Bianka, Réka és Alex bronzhajóban

Sidó Bianka
Pozsony |

Történetük legalább egy szálon biztosan kapcsolódik egymáshoz. Mindhármuknak bronzérmet akasztottak a nyakába a minapi korosztályos síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Itthoni pályán, a pozsonyi Zemníken. Sidó Bianka Bugár Rékával az U23-asok K2 500 méteres, Gavlider Alex a juniorok K1 200 m-es távján ért harmadikként célba. Volt minek örülni, volt mit szavakba foglalni a sikeres helytállás után.

A hínárcsomótól az Eb-éremig

Sidó Bianka először az U23-as K1 1000 méteren rajtolt, és előfutama megnyerésével rögtön döntős lett. A szám 2022-es junior világbajnoka a legjobb kilenc között érmes helyen haladt fél távig, de a végén négyen is megelőzték. „Nagyon szomorú vagyok. Verseny közben felakadt a kormányra egy hínárcsomó, innentől nem tudtam egyenesen evezni, és eléggé lassított is” – árulta el a parton szomorúan várakozóknak. Másnap két döntőben volt érdekelt: K1 500 méteren szintén ötödik lett, mint a dupla távon: „Ez olimpia versenyszám, sokat ér az ötben végezni” – jegyezte meg, de gondolatban már a délutáni K2 500 méteren járt. Szoros befutó után úgy ért Bugár Rékával harmadikként a célba, hogy érmes helyükről csak a hajó lemérésekor szereztek tudomást. „Sikerünk részben kárpótolt azért, hogy egyesben leszorultam a dobogóról. Éremért hajtva nagyon jó pályát mentünk, az erőnket is megfelelően beosztottuk, bronz lett a vége” – mesélte mosolyogva első U23-as érméről a somorjai lány.

Minden összejött nekik

Társa, Bugár Réka volt az egység első embere. „Erős mezőnyben minden úgy kijött, ahogyan terveztük. Sikerült a rajt, tartottuk az iramot, és a cél előtt is hozzátettünk valamit, mikor láttam, hogy a többi hajó lassít. Nagyon örülök, hogy sikerült elcsípnünk a harmadik helyet. Csak arról volt szó, hogy összejöjjön minden, az meg megtörtént. Ez volt Biankával az eddigi legjobb futamunk, s U23-ban nekem is ez az első érmem. Juniorként már voltam dobogós a világbajnokságon, de ez mégis kicsit más, nehezebb volt” – áradtak a mondatok Likér Péter komáromi védencéből.

Bronz lett a minél jobból

Gavlider Alex 200 méteren robbant be az érmesek közé. Mindössze 16 éves junior kajakos, de a korosabb versenytársak között is váratlanul jól helytállt. „Nem számítottam a bronzéremre, csak az volt a célunk, hogy minél jobban végezzek. Már reggel éreztem, jó napra ébredtem, és sikerült megragadnom a kínálkozó alkalmat. Úgy mondanám, hogy ez az egyik legnagyobb meglepetés, ami életemben eddig ért. Egyelőre a K1 200 méter a kedvenc számom, de szeretnék felfejlődni az ezerre, ami olimpiai táv, s én egyszer az ötkarikás játékokra is szívesen kijutnék. Neves elődeim vannak a somorjai klubban, ami ösztönzőleg hat rám, van kit követnem a sikerek felé” – pillantott a jövőbe a pozsonyi Slovnaft bilingvális nyelviskolájának növendéke, akinek a kajak-kenu mellett a nyelvtanulás is kedvencei közé tartozik.

 

Gavlider
Milliméterek döntöttek

Sidó Bianka és Gavlider Alex szintén fiatal edzője, a somorjai ifj. Honti Jenő boldogan beszélt védenceiről. „A lányok mellett kerekeztem a parton, így láttam, mi történik K2 500-on. Kiváló rajt után nagy erős 200 méter következett, utána öt hajó fej fej mellett haladt, s a végén fejben voltunk nagyon erősek, és sikerült megszerezni a bronzérmet, aminek igazán örülünk. Bianka K1 500 méteren elért 5. helye teljesen rendben van, reális eredmény, hiszen olimpiai számban harcolta ki. Ezren szerzett ötödik helye csalódás volt, mert éremesélyesként indult, de féltávnál jött az a fránya hínárcsomó, és megtette a magáét. Bosszantó az ilyen helyezés, mert úgy éreztük, nagyon jó formában érkeztünk ide, jól sikerült a felkészülés, és mégis. Borzasztó is egyben, amit mentálisan nagyon nehéz elviselni, majd utána rendet tenni fejben. Szerencsére még aznap sikerült a lányoknak megnyerniük a K2-es középdöntőt, ami segített Biankán, s mindketten erősek voltak a másnapi döntőben is. Aki látta a véghajrát, tudja, hogy szinte milliméterek döntöttek az öt hajó között, így nagyon értékes a megszerzett érem. Roppant erős volt a mezőny, hiszen ez is olimpiai versenyszám. És Gavlider Alex bronzérme? Harmadikként surrant be a célba, ami mindent elárul róla. Rá is büszke vagyok” – mondta az elismerő gratulációkat fogadva Honti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?