Felújítják a csarnokot, fiúkat is nevelnek

Évekig tartó élvonalbeli szereplés után tavaly tavasszal kiesett az I. ligából a somorjai női kosárlabdacsapat. A zuhanás és a pénztelenség hatására ősszel még a második vonalban sem indult el a csallóközi együttes. Szétesett. Azóta csak egyetlen bajnokságban található képviselője a klubnak: a junior lányok mezőnyében.

Évekig tartó élvonalbeli szereplés után tavaly tavasszal kiesett az I. ligából a somorjai női kosárlabdacsapat. A zuhanás és a pénztelenség hatására ősszel még a második vonalban sem indult el a csallóközi együttes. Szétesett. Azóta csak egyetlen bajnokságban található képviselője a klubnak: a junior lányok mezőnyében. Mérlege viszont egyáltalán nem kecsegtető: ahány mérkőzés, annyi vereség, többnyire elég súlyosak.

Ez utóbbin kívül más életjelt nem is ad magáról az évekig honi szinten magasan jegyzett egyesület. Mi maradt belőle? Szétszéledt a klubvezetés is? Lesz még jövője a somorjai kosárlabdának? Vajon milyen?

Pogány Tibor klubelnök volt az I. ligás éra idején, és hónapok múltán is ilyen minőségében érkezik a találkozóra. Ez tehát már jó jel, hiszen mégiscsak van folytatás. Női csapat ugyan nincs, de egyéb más történik a somorjai kosarasok táborában. Vagy készülőben van. És nem is érdektelen dolgok: „A klub nem szűnt meg, hanem átalakult. Fokozatosan bővül a vezetőség, egy ütőképes gárda összehozásán dolgozunk – sorolja Pogány Tibor. Több elképzelésünk van. Az egyik megvalósítása, a tornaterem rendbehozatala már megkezdődött. Kicseréltük a világítást, most ez is megfelel a nemzetközi elvárásoknak. Idén a bővítést is szeretnénk nyélbe ütni. Lelátó és alatta rehabilitációs részleg születik, olyan, hogy megüsse a nemzetközi mércét. Ifjúsági kosárlabda edzőközpontot hozunk létre, jóváhagyása a minisztérium kezében van. Mindkét helyi nyolcéves gimnáziumban tevékenykedne a somorjai és környékbeli diákok számára.”

Újraindították a fiú kosárlabdát. Ezt évekig mellőzték, mert csak lány vonalon látták az eredményesebb szereplés lehetőségeit. Ennek az lett a következménye, hogy jelenleg nincs Somorján játékvezető, kevés a szakember, hiányoznak azok, akik segíthetnének a klubmunkában. A Komáromból érkezett Libor Hlivák vette kezébe a fiúk nevelését, egyelőre két csapatot edz. Negyedikeseket és ötödikeseket. „Szeretnénk fiú vonalon is az egész piramist kiépíteni. A cél nem az, hogy férfi kosárlabdában I. liga legyen, hanem a fiúk megszerzése. Pozsony közelsége kínálhat nekik aztán elég folytatási lehetőséget, klub akad több is” – magyarázza a klubelnök.

Mi történt a somorjai női kosarasokkal? Aki figyeli az I. liga történéseit, az tudja, hogy a tavalyi együttesből ki hol szerepel. Többnyire vendégjátékon vannak. A pozsonyi Istrobankában folytatja Szíjjártó Tímea, ugyancsak a fővárosban, a Slovanban játszik Hushegyi Anikó és Brezovsky Anikó, Besztercebányán egyetemista és az AGM kosarasa lett Horony Márta. Egyedül Viera Kováčiková igazolt más klubba: előbb a Slovanba, majd Kassára. Nagy Klára Komáromba ment tanulni, Katarína Tátošová csak térdműtét után folytathatta volna az élvonalban, Pokstaller Beáta és Mirka Hargašová abbahagyta, Ingrová férjhez ment és anyai örömök elé néz. „Amennyiben pénzt, támogatót találnánk, újra kezdenénk, de csak a legalsó osztályba jelentkezhetnénk. Több vállattal tárgyalok, ígéreteket már kaptam, de szerző-dést még nem írtunk alá, így egyelőre bizonytalan a jövőkép.”

Diósi Albert irányításával készülnek a juniorok. A példás nevelőedző sorra készíti fel a játékosok újabb nemzedékeit. Van egy gyerekcsapat is, annak edzéseit nejével együtt vezeti. „Jóval fiatalabbak alkotják a junior együttes gerincét, többségük még kadett korú – folytatja a klubelnök. – Fő energiánkat a fiatalok nevelésére akarjuk fordítani, és szeretnénk kihasználni Pozsony közelségét arra, hogy bármikor elvállalhassuk a különböző nemzetközi mérkőzések rendezését, akár selejtező tornákat is. Városunk könnyen megközelíthető a környező repülőterekről, s kedvező fekvésünk a felújított csarnokba csalogathatja majd a Szlovákia-szerte csak kivételek osztogatásával megrendezhető összecsapásokat.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?