Fokozódik a vb-ellenes hangulat Brazíliában, sok a tüntetés

ÖSSZEÁLLÍTÁSMíg a brazil lakosság egy része lelkesen várja a június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságot, Brazíliában egyre szaporodnak a vb-ellenes megmozdulások is.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Míg a brazil lakosság egy része lelkesen várja a június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságot, Brazíliában egyre szaporodnak a vb-ellenes megmozdulások is. Rio de Janeiróban a vb-rendezést ellenzők a válogatott csapatbuszának útjába állva tüntettek, transzparenseiken pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az országnak nem stadionokra, hanem iskolákra van szüksége. Brazíliavárosban könnygázzal kellett szétoszlatni azt a tüntetést, amely a vb magas kiadásai miatt szerveződött. A mintegy ezer ember – köztük hajléktalanok, idősek és gyerekek – eleinte békésen vonult a főváros utcáin a vb-stadion felé, de a rendőrök közbeavatkozását követően már utcakövek is repültek. Korábban nagyjából ötszáz helyi lakos hagyományőrző öltözékben felmászott a parlament épületére, és a tetőn demonstrált. A torna büdzséje a legutóbbi adatok szerint 26,5 milliárd real (8,67 milliárd euró), melynek 84 százaléka az állami költségvetésből származik.

A vb-ellenes hangulat mellett a természeti csapások miatt is aggódhatnak a szervezők: az egyik helyszínen, Manausban áradásveszély miatt rendkívüli állapotot hirdettek. Erre azért volt szükség, mert kritikus magasságot ért el az Amazonas egyik mellékfolyójának, a Rio Negrónak a szintje, amely az előrejelzések szerint a folytatódó esőzések nyomán még tovább is emelkedhet. A Fekete folyó jelentette kockázatok miatt a legveszélyeztetettebb városrészben élőket kitelepítették otthonukból. Manaus 31 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével amúgy a 12 vb-színhely legmelegebbike, s a városban a levegő éjszaka sem csökken 23 fok alá. Ehhez jön a magas páratartalom. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?