Egy álom valósult meg a mester emlékhelyének meglátogatásakor

Versenyezni és tanácskozni ment a távoli Japánba. Elindult a világbajnokságon, de a nemzetközi szövetség éves közgyűlésére nem jutott be. Mégsem csalódott. Nem szegte kedvét sem az első fordulóban elszenvedett vereség, sem a tagfelvételi akadály.

Versenyezni és tanácskozni ment a távoli Japánba. Elindult a világbajnokságon, de a nemzetközi szövetség éves közgyűlésére nem jutott be. Mégsem csalódott. Nem szegte kedvét sem az első fordulóban elszenvedett vereség, sem a tagfelvételi akadály. Rácz Norbert, a Szlovák Kyokushin Karate Szövetség elnöke újabb álmának megvalósulását élte át, amikor novemberben sportága szentélyében, a Felkelő Nap országában járt. Élményeiről faggattam.

Ahhoz, hogy megtérítsék a repülőjegyét, indulnia kellett a vb-n. Egy Costa Ricaival került öszsze. Sokat nem tudott róla. Mire vitte a tatamin?

Saját lábamon hagytam el a küzdőteret, tehát kibírtam a három percet, előtte ugyanis ettől tartottam a legjobban. Komoly, maradandó sérülés nélkül megúsztam a mérkőzést. Jóval tapasztaltabb ellenfelem egy perc után kapott egy waza-arit, vagyis fél pontot, de e nélkül is ő nyert volna, mert sokkal többet támadott. Én előtte 1999-ben versenyeztem utoljára, a közép-amerikai pedig benne van a rendszeres viadalok világában. Nyilvánvaló volt, hogy ki nyer.

Hányan indultak?

Kétszáznegyvenen. Súlycsoportok nélkül mindenki egy kategóriában állt rajthoz, egyenes kiesési rendszerben. ĺgy történhetett meg, hogy a legnehezebb 140, a legkönnyebb 51 kilós volt. Japán-orosz döntőt láttunk, elég nagy meglepetésre, de a legjobb nyolcat is jegyzi a világ. Nos ebbe az előkelő társaságba három-három orosz és japán, valamint két brazil jutott, ami az élmezőny erőviszonyait igazolta. Négy éve váratlan volt egy fiatal orosz fiú dobogóra kerülése, most viszont honfitársa már megszorongatta a győztest. Azt mondogatták, legközelebb megdőlhet a japán egyeduralom.

Hogyan viselték el a szigetországiak az orosz karatékák előrenyomulását?

Nem nagyon tetszett nekik. Japánban csak úgy lehet idegennek nyerni, ha valaki legalább waza-arit szerez, anélkül mindig bírói döntés van, s olyankor a hazainak adják a győzelmet.

A legnehezebbek nyertek?

Dehogy. Volt mikor harminc-negyven kilós súlykülönbség volt a küzdők között. Ha nem bírnak egymással, döntetlen esetén a könnyebbnek jár a győzelem. Emlékszem az egyik kisebb termetű japánra, aki túl volt már aznap egy csatán, mégis olyan biztosan állt a lábán, hogy a két fejjel nagyobb brazil képtelen volt kibillenteni egyensúlyából, döntetleneztek, holott a dél-amerikai több mint száz kilós volt, míg a hazai versenyző csak ötvenvalahány.

Mit hallott az I-es számú világszövetség közgyűlésén?

Csak ott derült ki, hogy még nincs érvényes mandátumunk, így az ország képviselőjeként egyelőre nem vehettem részt a területi vezetők tanácskozásán. A bejegyzésünkre később kerülhet sor.

Akkor mivel töltötte az időt?

Az európaiakkal gyakran beszéltem, mert mindegyiket ismerem, így mindent megtudtam. Sajnos, új nincs a nap alatt. Késik az olvadás a két világszervezet elhidegült kapcsolatában, közeledésnek semmi jele. Az egyesülési kísérlet holtpontra jutott, befagyasztották a tárgyalásokat.

Sportdiplomáciai szempontból volt értelme az útnak?

A bemutatkozás szempontjából mindenképpen. Eddig másoktól hallottam Japánról, most magam győződhettem meg az ottani valóságról, ugyanakkor tudomást szereztek rólunk, láttak versenyezni, beszélgethettünk.

Megváltozott a nézete a japán viszonyokról, arról, ami a sportág bölcsőjében történik?

Más valamit hallani, és megint más meggyőződni az ottani állapotokról. A látnivaló nyűgözött le. A japánok edzése, versenyre készülődése. Leckét kaptam a fanatizmusukból, küzdeni tudásukból, nyílegyenes célkövetésből. Nem alibisták, mint mi európaiak. Egész társadalmukat büszkeség tölti el, arra is büszkék, hogy tőlük származik a karate. Érzik ugyan, hogy a világ ott liheg a nyakukon, talán ezért akarnak jobban bizonyítani.

Mit jegyzett meg magának egy életre Japánban?

Újabb álmom teljesült. Maradandó élmény volt minden. Sokszor leesett az állam. Több mint húsz éve karatézom, s most eljutottam az alapító nagymester központi edzőtermébe, amely ma emlékhely is. Kell-e ennél nagyobb élmény egy karatékénak? Ennek jelentőségét csak sportágunk hívei értik meg igazán, más nemigen. Ez olyan volt számomra, mint a mohamedánoknak Mekka meglátogatása.

Japánosabb lesz ezen túl a szlovákiai kyokushin karate?

Azt nem mondhatom, inkább az én gondolkodásmódom lesz japánkövetőbb. Megpróbálok valamit átmenteni a szemléletükből.

Fanatizmusuk átültethető a dél-szlovákiai emberbe?

Általánosan nem, mert nekünk teljesen más a mentalitásunk. Az európai ember ugyanis elég lusta, sok mindenre talál kifogást, magyarázatot. Jobbnál jobbakat. Ott ez nincs.

Mit mesélt el a klubokban?

Mindegyikben rákérdeztek élményeimre. Főleg a japánok küzdés közbeni szokásairól beszéltem. Hogy el tudják képzelni, milyenek az ottani versenyzők.

Indulás előtt féltették tanítványai?

Viccelődtek is, de éreztem, hogy féltenek. Magam is izgultam, és indokoltan, mert láttam a vb-n deréktől bokáig begipszelt versenyzőt, voltak komoly sérülések meg bordatörés is. Mikor megjelentem itthon, azt kérdezgették, hogy egészben maradtam-e. Csak megpillantásom nyugtatta meg védenceimet és családtagjaimat. Köszönöm azoknak, akik anyagilag támogatták kiutazásomat. Újra meggyőződtem arról, hogy vannak még rendes emberek. Nélkülük aligha valósulhatott volna meg egy újabb álmom.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?