Európa Liga - Az Atlético Madrid nyerte a döntőt

<p>A spanyol Atlético Madrid nyerte a labdarúgó Európa Liga első kiírását, miután a szerda esti, hamburgi döntőben hosszabbítás után 2-1-re legyőzte Gera Zoltán együttesét, az angol Fulhamet.</p>

A magyar középpályás végigjátszotta a mérkőzést, csapata egyik legjobbja volt, s gólpasszt is adott. Az Atlético mindkét találatát az uruguayi Diego Forlán (32., 116.) szerezte, a Fulham részéről Simon Davies (37.) volt eredményes.

A spanyol gárda története során ötödször szerepelt európai kupadöntőben, s második diadalát aratta. A korábban Vásárvárosok Kupája, majd UEFA Kupa néven megrendezett sorozat örökmérlegében ez volt a 12. spanyol csapat által elért végső siker.

Európa Liga, döntő:
Atlético Madrid (spanyol)-Fulham (angol) 2-1 (1-1, 1-1, 1-1)

Hamburg, 50 ezer néző, v.: Nicola Rizzoli (olasz)
gólszerzők:  Forlán (32., 116.), illetve Davies (37.)
sárga lap: Salvio (107.), Raúl García (114.), Forlán (117.), illetve Hangeland (63.)

Atlético Madrid:

De Gea – Ujfalusi, Perea, Domínguez, López – Reyes (Salvio, 78.) , Assuncao, Raúl García, Simao Sabrosa (Jurado, 68.) – Forlán, Agüero (Valera, 119.)

Fulham:

Schwarzer – Baird, Hughes, Hangeland, Konchesky – Duff (Nevland, 84.), Murphy (Greening, 118.), Etuhu, Davies – Gera – Zamora (Dempsey, 55.)

I. félidő:
32. perc: az Atlético formás támadása végén Agüero lőtt 16 méterről, de nem találta el jól a labdát, így az a középen érkező Forlán elé pattant, aki 11 méterről a kapu jobb oldalába passzolt (1-0).

37. perc: Zamora cselezte be magát bal oldalról a tizenhatoson belülre, a középen helyezkedő Duffnak passzolt, ő a jobbról érkező Gerához továbbított, a magyar középpályás lágyan átívelt a túloldalra, Davies pedig kapásból kilőtte a jobb alsó sarkot (1-1).

hosszabbítás:

116. perc: Agüero bal oldali beadására Forlán érkezett az ötös vonalánál, perdítése pedig az egyik védőn megpattanva jutott a kapu közepébe (2-1).

Mindkét együttes feszülten kezdte a találkozót, az első öt percben sok volt a pontatlan passz, de többet birtokolta a labdát a Fulham. A 12. perc elején a pálya középső harmadán eladta a labdát az angol csapat, Agüero indította Forlánt, aki 15 méterről gurított a jobb sarok felé, azonban a kapufát találta el. Négy perccel később szabadrúgáshoz jutott a spanyol együttes, Reyes lövését Schwarzernek kellett hárítania. Az első húsz percben a Fulham háromszor próbálkozott kapura lövéssel, ebből kettő Gera nevéhez fűződött, de Davies felső léc alá tartó 20 méteres kapáslövése volt a legveszélyesebb. A félidő felénél magára talált az Atlético, s néhány percen keresztül folyamatosan veszélyeztetett, az angol gárda védelme azonban minden próbálkozást hatástalanított. A Madrid egy szerencsés találattal szerezte meg a vezetést, ettől megélénkült az összecsapás, s öt perc múlva Gera gólpassza után sikerült egyenlítenie a Fulhamnek. A félidő utolsó perceire beszorult az angol együttes, a spanyolok egymás után hat szögletet végezhettek el, de ezekből komoly helyzet nem alakult ki.

A második játékrész elején Gera kapott nagyszerű indítást Zamorától, de hosszan vette át a labdát, így a kivetődő De Gea megszerezte azt. A 60. perc végén Gera bal oldali beadása egy védő lábáról Davieshez pattant, aki kapásból lőtt, de a madridi kapus hárítani tudott. Az Atlético játéka a szünet után veszélytelenebbé vált, a 65. percig - két beadás kivételével - szinte el sem jutottak Schwarzer kapujáig. A 74. percben Forlán szabadrúgását kellett védenie az ausztrál válogatott kapusnak. A második félidőben csökkent a színvonal, kevesebb volt az izgalom, úgy tűnt, mindkét alakulat a hosszabbítást várja. Két perccel a rendes játékidő vége előtt Gera harcolt ki szabadrúgást 20 méterre a madridi kaputól, Murphy lövése azonban a sorfalról lepattant.

A ráadásban nem sokat változott a játék képe. A Fulham erőltette a támadásokat, de igazán nagy lehetőség egyik futballista előtt sem adódott, a Madrid pedig csak elvétve tudott veszélyeztetni. Ennek ellenére a 105. percben Agüero óriási helyzetben lőtt a kapu mellé két méterről, miután Forlán beverekedte magát a 16-oson belülre, középre gurított, s a védők által szorongatott argentin támadó elé pattant a labda.

A kupa sorsa a 116. percben dőlt el, amikor a fáradt Fulham-játékosok nem tudtak reagálni Agüero bal oldalról érkező beadására, amelyre Forlán csapott le, s közelről Schwarzer kapujának közepébe pörgetett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?