Egy évre kizárták a Barcát az átigazolásokból

ÖSSZEÁLLÍTÁSZürich. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség két átigazolási időszakra, azaz egy évre kizárta az FC Barcelonát a hazai és nemzetközi átigazolásokból, miután a katalán klub megsértette a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Zürich. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség két átigazolási időszakra, azaz egy évre kizárta az FC Barcelonát a hazai és nemzetközi átigazolásokból, miután a katalán klub megsértette a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat. A FIFA kiemelte: az egyesület ebben az időszakban eladhat játékosokat, csak vásárolnia nem szabad.

A tavaly lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a katalán klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen.

A Barcelonát emellett 450 ezer svájci frank (kb. 370 ezer euró) pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték.

A FIFA írásbeli indoklása szerint a fegyelmi bizottság nemcsak a katalán klubot, hanem a spanyol szövetséget (RFEF) is megbüntette. „Az RFEF-et és az FC Barcelonát több esetben is vétkesnek találtuk a külföldi kiskorúak átigazolására, regisztrálására, valamint más játékosok nemzeti bajnokságokban való részvételére és regisztrálására vonatkozó szabályok megszegésében” – olvasható az állásfoglalásban.

A szabálykönyv erre a területre vonatkozó pontjának 19. szakasza kimondja: egy játékost csak akkor lehet nemzetközi szinten átigazolni, ha betöltötte 18. életévét. Ugyanez a szakasz három, jól körülhatárolt kivételt említ meg, ezeket azonban csak az illetékes bizottság engedélyével lehet érvényesíteni.

Ezek a kivételek nagy vonalakban a következőek: a) A játékosok szülei is a szerződtető klub országába költöznek a futballhoz nem köthető okból. b) A játékos 16 és 18 év közötti életkorú, és az Európai Unió területéről, avagy az Európai Gazdasági Térség területéről származik. c) A játékos nem él távolabb 50 kilométernél egy államhatártól, és a fogadó klub nincs messzebb 50 kilométernél az államhatártól a másik oldalon. A játékos otthona és a klub székhelye között 100 kilométer lehet a maximális távolság.

A Barcelona tíz esetben is megsértette a 19. szakasz rendelkezéseit, és más játékosokkal kapcsolatban is vétett a versenyszabályok ellen.

Az egyesületet az átigazolásból való kizárás és a pénzbírság mellett arra is kötelezték, hogy 90 napon belül legalizálja a kérdéses játékosok helyzetét.

Az RFEF 500 ezer svájci frankos (410 ezer euró) büntetést kapott, és a FIFA azt tanácsolja a szervezetnek, hogy egy éven belül tisztázza a kiskorú futballisták helyzetét, és rendszerében igazodjon a nemzetközi normákhoz.

A FIFA nem hozta nyilvánosságra az érintett játékosok nevét, ám Sepp Blatter, a szervezet elnöke március közepén beszélt hat fiatal futballistáról, akiket átigazolási szabálytalanságok miatt tiltottak el attól, hogy a Barcelonában tétmérkőzéseken szerepeljenek. A hat futballista a dél-koreai Li Szung Vu (kadét B-csapat) Pak Szung Ho (kadét A) és Dzsang Gjol Hi (kadét B), a francia Theo Chendri (kadét A), a nigériai-holland Bobby Adekanye (gyermek A), illetve a kameruni Patrice Sousia (gyermek A).

Az események után érdekes kérdéssé válik Alen Halilovic szerződtetése, akivel a megegyezést már bejelentette a Barcelona, de a transzfert csak az átigazolási időszak kezdetén lehet bejegyeztetni. Szintén kérdéses a Mönchengladbach kapusa, Marc-André ter Stegen átigazolása.

Az elitklubok közül legutóbb (2009-ben) a Chelsea kapott hasonló eltiltást, Gaël Kakuta átigazolása miatt – a londoniakat a francia Lens jelentette fel a FIFA-nál. Az ügy egészen a nemzetközi Sportdöntőbíróságig (CAS) ment el, amely a Chelsea javára döntött, miután a Lens nem tudott megfelelő bizonyítékokat bemutatni. A francia klub végül 910 ezer eurós térítésben részesült, a szankciókat pedig visszavonták. (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?