„Érzem, látom, hogy van esélyem”

Cseh László 2015-ben megszerezte pályafutása második vb-címét, összesen három éremmel jött haza a kazanyi világbajnokságról, a netanyai rövidpályás Eb-n pedig három aranyat szerzett.

Cseh László 2015-ben megszerezte pályafutása második vb-címét, összesen három éremmel jött haza a kazanyi világbajnokságról, a netanyai rövidpályás Eb-n pedig három aranyat szerzett. Teljesítményét az Év sportolója-szavazáson szerzett elsőséggel koronázta meg – a budapesti gála után díját a kezében szorongatva válaszolgatott az újságírók kérdéseire.

Második alkalommal lett az év férfisportolója, ezt megelőzően 2006-ban győzött. Mi a különbség a két cím között?

Ez nagyon érdekes dolog. 2005-ben szerettem volna az év sportolója lenni, akkor nagyon jó évem volt (egy arany, egy ezüst és egy bronz a vb-n, három arany a rövidpályás Eb-n – a szerk. megj.), és úgy éreztem, abszolút megérdemlem ezt a címet. Akkor sajnálatos módon nem én kaptam. Egy évvel később kétszeres Európa-bajnok lettem Budapesten, de úgy éreztem, a teljesítményem azért nem akkora, mint az előző évben.

Tíz évvel az eddigi egyetlen vb-címe után tavaly ismét világbajnok lett. Mi kellett ehhez?

Az volt a legfontosabb, hogy a hozzám közel állók hittek bennem. Tudták, hogy van még bennem tűz. Én is reálisan látom a dolgokat: egy-két olyan év van mögöttem, amikor jók voltak a versenyek, sikerült érmeket nyernem, de nem volt meg az a kiugró teljesítmény. Most viszont végre-végre újra meg tudtam mutatni. Éreztem már éveken keresztül, hogy ez itt van bennem, csak valamiért nem tud előjönni. Az edzőváltás, klubváltás, uszodaváltás mind hozzásegített ahhoz, hogy ezt meg tudjam csinálni.

Korábban a Budapesti Spartacus, az elmúlt tíz évben pedig a Kőbánya SC versenyzője volt, tavaly év elején azonban az Egri UK-hoz igazolt. Milyen érzés egri úszónak lenni?

Én nagyon jól érzem magam, szeretek lent lenni Egerben. Ha ott vagyok, picit lelassul az idő, nincs az a hétköznapi pörgés, rohanás, hanem nyugalom, jó környezet. Nagyon szeretek a városban sétálgatni. Az edzések is más hangulatban telnek, hiszen ott egy gyönyörű uszoda, ötvenes medence van.

Amikor átvette a díjat, azt mondta, az ön számára Plagányi Zsolt az év edzője. Mekkora szerepe volt mesterének a tavalyi sikereiben?

Olyan edzésmunkát tudott mutatni, amivel sikeres lehettem. De a gondolkodásában is újat mutatott, és a hétköznapi életben is nagyon jól szót tudunk érteni, mindent meg tudunk beszélni, nagyjából hasonló a véleményünk. Ő is nagyon vevő az újdonságokra, ez pedig nagyszerű dolog. Remekül egymásra találtunk, és nemcsak mi ketten tudunk szót érteni, hanem az a rengeteg ember, aki mögöttünk van, és aki segíti a felkészülésünket. Velük is nagyon jó összhangot tud teremteni, és be tudja gyűjteni az információkat.

Miben más a mostani Cseh Laci, mint aki a londoni olimpián bronzérmes lett 200 vegyesen, négyszázon azonban döntőbe sem jutott?

Én már Londonban is mondtam, hogy még egy olimpiát megpróbálok, addig folytatom. Akkor még talán nekem is nagyon távolinak, másnak tűnt, a kudarc élménye motivált. Most meg az motivál, hogy érzem, látom, van esélyem, van keresnivalóm, csak edzeni kell, és akkor minden rendben lehet. Egy ilyen sikeres év nagyon sok önbizalmat ad.

A kazanyi világbajnokságon mindhárom pillangószámon érmes lett – kétszázon nyert, százon ezüstérmet szerzett, ötvenen bronzot.

Fantasztikus vb volt, de nemcsak a vb volt jó, hanem az egész év. Nemcsak az úszásban, hanem a magánéletemben is minden csodálatos volt, megházasodtam. Ez így együtt kellett ahhoz, hogy egy egészet alkosson.

Mennyit fejlődtek az úszók London óta a pillangószámokban?

Százon egyértelműen felgyorsult a mezőny, viszont ha a 200 pillangó időeredményeit megnézzük, még nem értük el azt az időt, amivel Londonban győzni lehetett. Azt gondolom, hogy Rióban 200-on sokkal jobb időeredmény kell majd, mint amivel Londonban nyerni lehetett. Az úszósport kezd gyorsulni, mindig egy picit javul, remélem, én is egyike leszek azoknak, akik ki tudják tolni a határokat.

Rióban szokatlan időpontban, este tízkor rendezik az úszódöntőket. Mennyire befolyásolja ez a felkészülést, formaidőzítést?

Nem lesz egyszerű. Az időzónaváltásra is fel kell készülni, a helyi körülményekre is, de a legfontosabb természetesen az, hogy este lesznek a döntők. Már ráállítottuk a szakembereket, hogy kezdjenek el gondolkodni rajta, melyik lesz a legjobb módszer az átállásra. Nem lesz könnyű feladat, de ezt meg tudjuk oldani. Még csak január van, augusztusra kell ennek meglennie, ez lesz egyértelműen a legnagyobb kihívás.

Mivel lenne elégedett Rióban?

Ha úgy tudok kijönni a medencéből, hogy mindent megtettem, mindent kiadtam magamból, az edzőmmel megbeszélteket tökéletesen végrehajtottam, semmi nem maradt bennem. Remélhetőleg ez egy jó eredményt is jelent.

2017-ben Budapest rendezi a világbajnokságot. Önt is látjuk majd ott úszni?

Nagyon remélem, hogy ezzel nem lesz probléma, mindenképpen szeretnék indulni. Bízom benne, hogy egy nagyon jó 2016-os év után egy esetleg még sikeresebb 2017-et is össze lehet hozni hazai közönség előtt. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?