Címvédőkből lehetnek jövőre házigazdák

J. MÉSZÁROS KÁROLYIdén huszonegyedik kiírását zárta a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága. A Révész Ferenc fémjelezte időszak után először koordinálta a versenyek lefolyását Kovács Péter, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium testnevelőtanára.

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Idén huszonegyedik kiírását zárta a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága. A Révész Ferenc fémjelezte időszak után először koordinálta a versenyek lefolyását Kovács Péter, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium testnevelőtanára. Közel egyéves tapasztalatairól, az idei versenyekről s a bajnokság jövőképéről kérdeztem.

December elsején vette át koordinátori szerepkörét. Mit tapasztalt a tizenegy hónap alatt?

A kapcsolatteremtést tartottam elsődlegesnek. Közel harminc intézményt szólítottam meg, s meglepett, hogy nagyon kevesen reagáltak. Először csak nyolc iskola, később tizennégy. Akik visszajeleztek, elpanaszolták, hogy kevés a testnevelés, a diák, keveset tudnak foglalkozni a bajnoksággal. Ilyen helyzetben 2014-ben sikerült három tornát megszerveznünk, ami nem kevés. Sok szervezőmunka van benne, sokat kellett tenni azért, hogy egyáltalán részt vegyenek az iskolák. Az elmúlt hónapokban számos új kihívással szembesültem, kellemes pillanatokat is átéltem.

Először készült kimutatás a bajnokságon indult gimnáziumokról, idei eredményességükről…

Két iskola – a komáromi Selye- és a galántai Kodály-gimi – százszázalékos volt, mert mind a négy tornán indított csapatot, az ipolysági Szondi-gimi három alkalommal szerepelt. Tíz iskola szerzett pontokat a részvétel és az eredményesség összegzése alapján. Első a Selye-, második a Kodály-, harmadik a Szondi-gimnázium lett ebben a rangsorban.

Idén három sportágban – futsal, röplabda, kosárlabda – versenyeztek gimnazistáink. Februárban Galántán a futsal nyitotta meg a sort, és a dunaszerdahelyi vámbérysok lettek az elsők…

Lefolyásában semmi gond nem merült fel, egy kiváló sportnapot sikerült összehozni. Az utolsó pillanatban kellett nyolctagúra bővíteni a létszámot – egy galántai szakközépiskola indításával. Megérdemelt sorrend alakult ki: elsők a dunaszerdahelyi vámbérysek lettek, mögöttük a dunaszerdahelyi sportgimisek, majd a galántai kodályosok végeztek. A torna legnagyobb meglepetése az volt, hogy eljöttek a kassaiak, a Márai-gimiből. Örültünk, hogy Kelet-Szlovákia is bekapcsolódott a bajnokságba.

Áprilisban Ipolyságon zajlott a fiúk és a lányok röplabdatornája, dupla komáromi Selye-sikerrel. A korábbi évek után várható volt a Duna-partiak mindkét elsősége…

Csak három intézmény hét csapata indult. Mind a lányok, mind a fiúk között ott voltak a vendéglátó ipolyságiak, a komáromiak és mi, galántaiak. Dicséretes, hogy a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium, amely inkább a focira figyel, küldött lányokat a tornára. Érezhető volt a Selye-gimi dominanciája. A legnagyobb gimnáziumunk, s bizony észrevehető, hogy a városban, ahonnan jöttek, országos méretekben is magas szinten űzik a röplabdát, amelynek helyi hátországa ugyancsak erős. De ugyanez elmondható a komáromi és a somorjai kosarasokról is, mindkét városban erős bázisa van a népszerű labdajátéknak.

Májusban Komárom rendezte a fiúk kosárlabdatornáját, s a selyések sem tudtak otthon nyerni, mint a korábbi két idei házigazda. Ezúttal a somorjai Madách-gimi lett az első. Váratlanul?

Csak az volt váratlan, hogy az utolsó pillanatban jelentkeztek. Hat iskola jött el, amit kevésnek tartottunk. Ott voltak azonban a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium diákjai, aminek nagyon örültünk, ők pedig örülhettek a harmadik helyüknek. Felmerült, ha kevés gimnázium fog jelentkezni a jövőben is, akkor más magyar középiskolákat is bevonhatnánk bajnokságunkba.

Lesz még idén újabb verseny?

Ősszel akartunk atlétikával, úszással és asztalitenisszel próbálkozni, de sajnos, anyagiak hiányában elmaradt. Több verseny már nem lesz 2014-ben.

Mikor folytatódik a gimibajnokság?

Először is tisztáznunk kell, milyen legyen a lebonyolítás. Két út közül választhatunk: vagy marad a hagyományos szervezési forma, vagy az alapiskolások Diákolimpiájának mintájára egyszerre szerveznénk meg egyetlen helyszínen és néhány nap alatt a bajnokságot. Utóbbi több sportágban lehetne, nagyobb részvétel várható, de ez sokkal többe kerül, mint sportáganként külön-külön és más helyszínen szervezni a versenyeket. November végéig eldől, melyik utat választjuk. Ami a legfontosabb, hogy megyünk, harcolunk tovább. Legközelebb felkínálom az idei címvédőknek, hogy vállalják el 2015-ben a házigazda szerepét. Bárki segítségét elfogadom, az ötleteket is szívesen meghallgatom. Közös bajnokságunk szervezéséről, lebonyolításáról, jövőképének kialakításáról van szó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?