Újra a négy között a somorjaiak

Suja Timi
Somorja |

A tavalyi ötödik helyezésnél már biztosan jobban fog zárni a Niké Extraligában a somorjai női kosárlabdacsapat, amely 2:1 arányban (65:59, 66:69, 72:59) bizonyult jobbnak a kassai CBK-nál a playoff-negyeddöntőben. Az egész idény talán legfontosabb három mérkőzéséről Suja Tímeával, a csallóköziek néha pályára is lépő edzőjével beszélgettünk.

Mi volt a siker kulcsa a minisorozat szerdai, sorsdöntő találkozóján?

Az egész szezont tekintve jobb és tapasztaltabb csapat voltunk a CBK-nál. Kassán a második meccsen a saját hibánkból kaptunk ki múlt szombaton, mert nagyon passzívak voltunk az első félidőben. Így aztán nagy hátrányt kellett ledolgozunk, és tudtuk, hogy ha a végére utol is érjük őket, a hajrában egy-két kosár vagy büntető fog dönteni, Nem akartunk ilyen helyzetbe kerülni, de sajnos megtörtént, és nem a mi javunkra billent a mérleg nyelve. Szerdán ezért úgy álltunk hozzá a mérkőzéshez, hogy megmutassuk, jobbak vagyunk, és ne csak egypár ponttal nyerjünk. Az elején túlzottan is akartunk, ami rosszul sült el. De aztán rendeztük a sorainkat védekezésben is, és végig mi diktáltuk a tempót. Fontos volt a jó csapatszellem is, hogy azok is összetartottak, akik épp nem játszottak. A meccs egyes fázisaiban mindig más tudott kosarat dobni, kétszer is vezettünk 17-18 ponttal. A védekezés volt a kulcs, és hogy meglegyenek a lepattanók. 

A nagy hátrányba kerülést Kassán vagy az itthoni rossz kezdés azt jelzi, hogy főleg mentális téren kell dolgozni a csapattal?

Igen, azzal, hogy néhányan nagyon gyorsan alábecsülnek dolgokat. Megesik, hogy a bemelegítést nem veszik elég komolyan, és a meccs kezdetére sem tudnak kellően felpörögni. Persze aki tudja ezt kezelni és jól reagál, nyugodtan lehet jókedvű már bemelegítéskor, de valakinek több idő kell, hogy átszellemüljön. A felnőttjátékosok ezzel már tisztában vannak, kéne tudniuk, mi az, ami jó nekik, és mi nem, náluk már nehéz változtatni ezen. A fiataloknál ezt próbálom mindig elmagyarázni. Kassán is két alapjátékosunk csak a második félidőben ébredt fel, és mivel szűk a rotációnk, ha valaki ilyen szempontból „kiesik, nehéz a dolgunk. Keleten így arról szólt a meccs, ki fog több pontot dobni, és sokszor ez szerencse kérdése is. Ha van alapja a játékunknak, mint a két hazai meccsünkön, amikor 60 pontok alatt tartottuk a riválist, akkor biztosan tudunk nyerni, mert mi mindig 60 fölött dobunk. 

Egy év elteltével így ismét a négy között fog zárni a somorjai csapat. Volt idő egy kis ünneplésre is, vagy az elődöntős sorozat szerdai rajtja miatt nem nyílt rá tér?

Sűrű a program, és mivel sok volt az utazás is, pár nap szabad belefért. A továbbjutást még a tornateremben megünnepeltük, nagy szurkolótábor előtt játszhattunk. Rengeteg ember volt a mérkőzésen, az idényben még biztosan nem voltak ennyien, de korábbról sem emlékszem, mikor drukkoltak nekünk ennyien a helyszínen. Nagyon jó érzés volt ilyen közönség előtt játszani, velük együtt meg is ünnepeltük a győzelmet. A szezon előtti célkitűzést már teljesítettük, a negyedik hely nagyon jó eredmény. Az ötödikre számítottunk, de mivel menet közben meggyengült a kassai Young Angels, esélyünk nyílt előrébb lépni, és örülök, hogy éltünk a lehetőséggel. A következő szakaszban mi már csak meglepetést okozhatunk. Már nem mi leszünk azok, akiknek muszáj, nem mindenki minket akar majd legyőzni.

A címvédő pöstyéniek ellen, majd az utolsó szériában a besztercebányaiak vagy a rózsahegyiek ellen is jóval nagyobb játékerőt képviselő gárdák ellen lépnek majd pályára. Milyen taktikával?

Nem fogjuk lazán venni a találkozókat, az nem volna méltó a bajnoksághoz. Ezek is fontos mérkőzések, sokan a lányok közül még nem is játszottak érmekért zajló tétmeccseket. Kíváncsi vagyok, mit vált ki ez a fiatalokból, hogyan fognak tudni érvényesülni. Fizikailag sokkal nehezebb találkozók várnak ránk, amihez már hozzászoktunk a felsőházi rájátszásban. Az a célunk, hogy minél tovább kiegyenlített meccseket játsszunk, legyenek olyan szakaszok, amikor jól kosarazunk. A realitással tisztában vagyunk, respektáljuk, hogy az ellenfeleink magasabb színvonalon vannak. Mi kizárólag hazai játékosokkal állunk fel, de nem fogjuk olcsón adni a bőrünket. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?