Családjával járja a világot

Nem sok teniszező mondhatja el magáról, hogy születésnapját tornagyőzelemmel szokta ünnepelni. Karol Kučera (29) már megteheti. Három év sikertelen próbálkozás után Rosmalen (1995), Ostrava (1997), New Heaven, Sydney (1998) és Basel (1999) bajnoka újra eredményes volt. Ezúttal Koppenhágában.

Koppenhága bajnoka(M. Nagy László felvétele)Sokan nem akartak hinni a szemüknek. Annyi kudarc után...

Magam is nehezebbre számítottam, de végül simán ment minden, könnyebben, mint hittem. Az első fordulótól kezdve magabiztosan teniszeztem, még csak játszmát sem vesztettem egyik mérkőzésen sem. Örülök, hogy nem adtam fel. Annyi sérülés után már rég megtehettem volna.

Néhány hét után a kiemelési ranglista 40. helye körül mozog. Számított rá, hogy ilyen egyszerű lesz a visszatérés?

Hazudnék, ha azt mondanám, igen. Az viszont igaz, hogy ezúttal sokat taktizáltam, például azzal is, hogy nem „ész nélkül” választottam meg a tornáimat. Igyekeztem olyan programot összeállítani, hogy elég időm legyen a felkészülésre. Az Australian Open után például felhívtak Milánóból, hogy van számomra egy hely a főtáblán. Mivel nem éreztem magam eléggé felkészültnek, visszautasítottam az ajánlatot. Ilyet korábban nem csináltam.

Mit fog tenni, ha a Davis Kupa-válogatottba hívja majd a szövetségi kapitány?

Ez a kérdés a hónap végén lesz időszerű. Kicsit bajban vagyok, mert a jó ranglistahelyezés miatt Monte-Carlóban is indulnom kell, amivel eredetileg nem számoltam. ĺgy március és április között három hétig hajtani fogok. A Davis Kupán és Monte-Carlón kívül Casablancában is várnak. Már beneveztem, nem mondhatom le. De a válogatottnak ugyanúgy nem tudok nemet mondani. Nem is illik, és, a koromra nézve nem is engedhetem meg magamnak.

Milyen eredményre számít a válogatottal?

Szeretnénk visszahozni a csapatot a Világcsoportba. Többet nem tehetünk. De kevesebbet sem.A papírforma szerint Luxemburg ellen sima győzelem következik. Az ottani válogatott legjobbja az első 100-ban sincs a ranglistán.

Ez igaz, de nem szabad elbíznunk magunkat. Közhelynek számít, tudom, de a Davis Kupa mindig más, mint a hagyományos viadalok. Itt a jó értelemben vett nemzeti büszkeség, a hazai pálya, a közönség hangja is sokat számít. Nem egy összecsapáson született már meglepő eredmény.

A tornák összeállításán kívül mi az, ami visszahozta a régi formát?

Kopogjam le, az egészségem. Hosszú idő után végre a bokám, a könyököm is rendben van. Tavaly, tavalyelőtt vagy az egyik fájt, vagy a másik. Állandóan pihennem kellett valamilyen sérülés miatt, egy hónap szünet után újra kezdeni, mire belelendültem volna, megint közbejött valami. Fél éve viszont, hál?istennek, kutyabajom. Remélem, pályafutásom végéig ez már így is marad.

Az előbb a korára célzott, most a pályafutása végét emlegeti. Csak nem azt akarja mondani, hogy közeleg a visszavonulás ideje?

Mint mondtam már, 29 éves vagyok. Ebben a sportágban a játékosok ideje 32-33 éves korukban lejár. Utána már szinte lehetetlen lépést tartani a fiatalokkal. Nem azt mondom, hogy holnap vagy egy év múlva veszem a kalapom, de a jövőmre is gondolnom kell. Családom van, a kislányom tíz hónapos, vele is szeretnék több időt tölteni.

Úgy tudom, így is majdnem mindenhová elkíséri. Hogy bírja a strapát?

Én, vagy a kislány?

Mindketten.

Vele egyelőre semmi gond. A barátaim viszont figyelmeztettek: ha mozogni, járni kezd, egyre nehezebb lesz. Most még nem csinál mást, csak eszik meg alszik. Ami pedig engem illet, sok újat tanultam, amióta megszületett.

Például mit?

Utoljára a fürdetést. Most már szinte mindent el tudok végezni: etetni, tisztába tenni, megmosdatni...

Belőle is teniszező lesz, mint az édesapjából?

Ezen még nem gondolkodtam. De ha tehetséges lesz és kedvet kap hozzá, miért ne?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?