Cígerék előre és hátra is figyelnek

Köln.

Köln. Az A csoport két favorit-jával, Oroszországgal (ma 16.15) és az USA-val (holnap 16.15) találkozik a szlovák jégkorong-válogatott a francia–német közös ren-dezésű elit vb-n a hétvégén.

Zdeno Cíger szövetségi kapitány csapata eddig négy meccsén 4 pontot szerzett a lehetséges 12-ből, de elméletileg még mindig elérhető számára a negyeddöntő. Ehhez azonban valószínűleg mindkét hétvégi mérkőzését meg kellene nyernie. „Nincsenek extra kvalitású támadóink, akik után csak kapkodnák a fejüket az ellenfelek, de épp ezért lehet, hogy a favoritok elleni találkozók jobban fognak nekünk feküdni. A fegyelmezettség és a védekezés lesz fontos, nem szabad kinyílnunk hátul” – véli Peter Čerešňák, a szlovákok eddig magabiztosan teljesítő hátvédje.

A tornán menetelő, az A csoportban egyedüliként veretlen oroszok ellen ez tűnik az egyetlen járható útnak. A két válogatott legutóbbi meccsén, 2015-ben is ez a forgatókönyv érvényesült, a szlovákok 1:0-s vezetése után végül csak hosszabbításban tudtak nyerni az oroszok 3:2-re. „Ha a vb-n zsinórban harmadszor is rávezetésekkel dőlne el a mérkőzésünk, elégedettek lennénk – jegyezte meg Libor Hudáček, a szlovákok két gólnál járó csatára. – Az oroszok nagyon jól passzolnak, a korongjaik nagyon gyorsak. Az első másodperctől kezdve az utolsóig oda kell tennünk magunkat.”

Az orosz csapatnak idén nem fog besegíteni az NHL playoffjától már búcsúzott Washington sérült sztárja, Alekszandr Ovecskin, de a Panarin– Sipacsov–Kucserov-trió így is a top 6 legtöbb pontot szerzett hokis között van a vb-n.

Az előzetesen kevésbé magasra taksált amerikaiak is jól muzsikálnak eddig. A németek elleni kisiklást (1:2) követően már százszázalékosak (Dánia 7:2, Svédország 4:3, Olaszország 3:0). Egy éve emlékezetes ki-ki meccset vívtak a szlovákokkal a negyeddöntőbe jutásért: Gáboríkék akkor hosszabbítás után nyertek 3:2-re, de továbbjutásukhoz három pont, azaz a rendes játékidőben aratott győzelem kellett volna a csoport zárómeccsén.

Ugyanakkor a szlovákoknak „hátrafelé” is figyelniük kell, jelenleg három pont előnyük van a kiesőhelyen álló olaszokkal szemben (a dánok jövő évi házigazdaként nem búcsúzhatnak az elit vb-től). „Én alapvetően optimista vagyok, az olyan dolgokkal, amelyek nem illenek ebbe a képbe, nem számolok” – jelentette ki biztatóan Martin Kohút, a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke, aki tegnap utazott el a vb helyszínére. „Figyelünk magunk mögé is. Elsősorban a továbbjutásra gondolunk, de a kiesés elkerülésére is ügyelünk” – tette hozzá Čerešňák.

A szlovák válogatottból Dávid Skokan számára kézsérülés miatt véget ért a vb. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?