Sport

Edzőváltás után: interjú a DAC új és régi edzőjével

Edzőt váltott a DAC futballcsapata. Vasárnap Nagyszombatban már az 52 éves erdélyi László Csaba irányítja a sárgakékeket, de Németh Krisztián is marad a klubnál. A két edző nyilatkozott az Új Szónak.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. október 20. 20:33

László Csaba, a DAC új vezetőedzője

Mikor keresték meg önt a dunaszerdahelyiek, hogyan történt a kapcsolatfelvétel?

Gyorsan történt, most a hétvégén volt a kapcsolatfelvétel.

S korábban már volt tapogatózás az irányában?

Abszolút nem.

Mennyire ismeri a szlovákiai labdarúgást és magát a dunaszerdahelyi klubot?

A szlovák focival kapcsolatban nem mondanám, hogy mint a nyitott könyvet, de Dunaszerdahelyet ismerem. Amúgy is követem az európai futballt, a szlovák foci pedig nem ismeretlen számomra, mert a litván válogatottal egy selejtezőcsoportban voltunk az Eb előtt. Tisztában vagyok a szlovák futball helyzetével, ugyanúgy, mint más európai klubcsapatokéval is. Dunaszerdahelyet már régóta ismerem, a Ferencvárossal is voltunk itt barátságos mérkőzést játszani. Számomra egyáltalán nem ismeretlen a DAC.

A csütörtöki edzést már ön tartotta a csapatnak. Milyen benyomások érték?

Sajnos mikor egy edzőváltás bekövetkezik, mindenki kíváncsian várja a másikat. Mint ahogy engem is kíváncsian vártak, ugyanúgy én is kíváncsian léptem az öltözőbe, de annak a tudatában, hogy amit eltervezünk, azt el fogjuk érni. De meg szeretném köszönni az elődöm, Németh Krisztián munkáját, aki nagyon régóta a klubnál dolgozik. Remélem, hogy tudunk találkozni, beszélni, és sikeresek lesznek a következő lépései. Ilyenkor, egy fiatal edzőnél azt mondanám, hogy föl a fejjel, sajnos ez a mi életünk. De ettől függetlenül még egyszer szeretném az ő munkáját megköszönni. Az öltözőben a hangulat olyan, mint amilyen szokott lenni egy edzőváltás után, de azon vagyunk, hogy pozitívan előrenézzünk, ne azt nézzük, hogy mi van a hátunk mögött. Szerintem a szurkolóknak is ez a legfontosabb, hogy azt lássák, ez fog történni a jövőben.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"251709","attributes":{"alt":"","author":"Kép: fcdac.sk","class":"media-image","height":"266","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Németh Krisztián, a DAC leköszönő vezetőedzője

Miként értékeli az elmúlt időszakot?

Három év után lezárult egy fejezet, és kezdődik egy másik. Ennek az időszaknak az elején még sportigazgatóként részese voltam, hogy sikerült Radványi Miki vezetésével bentmaradni az élvonalban. Aztán edzőként is sikerült az ifjúsági csapattal feljutni az élvonalba, a B csapattal feljutni a III. ligába. Ezután elvállaltam az A csapat irányítását. A legutóbbi két idegenbeli meccsen, Eperjesen és Rózsahegyen olyan focit játszott a DAC, ahogyan azt én elképzeltem. Bátor támadófocit, nem gyáván mentünk ki a pályára. Sajnos ezután a zsolnaiak elleni szenci mérkőzésen, egy kiegyensúlyozott találkozón egyéni hibák miatt kikaptunk 6:0-ra, ami egy nagyon súlyos vereség. Az elmúlt időszakban többször beszélgettem Világi Oszkár klubtulajdonossal, és közösen arra jutottunk, hogy valamilyen változásra van szükség. A játékoskeret adott, ezért az edzőváltás mellett döntöttünk. Az elkövetkező időszakban én és Borbély Balázs különböző európai csapatoknál fogunk részt venni tanulmányúton. Az akadémiánál lesznek feladataim, hasonlóak, mint az elmúlt idényben, és egy másik pozícióból továbbra is azon fogok dolgozni, hogy a DAC minél sikeresebb klub legyen.

Nem bánta meg, hogy elvállalta a DAC vezetőedzői posztját ebben a helyzetben, amikor tudta, hogy gyakorlatilag csak idegenben fog játszani a csapat?

Nem, egyáltalán nem bántam meg. Számomra is nagyon fontos és tanulságos időszak volt. Edzőként más szemszögből láthattam a klub működését, a pozitívumokat és a hiányosságokat, mint sportigazgatóként, úgyhogy nagyon sokat tanultam belőle.

Csinálna-e valamit másképp, hogy ha újrakezdhetné?

Az edzői stáb az elmúlt három-négy hónapban szívét-lelkét beletette a munkába. Lehet, hogy néhány dolgot másképp csinálnék, de ez már történelem, ezen felesleges gondolkodni.

Milyen érzések kavarognak most önben?

Gyűlölök veszíteni, és ezért főleg a szenci mérkőzések bántanak. De ez csak nagyobb motivációt jelent abban, hogy mindent megtegyek azért, hogy a DAC sikeres klub legyen. Most a feltöltődés időszaka következik.

Orosky Tamás, Bőd Titanilla

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

Kočner meg akarta akadályozni a Rusko elleni nyomozást

Hétfőn kezdődik a csillagászati ősz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?