Éremre vágyik a komáromi kajaknégyes

<p>Tavalytól a negyedik helyek fogságába kerültek: negyedikek lettek az év csapata ankéton, és ez folytatódott idei két nemzetközi versenyükön, mégpedig a szegedi Világkupán és a trasonai Európa-bajnokságon is. A csütörtökön kezdődő poznani világbajnokságon a komáromi kajaknégyes tagjai - Riszdorfer Richárd, Riszdorfer Mihály, Vlček Erik, Tarr György - már újra dobogóra lépnének. Az egység korelnöke, Riszdorfer Mihály nyilatkozott lapunknak.</p>

Szokatlanul nagy csendben telt el az Európa-bajnokság utáni hat hét. Csak a vízen hozott hullámcsapásokat, vagy mást is felkavart az érem nélküli szereplés? Nem akadt tisztáznivalójuk egymás között?

Nem volt semmi nézetkülönbség köztünk, azóta is jó viszonyok uralkodnak az egységben. Ehhez az is hozzájárult, hogy otthon készülhettünk. Teljesen normális körülmények között, nem zavart minket senki. Nagyon jól sikerült minden, már sokkal jobban érezzük magunkat a vízen, mint az Eb idején. Eredetileg olaszországi edzőtáborba készültünk, de a vízviszonyok megengedték, hogy maradjunk, így végül nem mentünk sehova.

Változtattak valamit a felkészülésen?

Nem. Nem is tudunk. Mi nem mentünk rosszul az Eb-n, csak a többi hajó volt jól felkészülve. Amit kiadtunk magunkból, az a negyedik helyre volt elég, Nagyon szoros volt a versengés az első hat között, és az lesz még ezután is. Mindenki a K4-re összpontosít, egyre többen csinálják az ezer métert, és roppant kiegyensúlyozott a mezőny. Poznanban is tizedmásodpercek fognak dönteni az egyetlen K4-es versenyszám sorrendjéről. Jövőre kegyetlen lesz az olimpiai válogató.

Miért hagyták ki az országos bajnokságot?

Nem kellett indulnunk, és többet ért számunkra otthon, Komáromban dolgozni az edzésterv szerint, mint két napunkat felborítani, utazással fárasztani magunkat. Amúgy is háziverseny lett volna köztünk, azt pedig rendezhetünk a Vág-Dunán is.

Mi újság az új hajóval? Módosítottak még rajta valamit?

Kicsit igen. Szegeden a prototípusával mentünk. Annak a formáján változtattunk, kisebb banánra emlékeztet, mint az előző. Ez arra jó, hogy induláskor kevésbé bukik ki a hajó orra a vízből, így kisebb az ellenállás. Trasona előtt kevés időnk volt gyakorolni a legyártott új kajakkal, azóta apróságokat módosítottunk rajta, és főleg megszoktuk.

A trasonai befutó, vagyis a Németország, Magyarország, Csehország, Szlovákia sorrend mennyire lehet mérvadó a poznani esélylatolgatásnál?

Jelzésértékű számunkra. Tudomásul kell venni, hogy három hajó előttünk végzett, de mi is ott vagyunk az élbolyban. Gyorsabbnak kell lennünk ahhoz, hogy nyerni tudjunk vagy érmet szerezhessünk. Ebben a csatában a három trasonai érmessel számolni kell, és a fehéroroszokkal is, akik az Eb-n ugyan nem kerültek a döntőbe, de emiatt nem lehet leírni őket.

Sikerült mindent elvégezni a felkészülés során? Ez mire lehet elég? Időeredményben vagy helyezésben gondolkodik?

Ha érmet nyerünk, nagyon elégedettek leszünk, de az sem lesz csalódás számunkra, ha a legjobb hatban végzünk.

Kajak négyesben már csak ezer méteren lehet versenyezni, így egyetlen esély maradt a győzelemre. Ha nem jön össze, nem lehet másban javítani. Mit kezdtek ezzel a helyzettel?

El voltunk keseredve, mikor meghallottuk, nem lesz már ötszáz méter. Ezen a távon évekig verhetetlenek voltunk. Aztán mire kétszázon is jók lettünk, azt is törölték a műsorból. Minden, ami ment nekünk, áldozata lett a sportág újításainak. Van esély megpróbálni a K1 és K2 200 métert. Gondoltunk is rá, de diametrális különbség van az ezer és a kétszáz között. Előbbi kitartásos szám, utóbbi a robbanékonyságra épül. Egyikre is, másikra is készülni nem lenne egyszerű. Nincs sok választásunk.

Nagyon fájna, ha Poznanból is érem nélkül térnének haza?

Nem roppannánk össze tőle. Ha az élbolyban végeznénk, az már jelezné, van esély az olimpiai válogatón is. Mi azonban többet várunk magunktól. Megtörnénk a negyedik helyek átkát, a szegedi Világkupa és a trasonai Európabajnokság után éremmel szeretnék társaimmal hazajönni Poznanból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?