Egyelőre nincs döntés

Pozsony. Könyvbemutatóval kezdődőtt Jacques Rogge NOB-elnök pozsonyi sajtótájékoztatója. Pierre de Coubertinnek, az újkori olimpia atyjának munkáiból jelent meg az első szlovák fordítás.

Pozsony. Könyvbemutatóval kezdődőtt Jacques Rogge NOB-elnök pozsonyi sajtótájékoztatója. Pierre de Coubertinnek, az újkori olimpia atyjának munkáiból jelent meg az első szlovák fordítás. Az ötkarikás mozgalom első embere ennek kapcsán megjegyezte, hogy Coubertin báró tizenötezer oldalnyi munkát hagyott maga után, 34 könyve jelent meg, mind franciául. „Munkásságának három összetevője a művelődés, a versenyzés és a nemzetek közti béketörekvés” – fűzte a kiadványhoz. Ezután ötven percen át válaszolt az újságírók kérdéseire, Pozsonyban azonban nem akadt semmilyen fontos bejelenti valója. 2001 nyarán Samaranch utódaként került a NOB élére, s bevallása szerint azóta rendkívül nehéz feladattal nem találkozott. Hatalmas befolyású szerepkörében intenzív életet él, rengeteg utazással, találkozással tarkítva. „Egyetlen esemény volt, ami a sportfinanszírozásra is rányomta bélyegét: a 2001. szeptemberi, USA elleni terrortámadás. A NOB ugyan nem érezte meg ennek hatását, de számos nemzeti szövetség igen” – húzta alá.

Szóba került az olimpia jövője, s ha már Szlovákiában volt, nem úszta meg, hogy megkérdezzék tőle, mi lesz a honi ötkarikás sikersportág, a vízi szlalom sorsa. Kitérő választ adott. Közölte, hogy ő nem fog szavazni a végrehajtó bizottság februári ülésén, és véleményével nem akarja befolyásolni a többiek állásfoglalását. Megismételte, hogy a NOB műsorelőkészítő bizottsága tizenöt javasolt sportágból egyelőre csak a golfot és a rögbit ajánlja felvenni a játékok műsorába. A sportágak kizárásáról és bizonyos versenyszámok törléséről még nincs döntés.

„Sebész létére mit távolítana el szikével a nemzetközi mozgalomból?” – hangzott egy újabb kérdés. „Elsősorban gyógyítani szeretné(n)k, és nem szikét használni. Egyelőre azonban elkerülhetetlen eszköz a doppingolás, a korrupció és a lelátói erőszak kiirtásában. A többi gondunk hatásos megelőzéssel kiküszöbölhető. Valóban csak ott kell vágni, ahol feltétlenül szükséges.” (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?