Blatter tisztességtelen lépései

Zürich. Michel Zen-Ruffinen főtitkár a hatalommal való visszaéléstől a korrupcióig különböző vádakkal illette Joseph Blatter elnököt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának tíz és fél órás pénteki ülésén. Az alábbiakban ennek összefoglalóját közöljük.

Zen-Ruffinen pénzügyi szabálytalanságokat és a négy évvel ezelőtti elnökválasztással kapcsolatos vesztegetési ügyeket tárt a tagok elé, azt állítva, hogy a tisztességtelen lépések mögött kivétel nélkül a FIFA elsőszámú vezetője állt. Bizonyítékokkal is szolgált, ezek szerint Blatter két tagot is lefizetett. A főtitkár bejelentései annyira meggyőzőek voltak, hogy a hét alelnök közül öt Blatter azonnali lemondását követelte, a 66 éves svájci sportdiplomata azonban visszautasította a javaslatot. – A kongresszus választott meg, s ha úgy gondolja, hogy már nem vagyok alkalmas erre a feladatra, akkor majd levált – mondta az érintett és megerősítette, hogy május 29-én, Szöulban harcba száll az újraválasztásáért.

A vb-ülést követő sajtótájékoztatón Blatter elismerte, hogy nem tudott minden elhangzott vádra reagálni, de a következő hetekben tisztázni fogja a nyitott kérdéseket.

Michel Zen-Ruffinen, a FIFA főtitkára újabb, Joseph Blatter elnök visszaéléseire vonatkozó részleteket hozott nyilvánosságra. Közölte, Blatter az egyik befolyásos karibi hivatalnokot kérte meg arra: érje el, hogy a haiti szövetség elnöke rá szavazzon. – Van egy másik vezető is, de az ő nevét nem árulom el – mondta Zen-Ruffinen, majd hozzáfűzte: Blatter a május 29-én esedékes választás előtt is mindent bevet, hogy maradhasson. A főtitkár – állítása szerint – tanúkkal tudja igazolni: egy korábbi FIFA-bíró azért kapott pénzt, hogy járassa le az afrikai szövetség alelnökét, Farah Addot, akinek azért kellene „bűnhődnie“, mert Blatter legnagyobb riválisának, a kameruni Issza Hayatounak választási előkészületeiben segédkezik.

Zen-Ruffinen korrupcióval, hatalmi visszaéléssel és választási csalással vádolja az elnököt: – A bíróság előtt lenne a helye – tette hozzá.

Blatter jelezte: minden egyes állításra a következő napokban, hetekben kíván reagálni, mert a FIFA végrehajtó bizottságának péntek éjszakába nyúló ülésén erre nem volt módja. – Szerintem totális félreértésről van szó. A főtitkár beszéde nem szentírás, legfeljebb prédikáció. Olyan az egész, mint egy rossz film – mondta a 66 éves svájci sportdiplomata.

Zen-Ruffinen – aki a hírügynökségek beszámolója szerint a péntek éjszakai sajtótájékoztatón közvetlenül Blatter mellett ült, de úgy tűnt, mintha egy fal választaná el őket – kijelentette: ami most a FIFA-ban zajlik, az véresen komoly dráma, és a szervezet a 98 éves fennállása alatt ilyen súlyos válságban még nem volt. – Súlyos vádak és komoly tények hangoztak el. Itt az idő, hogy kiderüljön az igazság – fogalmazott.

A főtitkár korábban egy interjúban közölte: szerinte az elnök őmiatta függesztette fel április 11-én – a titoktartási kötelezettség megsértésére hivatkozva – a FIFA pénzügyeit vizsgáló ad hoc bizottság tevékenységét. Tanúként ugyanis kompromittáló adatokat hozhatott volna napvilágra.

Csung Mong Jun, a dél-koreai szövetség elnöke – aki korábban elhagyta az üléstermet és hazautazott – sok mindenben osztja Zen-Ruffinen álláspontját.

Megjegyezte: azt hitte, annál nagyobb baj már nem érheti a FIFA-t, mint amikor kiderült, hogy a marketing-partner ISL-ISMM tavaly csődöt jelentett, és ezzel közel 300 millió dolláros veszteség érte a szervezetet. – Tévedtem. Ami most folyik, az éppen nem a labdarúgásról szól. Bízom benne, hogy sikerül minél előbb kilábalnunk a válságból.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség május 29-én sorra kerülő elnökválasztása kapcsán Pelé kijelentette: reméli, hogy a következő négy évben is Joseph Blatter irányítja a szervezetet. – Csak vádaskodnak vele szemben, bizonyítékokkal még senki sem állt elő – nyilatkozott a Welt am Sonntag című német lapnak a brazil futball-legenda a többek között hatalmi visszaélés és korrupció gyanújába keveredett svájci sportdiplomatáról.

Tegnap Blatter elnök csalódottságát fejezte amiatt, hogy főtitkára szigorúan bizalmas anyagot tárt nyilvánosság elé. – Ezek után nyilvánvaló, hogy a testületben nincs titoktartás. Nem bízunk egymásban és ezt nagyon sajnálom.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?