„Én is sokat versenyeztem sérülten”

Nathan Chen
Milánó |

A 2018-as műkorcsolya-vb férfiversenye nem a sok hibátlan produkcióról marad emlékezetes. A legtöbben estek, keltek, zuhantak, de utolsóként jött Nathan Chen, és megmentette a haza becsületét. Az amerikai korcsolyázó hat négyfordulatost ugrott a kűrjében, és óriási fölénnyel nyerte pályafutása első világbajnoki címét. A verseny utáni sajtótájékoztatón készségesen válaszolt az újságírók kérdéseire. 
 

Tisztában volt vele, mennyit rontottak az ellenfelei? A rövidprogram után a második helyen álló Mikhail Koljada kétszer, a harmadik helyen álló Vincent Zhou háromszor, a negyedik helyezett Bojang Tyin ötször, az ötödik Soma Uno háromszor, a hatodik Keegan Messing pedig egyszer esett a kűrjében. 

Igen, a Twitteren figyeltem, hogy ki mit csinált, úgyhogy képben voltam, hogy áll a verseny. Ez csak megerősített abban, hogy hat négyfordulatossal fussam a kűrt, mert tudtam, még a hibák is beleférhetnek, hiszen a többiek a vártnál sokkal több ponttal voltak lemaradva mögöttem.

Az olimpián is hat négyfordulatost ugrott a kűrben, de ott ez csak az ötödik helyre volt elég az elrontott rövidprogram után.

Az olimpia teljesen más szint, mint a világbajnokság. Az ott szerzett tapasztalatoknak nagyon sok hasznát vettem. Főleg abban segítettek, hogyan tudok még jobban fókuszálni, és mire gondoljak a program közben.

Az olimpia után sok versenyző fáradtság vagy sérülés miatt kihagyja a vb-t. Van értelme egy olimpiai évben világbajnokságot is rendezni?

Én nagyon örültem neki, hogy az olimpia után ilyen hamar következett a világbajnokság, mert ezzel esélyt kaptam arra, hogy pozitív élménnyel fejezzem be a szezont. Nyilván az olimpia sokat kivesz az emberből, de a záróünnepségtől a vb kezdetéig azért volt idő regenerálódnunk. Egy kicsivel több pihenés talkán jobb lett volna, de így is nagyon örülök, hogy megrendezték ezt a vb-t.

Az olimpián a csapatversenyben és az egyéniben is elrontotta a rövidprogramot. Ha Dél-Koreában úgy futott volna a rövidben is, ahogy Milánóban, olimpiai bajnok lehetne...

De azokból a hibákból nagyon sokat tanultam. Ha jobban korcsolyáztam volna, valószínűleg sokkal kevesebbet tanultam volna belőle. Az elrontott programoknak köszönhetően is fejlődtem, erősebb lettem, és megtanultam, hogyan kell egy-egy világversenyhez hozzáállni. Ebből még az egész pályafutásom során profitálhatok.
 

Milánói kűrjében hat négyfordulatost ugrott. A média már az olimpia előtt kikiáltotta a négyfordulatosok királyának...

Boldog vagyok, hogy képes vagyok rá, hogy egy kűrön belül hat kvadot ugorjak. Az olimpián is ennyit ugrottam, de ahogy ott, úgy most is kiléptem az egyikből, tehát nem volt tökéletes a program, van még min dolgoznom.

A következő szezontól a férfikűr 4 perc 40 másodperc helyett csak 4 perces lesz, és eggyel kevesebb ugráselem lesz benne. Mit gondol, milyen hatással lesz ez a változtatás a korcsolyázására?

A változtatásokról nem mi döntünk, és igazság szerint még nem is foglalkoztam behatóbban vele, pontosan mi is fog változni. Majd azon leszünk, hogy az adott helyzetből is a legtöbbet hozzuk ki.

A vb-n csaknem ötven ponttal előzte meg az olimpiai ezüstérmes japán Soma Unót. Számított ekkora különbségre?

Soma sérülten érkezett Milánóba, ezt mindannyian tudtuk és láttuk egész héten. A rövidprogramban és a kűrben sem tudta azt hozni, amit az olimpián. Együttérzek vele, mert magam is sokat versenyeztem sérültem, és pontosan tudom, mennyire nehéz dolog ez. Nem érdekel a pontkülönbség, örülök a győzelmemnek, és a továbbiakban is ugyanolyan keményen fogok dolgozni, mint a többiek. Soma szorgalma és kitartása számomra is motiváló. Amikor elkezdett négyfordulatos flipet ugrani, az számomra is ösztönző volt, hogy én is megpróbáljam, és most ugyanígy vagyok a négyfordulatos rittbergerrel.

Edzője, Rafael Arutunjan a kűrje közben majdnem szívrohamot kapott, minden ugrás előtt olyan feszülten koncentrált, mintha neki magának kellene ugrania...

Öt korcsolyázója volt ezen a vb-n, szóval nagy volt rajta a nyomás. Biztos vagyok benne, hogy mindnyájunkért egyformán izgult, de elképesztően boldog, hogy megcsináltam, amit gyakoroltunk, és világbajnok lettem. Iszonyú keményen dolgoztunk az elmúlt hat évben, ez a győzelem az övé is. Nagyszerű a kapcsolatunk, több mint egy edző–tanítvány viszony, Raf kicsit olyan nekem, mintha az apám vagy a mentorom lenne. 
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?