Csehország, Szlovákia és Horvátország támogatja Szerbia jövőbeni EU-tagságát

Prága |

<p>Csehország, Szlovákia és Horvátország szombaton egyaránt támogatásáról biztosította  Szerbiát abban, hogy mielőbb az Európai Unió hivatalos tagjelöltje legyen.</p>

A három ország államfője ugyanakkor egybehangzóan úgy vélte, hogy Koszovó függetlenségének elismerése nem lehet a jövőbeni szerb uniós tagság meghatározó feltétele.
"Mi (Csehország) támogatjuk Szerbiát, s ezt nyíltan ki is mondjuk" - jelentette ki Václav Klaus cseh köztársasági elnök szombaton a Prága melletti Lányban, miután szlovák, szerb és horvát kollégájával tárgyalt.
Klaus meghívására Ivan Gašparovič szlovák, Boris Tadic szerb és Ivo Josipovic horvát államfő látogatott el a hét végén Lányba, a cseh államfők hagyományos vidéki rezidenciájába.
"Szerbia jövőbeni uniós tagságának nem lehet meghatározó kritériuma Koszovó függetlenségének elismerése" - tette hozzá Gašparovič.
Josipovic, azt ígérte, hogy a már uniós tagságot szerzett Horvátország támogatni fogja szomszédját a csatlakozáshoz vezető úton. Horvátország felvételét az EU-ba a szlovák parlament már jóváhagyta. Klaus azt mondta, ezzel Csehországban sem lesz probléma.
"Szerbia nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a régióban a helyzet stabilizálódjon" - reagált az elhangzottakra Tadic. Leszögezte: Belgrád számára az EU-tagság "politikai beruházás, amelynek ára van, de ennek ellenére hasznos".
A kétnapos találkozó megrendezésében az államfők másfél éve az ENSZ közgyűlésén egyeztek meg. Václav Klaus szerint "ez a nem szokványos felállás egy kísérlet négy olyan ország baráti találkozójára, amelyeket sok dolog köt össze". Mind a négy elnök reményét fejezte ki, hogy a Klaus szerint "hasznos és termékeny" találkozónak lesz folytatása.
"Kiderült, hogy nemcsak a múlt köt össze minket, de a jelen és a jövő problémáiról is sok tekintetben közös nézeteink vannak" - mutatott rá Klaus. Úgy vélte, ez a jövőben erősítheti a kis országok pozícióját az EU-ban.
A szombati eszmecserén elsősorban a Nyugat-Balkán és az EU viszonyát, illetve az európai integráció kérdését és az euróövezet mai problémáit vitatták meg a részvevők.
Gašparovič kifejtette: a nyugat-balkáni helyzetet elsősorban Szerbia és Horvátország határozza meg. "Az Európai Uniónak is érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon a helyzet biztonságos és stabil legyen" - mondta a szlovák elnök.
Tadic a közös vacsora után még szombaton este visszautazik Belgrádba. Klaus, Gašparovič és Josipovic vasárnap délelőtt Lányban a találkozó befejezéseként megkoszorúzzák Tomás Garrique Masaryknak, Csehszlovákia első elnökének sírját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?