Emírségbeli elsőség Csölösztőn

<p>Somorja/Csölösztő. Szombaton este fél kilenckor az Egyesült Arab Emírségek himnusza csendült fel a csölösztői Hipoarénában. Al Faresi Monsour Saeed Mohd tiszteletére. Tiswan Fageole hátán ő nyerte a fiatal, vagyis hétéves lovaknak kiírt idei távlovagló világbajnokságot, melynek először adott otthont Szlovákia.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Tizenöt ország negyvenhárom lovasa és lova kapott rajtlehetőséget, miután átjutottak az utolsó állatorvosi vizsgálaton. Reggel nyolckor Bazinban kezdte a mezőny, délutántól estig a szupermodern csölösztői Hipoarlénában fejezték be a célba érők. Százhúsz kilométert lovagoltak a Kis-Kárpátokban és a Duna mentén. Szemerkélő esőben, sárban, napsütésben… Könnyűnek egyáltalán nem mondható terepen.

Bizonyos időközökben csoportokban indultak, hogy legyen kivel versenyezni. Legjobb eredménye a célban Al Maktour SH Hamed Dalmook emírségbeli sejknek volt az öt szakaszra bontott, három szigorú állatorvosi ellenőrzéssel tarkított versenyadag teljesítése után. Mindenki a legvégén még egy kört teljesített a Hipoaréna ezerhatszáz méteres homokos pályáján. Ezt is beleszámítva végül meglepetésre a 13-as rajtszámú emírségbeli Al Faresi Monsour Saee Mohd neve tűnt fel az eredménylista élén. „A sejket kizárták, mert lova a verseny után nem volt a versenyszabályoknak megfelelő állapotban – magyarázta érdeklődésemre Alexander Nálepka versenyigazgató. – Az nem elég, ha a lovas a legjobb időeredménnyel birkózik meg a kimerítő távval, hanem az is fontos, hogy a ló szervezetének egészségjelző mutatói a megkívánt értékek határai között mozogjanak.”.

Négy szlovákiai lovas volt a mezőnyben, legjobban a 38-as rajtszámú Márió Hoffmann Fado de Vilaformiu hátán lovagolt, a kiváló tizenkettedik helyen végzett. Mikor leszállt a lováról, szóban már gratuláltak neki a somorjaiak, de ő visszaszólt: „Még korai, nincs vége a versenynek”. S míg lovát elvezették a kötelező állatorvosi ellenőrzésre, ő elvegyült a versenyzők között. Az egykori kajakos Márió Hoffmann a nagy csölősztői befektetés kulcsfigurája, kiderült, hogy négy éve távlovagol, s már azt nagy eredménynek tartotta volna, ha a legjobb húszban végez. Örülhetett sikerének, mert az állatorvosi vizsgálat után is megőrizte tizenkettedik helyét.

Egészen furcsa dolgok is történtek a célegyenesben. Az egyik lovat annyira megzavarta a buzdító bekiabálás, hogy levetette magáról lovasát. Szerencsére a hölgy megőrizte lélekjelenlétét, újra a nyeregbe ugrott, majd folytatta az utolsó kör megtételével, s a célegyenesben aztán az eséskor eléjük került riválisukat is megelőzték. Szürkületkor az egyik német hölgy már alig bírt a lovával. Végtelennek tűnő volt az utolsó körük a stadion homokjában. A legvégén már csak vezette paripáját a cél felé. Közvetlenül a beérkezés előtt felpattant a hátára, s mivel az állat csak hátrafelé volt hajlandó lépegetni, megfordult vele, és hátralépkedve jutottak valahogy a célba. A csapattársak nagy üdvrivalgása közepette. „A százhúsz kilométert mindenki a saját tempójában tette meg. A legjobbak jóval hét–nyolc óra elteltével érnek célba, de vannak olyanok is, akik csak tizenöt kilométer per órás sebességgel haladtak, nekik jóval tovább tartott a hosszú, kimerítő lovagolás. Számukra a pálya megtétele volt a cél. Végül húsz versenyző felelt meg minden elvárásnak. Ezért az eredményhirdetést is este hétről nyolc órára halasztottuk” – mondta a versenyigazgató.

Pontosan nyolckor látványos lovasbemutatóval indult a hivatalos eredményhirdetés. Volt mit nézni a szupermodern lelátóról. Emberutánzó lómozdulatok, szokatlan párharcok, lóval vontatott égő emberi test… Aztán már következett az érem- és kupaosztás – nagy pompával, a s dobogó előtt a legjobb lovasok körbe-körbe sétáló lovaival, miközben a kivetítőn már a napközi verseny képes összefoglalója pergett. Somorja-Csölösztő híre elment a világba. A dubaji sporttévé hat órán át közvetítette az Arab-félszigetre a világbajnokságot. Élő adásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?