Csupa hazai kosaras Somorján

somorjai kosarasok

Szerdán (18.00) az erősebb besztercebányai klub, a Slávia otthonában kezdi meg szereplését a Tipos Extraliga 2024/2025-ös idényében a somorjai női kosárlabdacsapat.

A csallóközi klub hároméves kihagyás után szerezte „vissza” a meg­szokottnak mondható negyedik helyet az előző idényben, miután a playoff-negyeddöntőben 2:1-re győzött a kassai CBK ellen. Az éremcsatákban a kiemelkedő top 3-as – a pöstyéniek, a Slávia és a rózsahegyiek – ellen már nem volt esélye. Nagy meglepetés lenne, ha az új szezonban nem ez a három gárda osztozna a dobogós helyeken. Mögöttük azonban sok a kérdőjel, már csak azért is, mert a Szlovák Kosárlabda-szövetség (SBA) 10-re bővítette az extraliga létszámát.

„Elhibázott lépésnek tartom ezt, mert elegendő szlovákiai játékos ehhez nincs. Ezért szétszedték az eddigi nyolc gárdát, ki ide, ki oda igazolt, de így is mindenhol nehéz volt összeállítani egy teljes keretet. Ha bővíteni akarunk, először a fiataloknál kell kezdeni, több pénzt fektetve az utánpótlásba, aztán pár év múlva már kinevelődhet több élvonalbeli kosaras. A szövetségnek megvoltak az okai a létszámemelésre, de végső soron felülbírálták a klubokat, amelyek a szavazáson a nyolcas létszám mellett voksoltak. Szerintem a tíz csapat nem segíti a kosárlabdát semmilyen szempontból, anyagilag pedig többletkiadást jelent, több utazással, a szövetségtől kapott források pedig csökkennek, mivel már tízfelé osztódnak nyolc helyett. Itt igazából a Slovan az egyetlen nyertes” – kommentálta a döntést lapunknak Suja Tímea, a somorjaiak edzője.

Maga a feltöltés is rendhagyóan történt: az osztályozót megnyerő pozsonyi Dubček a pozsonyivánkai klubnak adta át a szereplési jogot, az osztályozót elveszítő trencséniek nem estek ki, hozzájuk pedig – az új főszponzornak köszönhetően megerősödött – Slovan csatlakozott, amolyan szabadkártyásként.

Érdekes

A somorjaiak játékoskerete

Barbora Šípková, Zuzana Štefíková, Michaela Bartalosová, Kovács Rebeka, Slama Tilda, Fenes Barbara, Sofia Kamenárová, Soóky Szofia, Kovács Anna Liza, Méhes Karin, Németh Emma Luca, Gréta Šimlovičová, Vira Hrimaljuk (ukrán), Bíró Csenge, Eva Staníková

Utóbbi klub visszatérése az élvonalba a somorjaiakat is érintette: az inkább a fővárosiakhoz kötődő játékosok (Marcová, Vargová, Lüttmerdingová, Bábiková, Ošťadálová) távoztak, az ŠBK pedig szinte kizárólag saját forrásból töltötte fel a keretét. 

„Lényegében csupa hazai kosaras alkotja a csapatot, emellett a soproni klubbal együttműködve két 18 éves játékosuknak nyújtunk fejlődési lehetőséget. Nagyon fiatal csapatunkban Slama Tilda, Fenes Barbi és Soóky Szofia szintén 2006-os születésűek, de már évek óta a felnőtteknél (is) játszanak. Az anyasági után Barbora Šípková is bevethető. Eva Staníková itt jár főiskolára, korábban a Young Angelsnél és Csányban edzett. Egyetlen légiósunk lesz, az ukrán Vira Hrimaljuk. Rajtuk kívül pedig ismét lehetőséget adunk időről időre a kadétoknak, az U17-es játékosoknak is, hogy lássák, milyen az élvonalban szerepelni” – számolt be a változásokról Suja, hozzátéve, Lelkes Barbarát is várják majd a csapatba a felépülése után.

A hírek szerint a játékoscserék javítottak az öltözői hangulaton, az edzések jókedvűen zajlanak és a munkamorállal sincs gond. Persze, a rutintalanságból adódó hiányosságokat csak idővel lehet eltüntetni, de hazaiként mindenki teljes odaadással teszi a dolgát.

„Nagyon jó dolgozni a felnőttcsapattal és a kadétokkal is, akik majdhogynem egykorúak. A csajok fejlődni akarnak. Ugyanakkor rettentően fiatal a keretünk, meglátjuk, ez mire lesz elég” – tette hozzá Suja, aki az edzősködés mellett matematika–testnevelés szakos tanárként dolgozik a szlovák gimnáziumban.

Az alapszakasz a 2024/25-ös idényben 18 fordulós lesz, utána alsó- és felsőházra válik szét a tízes mezőny.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?