„Ez nem futball”

<p>Minden idők egyik legemlékezetesebb labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzését láthattuk kedden (és szerdán). Alighanem a leghosszabbat is – amelyet azonban nehéz futballmeccsnek nevezni.</p>

KISS TIBOR NOÉ

A Galatasaray–

Juventus mérkőzésen egyszerű volt a felállás: a hazaiak a legjobb tizenhat közé csak győzelemmel juthattak be, míg az olaszok számára egy döntetlen is elég lett volna ehhez. A Galatasaray végül 1:0-ra győzött – de hogyan!

Kedden elkezdődött, de...

A kedd esti találkozón óvatosan kezdtek a felek, a halvány Juventus-mezőnyfölény ellenére nem volt helyzet. Aztán váratlanul leszakadt az ég, előbb jégeső hullott, majd havazni kezdett, s végül a hó ellepte a pályát. A portugál bíró a 31. percben félbeszakította a játékot, majd harminc perc várakozás után a mérkőzés elhalasztása mellett döntött. A hivatalos indoklás szerint a pálya alkalmatlannak bizonyult a játékra, olyannyira, hogy az már a játékosok testi épségét is veszélyeztette. A mérkőzést így szerda délután 14 órára halasztották.

Nem tudni, hogy az érintett felek közül ki hogyan viszonyult a döntéshez, amelyet már a meghozatala után is sokan bíráltak. Egyértelműnek tűnt, hogy a török rendezők nem voltak felkészülve ilyen időjárásra. A bíró eredetileg azért szakította félbe a találkozót, mert nem látta a vonalakat – a pályamunkások ezt a problémát néhány perc alatt megoldották, az azonban mintha fel sem merült volna, hogy letakarítsák a havat a pályáról. Erre nem is volt kapacitás: nagyjából nyolc pályamunkást láttunk sürögni-forogni a pályán. Pedig kreatív megoldásokra bármikor szükség lehet: két héttel ezelőtt például az orrvérzéssel küzdő Sven Bender az összes mezét elhasználta az első félidőben a Napoli ellen, ezért a szervezők a Dortmund ajándékboltjából hoztak neki utánpótlást. Isztambulban is akadt volna még néhány hólapát – és talán pályamunkás is.

Szerdán rosszabb volt

a pálya állapota

A mérkőzés elhalasztása különösen azért bizonyult hibás döntésnek, mert tegnap délután kiderült, hogy a pálya állapota sokkal rosszabb, mint amilyen előző este volt. Kedden – egy alapos letakarítást követően – legalább lehetett volna futballozni, még ha kemény talajon is. Másnapra azonban körülbelül a pálya felén állt a sár, s ezeken a területeken még a labdavezetés is nehézségekbe ütközött. Így ami tegnap zajlott Isztambulban, az szimpla bohózat volt. A látottakat nehéz értékelni. Nem véletlenül reklamált már a szünetben Didier Drogba és Antonio Conte is a portugál bírónál. „Ez nem futball” – érveltek, joggal.

Mert a pályán tényleg nem futball zajlott. A Galatasaray szerzett egy gólt, köszönhetően Drogba és Sneijder rutinjának, így nagy meglepetésre a törökök jutottak tovább. De nem váltak szimpatikus győztessé: a pályamunkások csak azt a térfelet tisztították meg alaposan, amelyiken a törökök a második félidőben a támadásaikat vezethették. Erre épült a Galata taktikája is. Az első félidőből hátralévő 15 percben meg sem próbáltak támadni, majd a szünet után kihasználták a pálya adta előnyöket – miközben a Juventusnak szinte esélye sem volt arra, hogy a felázott térfélen végigvigyen egy normális akciót. Másrészt viszont a Juventus megérdemelte sorsát: az olaszok mindössze egy győzelmet arattak abban a csoportban, amelyben a Real Madrid 20 gólt lőtt. A Juventus szurkolóit egyvalami kárpótolhatja a kínos BL-blamázs után: a zebrák tavasszal az Európa Ligában folytathatják, s a sorozat döntőjét Torinóban rendezik majd…

A Leverkusen és az Olimpiakosz is örülhetett

A kedden lejátszott mérkőzéseken egyébként minden nyitott kérdésre választ kaptunk. Az A csoportban a Leverkusen 1:0-ra nyert az 1 ponttal záró San Sebastián vendégeként, így a második helyen követte a Manchester Unitedet. A C csoportban a Benfica hiába verte meg a PSG-t (2:1), az Olimpiakosz is így tett az Anderlechttel (3:1), így a görögök is ott vannak a legjobb tizenhat között. Érdekesség, hogy a pireuszi mérkőzés második félidejében a hazaiak két tizenegyest is kihagytak (az egyiket Vladimír Weiss), míg a belgáktól három játékost kiállított a játékvezető. A D csoportban a csoportelsőség kérdése és az EL-induló kiléte dőlt el. A Bayern 3:2-re kikapott odahaza a ManCitytől, de ezzel is megőrizte csoportelsőségét, míg a CSZKA Moszkva ellen katartikus meccsen az utolsó pillanatban 2:1-re fordító Plzeň az EL-be sorolta magát az oroszok rovására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?