Bundesliga: üres a széf

A nemzetközi futballpiac pénzügyi válsága legjobban talán a Bundesligában érződik, és a téli átigazolási időszak is jól mutatta, hogy a klubok nem állnak valami jól anyagilag. Komolyabb összeget csak a Stuttgart költött új focistákra, és a távozók létszáma csaknem másfélszerese volt az érkezőkének, vagyis általánosságban véve a keretszűkítés volt a jellemző.

Boris Zivkoviccsal (balra) jól járt a Stuttgart, a horvát védő ingyen érkezett a svábokhozReuters-felvételA másfél évvel ezelőtt még komoly financiális krízisben lévő VfB Stuttgartnál az utóbbi időszak remek szereplése nyomán megint sokkal derűsebben látják a jövőt, és ennek hatása a transzfereken is látszik, hiszen csak a stuttgartiak erősítettek a télen úgy, hogy az érkező focisták nem csupán ingyen vagy kölcsönbe jöttek. A horvát védőért, Boris Zivkovicért ugyan egyetlen eurót sem kellett fizetni a Portsmouth FC-nek, de a Baseltól megvett másik két focista összesen több mint ötmillió euróba került. A csatár Marco Streller vételára hárommillió euró volt, ő ráadásul a BL-ben nem is játszhat, elvégre a bázeliekkel már szerepelt az UEFA Kupában, míg honfitársa, Hakan Yakin is kétmillióba került az egyesületnek.

A többi élcsapat viszont egyetlen centet sem költött: a Bayern München végül mégsem vette meg a Boca Juniors támadóját, Carlos Tévezt, és így a bajorokhoz senki sem érkezett a télen; a Werder Bremen ingyen szerezte meg a finn válogatott Pekka Lagerblomot az FC Lahtitól, és a középpályás remekül mutatkozott be új csapatában; míg a Leverkusen a Frankfurt utánpótlás-válogatott csatárát, Jermaine Jonest szerződtette, de érte sem kellett fizetni.

Jó néhány egyesületnél valóságos nagytakarítást végeztek a keretben, és egész sor olyan focistát küldtek el, akik az ősszel csak elvétve léptek pályára, és a továbbiakban nem akarták az ő fizetésüket is állni. A VfL Wolfsburg rögtön öt játékosától vált meg: Munteanu, Akonnor, Streit, Maric és Madsen is elhagyta a klubot, érkező pedig csak egyetlen volt a bosnyák Lalatovic, akit a Donyecktől vettek meg.

Hasonlóan járt el a Bochum is, amely Bjarni Gudjonssont, Peter Graulundot és Cristian Fielt küldte el, viszont senkit sem szerződ-tetett, és az 1. FC Kaiserslauternnél is nagy volt a felfordulás: a tartalékok közé száműzték Thomas Hengent, Steffen Freundot és Markus Anfangot, akik közül egyelőre csak az utóbbi kettő talált új csapatot magának. A Vörös Ördögök a stuttgarti Timo Wenzelt igazolták le, ám miután az első tavaszi fordulóban az 1860 Münchentől elszenvedett vereség után a trénert, Eric Geretset menesztették, így aztán az egész téli nagytakarításnak kevés értelmét lehet felfedezni.

A kiesés ellen küzdő Köln is igyekezett felfrissíteni játékoskeretét, aminek eredménye négy távozó (Dworrak, Helbig, Happe és Klos), valamint három érkező (Feulner, Streit és a bosnyák Grujic) lett, ám ennek eddig nem sok eredménye volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?