Brazil siker, Marcos-bravúrokkal

Csondzsu/Kobe. Ötödikként az USA biztosította helyét a labdarúgó-vb negyeddöntő-jében, miután legyőzte Mexikót. A nap másik mérkőzésén a közepesen játszó brazilok Rivaldo és Ronaldo góljaival verték Belgiumot és ugyancsak a legjobb nyolc közé jutottak.

Ronaldót ünneplik, eddig minden meccsen gólt rúgottTASR/EPA Egyesült Államok–Mexikó 2:0 (1:0)

Góllövők: McBride (8.), Donovan (65.). Játékvezető: Melo Perreira, 25 000 néző. Sárga lap: Pope, Mastroeni, Wolff, Berhalter, Friedel, ill. Vidrio, Hernandez, Blanco, Aspe, Camona. Kiállítva: Marquez (88.)

EGYESÜLT ÁLLAMOK: Friedel– Sanneh, Mastroeni (92. Llamosa), Pope, Berthalter–Lewis, Reyna, O Brien, Donovan–Wolff (59. Stewart), McBride (79.Jones). MEXIKÓ: Perez–Vidrio (46. Mercado), Marquez, Carmona–Arellano, Rodriguez, Torrado (78. Aspe), Morales (28. Hernandez) – Blanco, Borgetti, Luna.

Jóformán még el sem kezdődött a mérkőzés, és már vezettek az amerikaiak: Reyna kiugratta Wolffot, ő gyönyörűen McBride elé tálalt, s a Columbus csatára védhetetlenül a kapuba lőtt. A korai vezető gól után az amerikaiak visszahúzódtak saját térfelükre, és teljesen átadták a kezdeményezést az ellenfélnek. A mexikóiak sokáig képtelenek voltak épkézláb támadást vezetni, a sok rövid átadás után alig-alig jutottak el az amerikai kapu közelébe. Hiába játszottak óriási mezőnyfölényben – kétszer annyi ideig birtokolták a labdát – első igazi helyzetük csak a 35. percben adódott, amikor balról Borgetti lőtt kapura, ezt Friedel Blanco elé öklözte, s a mexikói csatár 10 méterről nem tudott gólt szerezni. Két perc múlva Arena edző védencei növelhették volna előnyüket, ám Wolff lövését Perez szögletre hárította. Szünet után sem változott a játék képe, a mexikóiak igyekeztek fokozni a nyomást, mégis az amerikaiak szereztek újabb gólt egy szép ellentámadás végén: Lewis megugrotta bal oldalon, és pontos beívelését a szabadon hagyott Donovan bólintotta a hálóba. Ezután előnyüket biztosan őrizték az amerikaiak az egyre durvább ellenféllel szemben. A meglepő siker után az USA pénteken (13.30) a negyeddöntőben Németországgal találkozik.

Brazília–Belgium 2:0 (0:0)

Góllövők: Rivaldo (67.), Ronaldo (87.). Játékvezető: Prendergast (jamaicai), 40 000 néző. Sárga lap: Roberto Carlos, ill. Canderhaeghe. BRAZĺLIA. Marcos-Lucio, Roque Junior, Edmilson, Roberto Carlos–-Carlos, Gilberto Silva, Juninho (57. Denilson), Rivaldo (91. Ricardinho)–Ronaldo, Ronaldinho (81. Kleberson). BELGIUM. De Vileger–Van Kerchhoven,Van Buyten, Peeters (72. Sonck)–Verheyen,Simons, Vanderhaeghe, Walem, Goor–Mpenza, Wilmots.

Világbajnokságon először találkozott a két csapat. Már az első percben vezetést szerezhettek volna a belgák, de Mpenza ívelését Marcos szögletre tenyerelte. Fokozatosan lendültek játékba a brazilok: Juninho, Ronaldo majd Rivaldo célozta meg a belga kaput. A 35. percben Wilmots lefejelte Roque Juniort, s a labda Marcos hálójában kötött ki. A jamaicai játékvezető viszont érthetetlen okok miatt a gólt nem adta meg. Az ellentámadásból Ronaldo került helyzetbe, de De Vlieger a lábáról szedte le a labdát. A belgák zárt és rendkívül pontos védekezéssel bénították meg a kissé nagyképűen játszó támadásait. A ráadás perceiben Ronaldinho óriási helyzetét Van Buyten állította meg. A második játékrész első felében a bátran játszó belgák csak Marcos bravúrjai miatt nem voltak eredményesek a kényelmes és veszélytelen brazilok ellen. A belgák erős tíz perce alatt Wilmots, Mpenza, majd újra Wilmots veszélyeztette a brazil kaput. –A 67. percben Rivaldo remek megoldása után – Simons beleért a lövésébe – a dél-amerikaiak váratlanul előnybe kerültek. A belgák a gól után sem törtek össze, több helyzetük is volt, de az egyenlítést nem tudták kiharcolni. Néhány perccel a lefújás előtt Ronaldo újabb szép gólja megpecsételte a sorsukat. A mérkőzés záró pillanataiban Goor óriási helyzetben nem találta el a kaput. A brazilok pénteken (8.30) a negyeddöntőben az angolokkal játszanak.

A MAI MŰSOR

NYOLCADDÖNTŐ – 8.30 (Mijagi): Japán–Törökország (játékvezető: Collina – olasz); 13.30 (Tedzson): Koreai Köztársaság–Olaszország (Moreno – ecuadori). Mindkét mérkőzést élőben közvetíti az m1 és az STV 2.

GÓLLISTA

A nyolcaddöntő hétfői találkozói után így áll a világbajnokság legjobb góllövőinek élmezőnye: 5 gólos: Miroslav Klose (német), Ronaldo (brazil); 4 gólos: JonDahl Tomasson (dán), Rivaldo (brazil); 3 gólos: Christian Vieri (olasz), Pedro Pauleta (portugál), Pape Bouba Diop (szenegáli), Raúl, Fernando Morientes (spanyolok), Marc Wilmots (belga), Henrik Larsson (svéd), Robbie Keane (ír); 2 gólos: Fernando Hierro (spanyol), Junicsi Inamoto (japán), Nelson Cuevas (para-guayi), Hasan Sas (török), Ronald Gomez (Costa Rica-i), Jared Borvgetti (mexikói), Henri Camara (szenegáli), Brian McBride, Landon Donovna (amerikaiak).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?