Felgyújtották a donyecki jégcsarnokot

<p>Ismeretlenek felgyújtották tegnap hajnalban a donyecki Druzsba jégcsarnokot, a KHL-ben szereplő Donbassz Donyeck stadionját. Az aréna felső szintje teljesen kiégett, a tűzoltók később megfékezték a lángokat.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A tűz 300 négyzetméternyi területet rongált meg, és a világításban is kárt tett. A dialog.ua internetes portál szerint a tüzet a csarnokba betörő fegyveresek gyújtották, akik előtte ellopták a plazmatévéket, irodai felszereléseket, a szurkolói szuveníreket áruló bolt széfjét, valamint a szolgálati autókat is, egyúttal tönkretették a szervert, amelyen a kamerarendszer felvételeit tárolták. A tűzben személyi sérülés nem történt.

A pálya tulajdonosa Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere, aki nem támogatja a szakadárok törekvéseit, és többször felszólalt az ország egysége mellett. Valószínűleg ezért akarták tönkretenni a fegyveresek a csarnokot.

Dmitrij Kurbatov, a KHL ügyvezető igazgatója a hír hallatán azt nyilatkozta, a történtek miatt a Donbasszt ki is zárhatják a bajnokságból. „Még van remény, hogy minden visszatér a rendes kerékvágásba, de egyelőre úgy néz ki, szeptemberben nem lehet majd Donyeckben hokizni” – nyilatkozta Kurbatov.

A Druzsba aréna egyébként az ukrán sport jelentős színhelye, atlétikai versenyeket is rendeztek benne, a rúdugró Szergej Bubka 11 alkalommal döntötte meg itt a világcsúcsot.

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) éppen pénteken döntött úgy, hogy Donyeck rendezheti 2015. április 18. és 24. között a divízió I-es vb-t, pedig az ukrán válság miatt előzetesen Krakkó tűnt esélyesebbnek. A tornán a magyarok is érdekeltek, valamint a házigazda ukránok mellett az élvonalból most kiesett olaszok és kazahok, s a japánok, illetve a feljutó lengyelek alkotják a mezőnyt. A szövetségnek ősszel Spanyolországban lesz a következő kongresszusa, ott újratárgyalhatják a helyszín kérdését, ha a helyzet azt kívánja.

A Donbassz Donyeckben két szlovák hokis is játszik, a kapus Ján Laco és a hátvéd Peter Podhradský. Laco két éve védi az ukrán csapat kapuját, s az elmúlt szezon végén újabb két évre írt alá. „Fáj a szívem, ha a kiégett stadiont látom. Nagyon szomorú vagyok. Nem gondoltam, hogy a fegyveresek egy sportcsarnok ellen fordulnak, azt hittem, más célpontokat választanak” – nyilatkozta a szlovák válogatott kapus.

A klubvezetés elítélte a történteket. „A klub és az egész hokiközösség fel van háborodva. Kérünk mindenkit, aki még szimpatizál a Kelet-Ukrajnát terrorizáló forradalmárokkal, hogy gondolják át, tényleg ilyen jövőt akarnak-e maguknak és a gyerekeiknek” – áll a Donbassz közleményében. (TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?