Sport

Egy komáromi tanár, akinek a sport határozza meg a mindennapjait

Komárom | A futball és az asztalitenisz világában is otthonosan mozog Ibolya Lajos nyugalmazott komáromi tanár, akit a minap kitüntettek edzői munkásságáért.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 7. 17:33

Ibolya Lajos
Ibolya Lajos a futball és az asztalitenisz világában is otthonosan mozog (Képarchívum)

Ebben az évben is Trencsénteplicen került sor arra a Szlovákiai Edzők Uniója által szervezett meghitt hangulatú ünnepségre, amelyre kerek évfordulójuk alkalmából hívták meg azokat a futballedzőket, akiket több évtizedes edzői munkájuk elismeréseképpen erre méltónak találtak a szervezők. A meghívottak között volt a komáromi Ibolya Lajos is, aki 65. születésnapja alkalmából és a sok-sok éves edzői tevékenységének méltatásául részesült e megtisztelő jutalomban.

Ibolya Lajos a komáromi KFC I. ligás ifjúsági csapatának egykori futballistája a pozsonyi Komenský Egyetem Testnevelési Karán folytatta tanulmányait. Az egyetemi évek alatt a pozsonyi Slovan ifjúsági csapatához igazolt át. Ezzel a csapattal az 1971/72-es bajnoki idényben csehszlovák bajnoki címet szerzett. 1976-ban tanulmányai befejeztével szakedzői képesítést szerzett, majd öt év futballedzői gyakorlat letelte után 1981-ben I. osztályú edzőként folytathatta munkáját.

Az A licenccel rendelkező tréner az egyetem elvégzése után visszatért Komáromba, hogy labdarúgói és edzői tudását szeretett városa érdekében kamatoztassa: játékosedzőként kezdett dolgozni a KFC-ben. Innen Izsára kapott meghívást, s ezzel megkezdődött több évtizeden átnyúló felelősségteljes edzői tevékenykedése. A közel 40 éves edzői pályafutása alatt dolgozott Perbetén, Szentpéteren, Lakszakállason, Karván, Nemesócsán, a komáromi ZDA-nál és Ógyallán. De nem csak felnőtteket edzett, szívesen vállalta ifjúsági csapatokat felkészítését is: az ógyallai fiatalokkal bejutott a III. ligába. A komáromi KFC ifjúsági csapatához többször visszahívták: a III. ligás U17-es, azután az U19-es, majd az I. ligás U15-ös csapatok körüli edzői teendőket látta el.

Ibolya Lajos – a komáromi Ipari Szakközépiskola nyugalmazott tanára – gazdag, eseménydús edzői pályát tudhat maga mögött. Tanárként diákjait is a sport szeretetére nevelte. Az iskola hírnevét öregbítették azokkal a kiváló sporteredményekkel, amelyeket a keze alatt felnövő tanulók értek el: kerületi és országos szinten is az élmezőnyben szerepeltek a nagypályás futballversenyeken és a teremtornákon egyaránt. A futballozás mellett egy másik sportágat, az asztaliteniszt is megkedveltette a fiatalokkal. Az eredmények itt sem maradtak el, az iparisták a kerületi megmérettetések után többször is országos dobogós helynek örülhettek. Ibolya Lajos ma is aktívan asztaliteniszezik, egyben 36 éve vezetője az Ipari Szakközépiskola A és B asztalitenisz-csapatának, s egykori tanítványai fokozatosan váltak mára játékostársaivá. 

Mindez azt bizonyítja, hogy a trencsénteplicei kitüntetésre méltán büszke lehet a tanár úr, hiszen élete a sport égisze alatt zajlik, s mindennapjait a sport iránti elkötelezettsége határozza meg. (sz)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Mégis lesz bizalmi szavazás Kollár ügyében, valószínűleg ő maga tesz rá javaslatot

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

ddd

Nyolcvan éves Ringo Starr

koronavírus koncert

Mától új szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.