Egy komáromi tanár, akinek a sport határozza meg a mindennapjait

Ibolya Lajos
Komárom |

A futball és az asztalitenisz világában is otthonosan mozog Ibolya Lajos nyugalmazott komáromi tanár, akit a minap kitüntettek edzői munkásságáért.

Ebben az évben is Trencsénteplicen került sor arra a Szlovákiai Edzők Uniója által szervezett meghitt hangulatú ünnepségre, amelyre kerek évfordulójuk alkalmából hívták meg azokat a futballedzőket, akiket több évtizedes edzői munkájuk elismeréseképpen erre méltónak találtak a szervezők. A meghívottak között volt a komáromi Ibolya Lajos is, aki 65. születésnapja alkalmából és a sok-sok éves edzői tevékenységének méltatásául részesült e megtisztelő jutalomban.

Ibolya Lajos a komáromi KFC I. ligás ifjúsági csapatának egykori futballistája a pozsonyi Komenský Egyetem Testnevelési Karán folytatta tanulmányait. Az egyetemi évek alatt a pozsonyi Slovan ifjúsági csapatához igazolt át. Ezzel a csapattal az 1971/72-es bajnoki idényben csehszlovák bajnoki címet szerzett. 1976-ban tanulmányai befejeztével szakedzői képesítést szerzett, majd öt év futballedzői gyakorlat letelte után 1981-ben I. osztályú edzőként folytathatta munkáját.

Az A licenccel rendelkező tréner az egyetem elvégzése után visszatért Komáromba, hogy labdarúgói és edzői tudását szeretett városa érdekében kamatoztassa: játékosedzőként kezdett dolgozni a KFC-ben. Innen Izsára kapott meghívást, s ezzel megkezdődött több évtizeden átnyúló felelősségteljes edzői tevékenykedése. A közel 40 éves edzői pályafutása alatt dolgozott Perbetén, Szentpéteren, Lakszakállason, Karván, Nemesócsán, a komáromi ZDA-nál és Ógyallán. De nem csak felnőtteket edzett, szívesen vállalta ifjúsági csapatokat felkészítését is: az ógyallai fiatalokkal bejutott a III. ligába. A komáromi KFC ifjúsági csapatához többször visszahívták: a III. ligás U17-es, azután az U19-es, majd az I. ligás U15-ös csapatok körüli edzői teendőket látta el.

Ibolya Lajos – a komáromi Ipari Szakközépiskola nyugalmazott tanára – gazdag, eseménydús edzői pályát tudhat maga mögött. Tanárként diákjait is a sport szeretetére nevelte. Az iskola hírnevét öregbítették azokkal a kiváló sporteredményekkel, amelyeket a keze alatt felnövő tanulók értek el: kerületi és országos szinten is az élmezőnyben szerepeltek a nagypályás futballversenyeken és a teremtornákon egyaránt. A futballozás mellett egy másik sportágat, az asztaliteniszt is megkedveltette a fiatalokkal. Az eredmények itt sem maradtak el, az iparisták a kerületi megmérettetések után többször is országos dobogós helynek örülhettek. Ibolya Lajos ma is aktívan asztaliteniszezik, egyben 36 éve vezetője az Ipari Szakközépiskola A és B asztalitenisz-csapatának, s egykori tanítványai fokozatosan váltak mára játékostársaivá. 

Mindez azt bizonyítja, hogy a trencsénteplicei kitüntetésre méltán büszke lehet a tanár úr, hiszen élete a sport égisze alatt zajlik, s mindennapjait a sport iránti elkötelezettsége határozza meg. (sz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?