelenleg húsz tagja van, lelkesen készülnek az országos bajnokságra, valamint a kétévente megrendezendő nemzetközi tornára, amelyet az iskolai csapatok világbajnokságának tekintenek. – Sajnos, mint mostanában az élet sok területén, nálunk is a pénzhiány akadályoz bennünket abban, hogy még jobb eredményeket érjünk el – mondja szomorúan az edző. – Mivel a Szlovák Labdarúgó Szövetség és az oktatásügyi minisztérium között akadozik az együttműködés, gyakran nem a megfelelő helyre kerülnek a pénzügyi juttatások. Hiába vagyunk hétszeres bajnokok, ha nincs pénz kiutaznunk a külföldi megmérettetésre. Tavaly hiába nyertük meg a bajnokságot, s zártunk impozáns, 25:0-ás gólaránnyal, ha nem vehettünk részt a „világbajnokságon”. Pedig az akkori csapat már hét éve együtt játszott, s nagy valószínűséggel dobogóra kerülhettünk volna. Egy hónap sajnos kevés volt a pénz előteremtésére. Nagy lehetőségtől estek el a lányok, de nemcsak ők, hisz egy esetleges jó eredmény a városnak és az egész országnak dicsőségére vált volna.

E csalódás ellenére Galamb Róbert töretlen lelkesedéssel dolgozik az újabb reménységekkel, akikkel a cél nem is lehet más, mint a nemzetközi bajnokságra való kijutás. Tehetséges csapat már biztosan lesz, s remélhetőleg ezúttal a szükséges összeg is előkerül. Szlovákia egyik legsikeresebb (igaz, női) futballcsapata ezt igazán megérdemelné.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?