Elképesztő védekezéssel döntős a Győr

Budapest |

<p>Sejteni lehetett, hogy a védekezés dönt majd a Buducnost&ndash;Győr meccsen a női kézilabda BL Final Fourjának elődöntőjében, s a győriek védőfalán szombat délután nem lehetett áttörni a Papp László Budapest Sportarénában.&nbsp;</p>

Ehhez jött még egy kilencgólos klasszisteljesítmény Görbicztől – a Győr 26:20-ra verte a Buducnost Podgoricát, és készülhet a vasárnapi döntőre. Benyomásaink a mérkőzésről négy pontban.

1. Áttörhetetlen védelem

Az idei BL-sorozatban a Buducnost és a Győr kapta a legkevesebb gólt, így várható volt, hogy a védekezés az elődöntőben is kulcsfontosságú lesz. A győriek pedig védekezésben a maximumot hozták ki magukból – ahol Tomori és Amorim összezár, ott aztán senki nem megy át, de Broch és Groot is kétszer állt sorba, amikor a keménységet osztották. Csak egy példa: a babaarcú Yvette Brochnak szétverték az orrát-ajkát, de alig ápolták, csak akkor látták el rendesen a sérülését, amikor Broch éppen ki volt állítva egy kőkemény belépő után…

„Nagyon élveztem a harcot – mondta a meccs után angyali mosollyal Nycke Groot. – Kezdettől fogva jól játszottunk, végig kontrolláltuk a meccset.”

„Nem nyílt ki a védelmünk, jól zártunk. Így Bulatovicnak és Neagunak kellett mindig messziről lőnie, ami engem annyira nem zavart” – foglalta össze a mérkőzést Kari Aalvik Grimsbö, a Győr kapusa. A Buducnost a 25. percben lőtte az első nem átlövés- vagy hetesgólját, és utána is csak nagyon ritkán tudták bejátszani a labdát beállóba vagy kiadni szélre, betörésekre sem volt alkalom. A győriek jól blokkoltak, Grimsbö pedig mindkét félidő elején varázsolt, az első öt percben három átlövést védett, a második játékrész első tíz percében pedig öt védése volt.

2. Görbicz

Görbicz Anita az utóbbi időben nem irányítóban, hanem a szélen kap szerepet, a Final Fourt megelőző sajtóeseményen meg is jegyezte, hogy szívesen játszana újra középen… A Buducnost ellen azonban szintén a szélen kezdett, de már a 2. percben megmutatta klasszisát, rafinált csuklómozdulattal ő szerezte meg a győriek első gólját. A világ egykori legjobb játékosa összesen kilenc gólig jutott, ezzel a mezőny legeredményesebbje lett. Ötször hetesből talált be, rendíthetetlen magabiztossággal értékesítette a büntetőket.

„Nagyon örülök, jót tett ez a meccs a lelkemnek. Boldog vagyok, de most rohannom kell, mert be kell ülnünk a jégbe” – mondta mosolyogva Görbicz a meccs után az újságíróknak, aztán már sietett a regenerációra, hiszen a vasárnapi döntőig a lehető legjobban ki kell pihenniük magukat a játékosoknak.

3. Csapatszellem és változatosság

Míg a Buducnost csak Bulatovicra és Neagura támaszkodhatott – tegyük hozzá, hogy három kulcsemberük (Milena Raicevic-Knezevic, Suzana Lazovic és Djurdjina Malovic) sérülés miatt hiányzott –, és a kapusteljesítménye sem volt kiemelkedő, a győriek támadásban változatosan tudtak kézilabdázni, a 26 gólon kilenc játékos osztozott. A podgoricaiak szinte csak átlövésből szereztek gólt (Neagu összesen hét, Bulatovic hat gólt lőtt), ezzel szemben a Győr többször volt eredményes betörésből, beállóból és szélről is.

Ambros Martín jobban is tudta rotálni csapatát, mint a Buducnostot irányító Dragan Adzic, és az sem roppantotta össze a győrieket, amikor 43. percben Tomori a harmadik kiállítása után végleg kiszállt a meccsből.

A mérkőzés utolsó három percében a Győr fiatal reménysége, a pozsonyi származású Hudák Emma is lehetőséget kapott.

4. A bírók

Amikor Tomori Zsuzsanna egy erősen belemenésnek látszó ütközés után megkapta a második kétperces kiállítását a román bírópárostól, a Sportarénában felhangzott a „Ria-ria-Hungária” – innentől ez már nemzeti ügy! Cristina Nastase és Simona Raluca Stancu nem mindig állt a helyzet magaslatán, voltak fura ítéleteik.

A magyar válogatottat irányító Kim Rasmussen nem is kertelt, megmondta a véleményét a játékvezetésről: „A bírók megtették, ami tőlük telt, nem őket hibáztatom, hanem azokat, akik odatették őket!” Rasmussen elismerte, hogy sokszor kerülnek a földre a támadójátékosok, és ezt meg kell állítani, de nem tetszett neki, hogy a szombati első elődöntőben olyan ütközéseket is lefújtak, amilyeneket egész szezonban engedtek a bírók. „Ám a játékvezetés egyáltalán nem befolyásolta a mérkőzés kimenetelét, a Győr ma fizikálisan a világ legerősebb csapata, és a meccset végig kézben tartva megérdemelten győzött” – tette hozzá Rasmussen. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?