Durvul a kampány

Nyon. Olcsó fogás lenne most konkrét választási analógiákat keresgélni, ezért maradjunk annyiban: Joseph Blatter, a FIFA elnöke öt héttel megméretése előtt éppen nyakig merül egy számára roppant kellemetlen korteshadjáratba.

Nyon. Olcsó fogás lenne most konkrét választási analógiákat keresgélni, ezért maradjunk annyiban: Joseph Blatter, a FIFA elnöke öt héttel megméretése előtt éppen nyakig merül egy számára roppant kellemetlen korteshadjáratba. Május 29-én, két nappal a labdarúgó-vb kezdete előtt ugyanis Szöulban tisztújítás lesz a FIFA-nál, s az 1998-ban Lennart Johansson UEFA-elnök ellenében megválasztott svájci most ellenfelei összehangolt támadásával, valamint saját emberei dezertálásával kell, hogy szembenézzen.

Michel-Zen Ruffinen, a világszervezet főtitkára (és a legutóbbi időkig Blatter hű fegyverhordozója) a múlt hét végén „borított“: egy svájci lapnak azt mondta, érdekes részleteket tud a FIFA gazdálkodásáról, csak azért nem beszélt eddig róluk, mert lojális akart maradni fonökéhez. Mi tagadás, nem sokkal korábban Blatter „bizalmi válságra“ hivatkozva felfüggesztette az alelnöke, David Will által vezetett Belső Auditáló Bizottság munkáját. Ezt sokan úgy érelmezik, hogy a prezident rájött, a vizsgálat mindenképpen ki fog deríteni szabálytalanságokat. A megtámadott különösnek nevezte, hogy a főtitkár négy év közös munka után pont a tisztújítást megelőzően hozakodik elő ilyen állításokkal, amiben kétségtelenül van valami, de érdemi védekezésnek nehezen lehetne nevezni.

A következő kellemetlen hír az volt, hogy Michel Platini, aki személyes tanácsadóként szintén Blatter hívének számított eleddig, bejelentette, elhagyja jelenlegi munkahelyét, ugyanis csütörtökön beválasztották az UEFA végrehajtó bizottságába. Platini döntését a bennfentesek úgy magyarázzák, hogy menekül a vezetői, financiális és nem utolsósorban tekintélyi válsággal küszködő FIFA-ból, inkább az UEFA-ban szeretne karriert csinálni . A végrehajtó bizottságról tett nyilatkozata — „Jó hely lenne a tanulásra, mielőtt valami magasabb célt tűzök magam elé“ — alátámasztani látszik e vélekedést.

Johansson ugyan most nem kandidál, hanem a kameruni Issa Hayatout támogatja a régi ellenféllel szemben, de nagy elánnal lendült támadásba. Levelet küldött az UEFA 51 tagországának, amelyben keményen kritizálja, hatalmi visszaéléssel, Európa-ellenes magatartással vádolja Blattert. (sr, o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?