FIFA - Blatter: történelmi döntés született

Zürich |

<p>Történelmi napnak nevezte a csütörtökit Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, miután a sportág szabályalkotó testülete (IFAB) Zürichben úgy döntött, hogy engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását.</p>

A svájci sportdiplomata szerint ez a változás a futballnak és a szurkolóknak is jó.

"Nincsenek kötelező dolgok, de nekünk ezt a lépést meg kellett tennünk. - mondta Blatter. - A labdarúgás ezzel együtt megőrzi emberi arcát, de ha van segítség, azt alkalmazni kell. A FIFA számára egyértelmű volt, hogy ami 2010-ben történt, nem történhet meg még egyszer."

Blatter ezzel arra utalt, hogy a 2010-es világbajnokságon több bírói hiba is történt. Ezek közül az angol Frank Lampardot érintő volt a leglátványosabb: a németek elleni meccsen a lövése után a labda a felső kapufáról lepattanva legalább fél méterrel túljutott a gólvonalon, de a talajról kifelé pattant, s a játékvezető pedig nem ítélt gólt.

Az IFAB csütörtökön döntött úgy, hogy engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását a sportágban. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) márciusban nyolc technikai vívmány közül kettőt tartott további vizsgálatra érdemesnek, és az IFAB most mindkettőnek szabad utat adott. Előbbi a teniszből is ismert kamerás megfigyelő rendszer, az úgynevezett sólyomszem segítségével, utóbbi a labdába épített chipnek köszönhetően tudja megállapítani, hogy áthaladt-e a gólvonalon a labda. Az új technikákat FIFA-rendezvényen először a decemberi, Japánban sorra kerülő klubvilágbajnokságon, majd a 2013-as brazíliai Konföderációs Kupán és a 2014-es vb-n alkalmazzák élesben.

A fontosabb szabályváltozások

Nem sok módosítás történt a labdarúgásban azóta, hogy az angol szövetség 1863-ban lefektette az alapszabályokat. A sportág szabályalkotó testületének (IFAB) csütörtöki döntése, a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazásának engedélyezése ugyanakkor mérföldkő a futballban.

A fontosabb szabályváltozások 1866 óta:

1866: engedélyezték az előre passzokat

1891: elkezdtek játékvezetőket alkalmazni

1891: bevezették a 11-es rúgást

1912: a kapusok számára tilossá vált kézzel érni a labdához a büntetőterületen kívül

1925: enyhítettek a lesszabályon: a védekező csapatból három helyett két játékosnak kell közelebb állnia az alapvonalhoz, mint a támadó futballistának

1958: engedélyezték a cserét, de először csak sérülés esetén

1970: bevezették a sárga és piros lapokat

1990: új lesszabály: az egyvonal már nem számít lesállásnak

1992: a kapusok a hazaadott labdát már nem foghatják meg kézzel

2012: engedélyezték a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását

 

Orbán nem örül a futballban alkalmazható technikai találmányoknak

Orbán Viktor nem örül annak, hogy technikai eszközökkel segítenék a bíráskodást a labdarúgásban.

A miniszterelnököt péntek reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott interjújának végén kérdezték meg, mi a véleménye, hogy a labdarúgás szabályalkotó testülete úgy döntött, engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását. Orbán Viktor azt válaszolta, hogy ortodox álláspontot képvisel ebben a kérdésben, és nem támogatja ezt az ötletet.

"A futball maga az élet. Ott a technikának nagyon szűk körben lehet csak helye" - fogalmazott. Hozzátette: a labdarúgás "minden pontja az emberi cselekvés sajátosságaihoz kötődik; ha csak egyetlen pontját kivesszük az életnek, és gépileg rögzítjük, nem biztos, hogy összességében igazságosabb lesz tőle az életünk".

Kitért arra az esetre is, hogy az Eb-n Kassai Viktor az ukrán-angol csoportmérkőzésen 1-0-s angol előnynél nem ítélt meg egy szabályos gólt az ukránok javára. Marko Devics lövését ugyanis John Terry már a gólvonalon túlról rúgta vissza a mezőnybe, Vad II István gólbíró azonban ezt nem jelezte Kassainak, aki így továbbot intett. Ezzel kapcsolatban a kormányfő úgy vélekedett: a hibán túl fog lépni a világ, "továbbra is számíthatunk arra, hogy lesz Magyarországnak kiemelt tekintéllyel rendelkező futballbírója". Orbán Viktor szerint egyébként Kassai Viktor jó döntést hozott az ukrán-angol meccsen, "csak furcsa módon: les volt, aztán engedték, utána a labda bent volt, nem adták meg. Összességében, ha bent lett volna, ha megadták volna, érdemtelen gólhoz jutott volna az adott csapat". Ezt egy videobíró soha az életben nem tudja megoldani - vélekedett.

"Az óvatosabbak közé tartozom, ha jól látom persze, a FIFA is csak egy lehetőséget nyitott meg, hogy a nemzeti bajnokságokban, aki akarja, kipróbálhatja. Próbálják ki, nem kell ezt ellenezni, de nem hiszem, hogy valaha is polgárjogot nyerne a mi játékunkban ez a szabály" - összegezte véleményét.

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) csütörtökön Zürichben döntött úgy, hogy engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását a sportágban. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) márciusban nyolc technikai vívmány közül kettőt tartott további vizsgálatra érdemesnek, és az IFAB most mindkettőnek szabad utat adott. Előbbi a teniszből is ismert kamerás megfigyelő rendszer, az úgynevezett sólyomszem segítségével, utóbbi a labdába épített chipnek köszönhetően tudja megállapítani, hogy áthaladt-e a gólvonalon a labda. Az új technikákat először a decemberi, Japánban sorra kerülő klubvilágbajnokságon, majd a 2013-as brazíliai Konföderációs Kupán és a 2014-es vb-n alkalmazzák élesben.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?